Fondurile europene, o sansa pentru copiii din centrele de plasament – consultare publica

copii.jpg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansa in consultare publica ghidul solicitantului „Copiii mai intai – editia 2016”, cu o alocare de 13 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU). Proiectele aferente acestui apel ii vizeaza pe copiii si tinerii institutionalizati, persoanele care au parasit sistemul de protectie in ultimii doi ani, pe copiii expusi riscului de separare de familie si pe asistentii maternali.

Scopul proiectelor finantate este de a reduce numarul copiilor institutionalizati, de a-i pregati pentru o viata independenta si de a creste numarul de asistenti maternali si sociali la nivelul comunitatii. Proiectele se vor concentra pe dezinstitutionalizarea copiilor aflati in 50 dintre cele 77 de centre de plasament clasice, functionale la 30 iunie 2016, si vor include servicii integrate de sprijin in vederea asigurarii tranzitiei de la servicii de ingrijire institutionalizate catre servicii la nivelul comunitatii, programe complexe de asistenta a tinerilor si de integrare socio-economica la nivelul comunitatii a acestora, precum si masuri preventive de evitare a separarii copilului de familie si de institutionalizare.

Solicitatii eligibili sunt autoritatile publice locale cu responsabilitati in domeniul protectiei copilului si furnizori de servicii sociale, iar un proiect selectat poate primi intre 450.000 si 1.300.000 euro, perioada maxima de implementare fiind de 36 de luni.

Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului „Copiii mai intai – editia 2016” sunt asteptate pana la data de 6 noiembrie 2016 la adresa: [email protected] Detalii despre program pot fi consultate AICI.

„Copiii mai intai – editia 2016”
• face parte din Axa prioritara 4: Incluziunea sociala si combaterea saraciei, Prioritatea de investitii 9.iv Cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general, Obiectivul specific 4.12 Reducerea numarului de copii si tineri plasati in institutii prin furnizarea de servicii la nivelul comunitatii, Obiectivul specific 4.13 Cresterea numarului tinerilor care parasesc sistemul institutionalizat (cu varsta de pana la 18 ani) pregatiti pentru a avea o viata independenta, Obiectivul specific 4.14 Cresterea numarului de asistenti maternali si sociali la nivelul comunitatii.
• sprijina masurile prevazute in Pachetul integrat pentru combaterea saraciei.

Sursa: MInisterul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.