Fondurile REGIO atrase in Regiunea Centru, exemple de buna practica pentru dezvoltarea comunitatii

Foto1.jpg

Timp de patru zile, in perioada 17-20 iulie, o delegatie a membrilor comisiilor de specialitate de pe langa Comitetul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru, Republica Moldova, a vizitat mai multe obiective si proiecte Regio de succes din Regiunea Centru. Prima vizita s-a desfasurat in judetul Sibiu, in 17 iulie, a doua a fost in Alba, in 18 iulie, ziua de joi fiind dedicata judetului Mures, iar pe traseul de intoarcere catre casa, au fost parcurse puncte de interes din judetele Brasov si Covasna. Evenimentele au fost organizate in baza parteneriatului dintre ADR Centru-Romania si ADR Centru-Moldova, cu implicarea directa a GIZ Moldova, pentru 30 reprezentanti de nivel ministerial, de raion si din cadrul administratiei comunale, insotiti de reprezentantii ADR Centru din Republica Moldova.

Vizita de lucru privind cooperarea inter-regionala pentru dezvoltare durabila si utilizarea eficienta a resurselor in Regiunea Centru a inceput cu studierea unor proiecte privind actiunile de reabilitare termica si eficientizare a consumului energetic, implementate din fonduri Regio. Au fost aduse in discutie si aspecte privind managementul deseurilor solide si a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare din Sibiu, gazde fiind Agentia de Protectie a Mediului si Consiliului Judetean Sibiu. Reprezentantii autoritatilor publice locale au pus accentul pus pe actiuni relevante de eficientizare prevazute in proiectele europene pentru protectia mediului, respectiv pe izolarea termica a cladirilor, instalarea de pompe de incalzire si racire, panouri fotovoltaice, cladiri verzi, ingroparea cablurilor, plantarea de copaci, dar si implicarea cetatenilor si tinerilor cat de timpuriu in aceste tipuri de activitati. Aceasta a fost ideea principala pentru eficientizarea consumurilor de energie la toate tipurile de cladiri, publice sau private, aspect care poate fi valorificat concret prin proiectele europene, asigurand si o reducere consistenta, de peste 40%, a consumului de energie si a cheltuielilor aferente. In corelare cu aceste investitii, administratia publica sibiana a prezentat rezultatele unor proiecte finantate din fonduri europene care duc la cresterea calitatii vietii cetatenilor. Exemplele concrete au fost proiectele de reabilitarea termica a unor cladiri din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, precum si de modernizare a drumului judetean 106 D: Rasinari-Poplaca-Orlat.

In ziua dedicata judetului Alba, delegatia moldoveana a urmarit impactul socio-economic al implementarii proiectelor de reabilitare a principalelor strazi care converg spre centrul municipiului Alba Iulia, dar si rezultatele deosebite ale valorizarii, cu resurse europene, a Cetatii Vauban din municipiul resedinta al judetului. Pe de alta parte, in colaborare cu reprezentantii Consiliului judetean Alba, au fost discutate activitatilor operationale si administrative concrete desfasurate de mediul public pentru eficientizarea consumului de energie si de management al deseurilor, cu aplicabilitate la Centrul de Management Integrat al deseurilor din comuna Galda de Jos, iar impreuna cu specialistii de la operatorul SC Apa CCTA s-au analizat datele privind realizarea si functionarea sistemelor de alimentare cu apa potabila.

”Sustin mesajul transmis reprezentantilor delegatiei din Republica Moldova, in aceste zile, de catre toti reprezentantii administratiei publice locale din judetele vizitate. Calea europeana este una dintre cele mai concrete si eficiente solutii pentru dezvoltarea si modernizarea comunitatilor din judetele noastre, din orase si din comune. Practic, in acest moment in care bugetele publice sunt destul de reduse, aceste investitii de milioane de euro pe care reusim sa le atragem sau le-am atras prin proiecte de reabilitare a infrastructurii urbane, rutiere, medicale, educationale sau a mediului privat, ne-au dat un avans foarte consistent catre o societate moderna, catre standarde europene, catre o societate mai evoluata si conditii de trai mai bune. Inclusiv sistemul impus de catre normele de finantare europeana este bun si ne-a sprijinit fiindca a solicitat din partea noastra mai multa atentie si un cadru mai eficient de lucru. Noi am avansat si drumul nostru a inclus uneori si greseli, iar prin ceea ce am prezentat aceste zile partenerilor din Moldova, am incercat sa le spunem ce greseli trebuie sa nu faca, ce pot evita pentru a recupera decalajul existent intre societatile noastre. Este important pentru noi sa dezvoltam acest parteneriat, sa transferam cat mai multe cunostinte catre colegii nostri din Agentia care are acelasi nume cu al nostru, pentru a-i sprijini in activitatea pe care o desfasoara in implementarea proiectelor care asigura cresterea calitatii vietii cetatenilor din Republica Moldova”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top