Fondurile europene disponibile pentru Romania s-ar putea reduce cu o treime ca raport in PIB pe noul buget european, cea mai mare scadere din regiune

erste-fonduri-ue.png

Noul buget european pentru perioada 2021-2027 ar putea veni cu o reducere a fondurilor pentru agricultura si a celor regionale si de coeziune, ceea ce va afecta mai ales tarile din Europa Centrala si de Est, cu Romania in capul listei in ceea ce priveste reducerea fluxurilor financiare, cu un impact de 1,2% din produsul intern brut, arata o analiza Erste.

Comisarul european pentru buget Gunther Oettinger a aratat ca noua programare bugetara ar putea veni cu o taiere de 5% a fondurilor pentru agricultura si de 7% pentru politicile regionale si de coeziune. O asemenea evolutie ar taia fluxurile de bani europeni cu 14-34% catre tarile din Europa Centrala si de Est, estimeaza analistii Erste.

Fluxurile anuale catre Romania ar urma sa scada cu 1,2% din PIB, de la circa 3,4% din produsul intern brut aferent anului 2011 la circa 2,2% din PIB aferent anului 2017, potrivit estimarilor Erste. In exercitiul financiar curent, circa 40% din fondurile disponibile la nivel european merg catre tarile ECE (cu Polonia cel mai mare beneficiar, cu 18,7% si Romania pe locul doi, cu 6,7%). Din banii disponibili pentru regiunea ECE, circa jumatate merg catre Fondul European de Dezvoltare Regionala, un sfert catre Fondul de Coeziune si circa o sesime catre Fondul European pentru Agricultura. „Cu alte cuvinte, majoritatea fondurilor disponibile pentru regiunea ECE vor fi subiectul unor taieri, avand in vedere necesitatea de a face economii”, noteaza analistii bancii austriece.

Analiza noteaza ca exista limitari ale calculelor prezentate, in conditiile in care Comisia pregateste si o reducere a numarului de programe si a structurii acestora, lucru ce face comparatiile dificile, mai ales ca sunt propuse si alte criterii de acces la bani pentru tarile membre, insa comparatia se poate sustine prin faptul ca marimea bugetului viitor va fi similara cu cea curenta.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.