Fostul director al AJOFM Cluj, trimis in judecata pentru luare de mita in proiecte cu fonduri UE

646x404.jpg

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a fostului director al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don,  acuzat de luare de mita in forma continuata si fals in declaratii, in proiecte cu fonduri europene derulate intre 2010-2015. Potrivit procurorilor, acesta ar fi incasat ilegal, de la subalterni si fosti angajati incadrati ca experti, peste 3 milioane de lei provenind din fonduri europene.

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatului DON DANIEL, director executiv al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de: luare de mita, in forma continuata (8 infractiuni), fals in declaratii, in forma continuata”, a anuntat DNA intr-un comunicat de presa. Directorul AJOFM a fost retinut de procurorii DNA in noiembrie 2015, dupa care acestia au inaintat o propunere de arestare preventiva a acestuia pe 30 de zile. Tribunalul Cluj a admis cererea, insa peste cateva zile Curta de Apel a admis o contestatie a avocatilor sai, astfel ca fostul director al AJOFM Cluj a fost plasat in arest la domiciliu. 

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata, ca inculpati si urmatoarele persoane: Moteoc Marcu Marian, sub control judiciar, care la data faptelor indeplinea rolul de sofer personal al inculpatului Don Daniel, cu privire la savarsirea a 6 infractiuni de complicitate la luare de mita, in forma continuata; Uifalean Cristina Diana, Enyedi Andrei si Apatean Vasile Dumitru, in stare de libertate, experti in cadrul echipelor de implementare a proiectelor Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita, in forma continuata.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Ce spune rechizitoriul  

In rechizitoriul lor procurorii au notat ca in proiecte cu fonduri europene derulate intre 2010 – 2015, in care AJOFM Cluj a fost beneficiar sau partener, fostul director al Agentieie Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a cooptat angajati sau fosti angajati ai institutiei suspendati din functie care au fost incadrati ca experti in proiectele respective. Remuneratiile lor constituiau cheltuieli cu resursa umana ale proiectelor si erau suportate din fondurile europene atrase. Intrucat directorul nu putea beneficia potrivit prevederilor legale de remuneratie acesta ar fi pretins si primit de la experti o parte din veniturile lor, conform procurorilor.

“In perioada respectiva, inculpatul Don Daniel, in calitate de functionar public cu functie de conducere, director executiv al AJOFM Cluj, reprezentant legal al institutiei si manager al proiectelor finantate din fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene in care institutia a avut calitatea de beneficiar sau partener, a pretins si a primit, in mod repetat, de la inculpatii Uifalean Cristina Diana, Enyedi Andrei, Apatean Vasile Dumitru si alte persoane, sume de bani totalizand 3.486.829 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finantate din fonduri europene, prin programele POSDRU si FEAG”, noteaza procurorii DNA.

“Incepand din anul 2012, inculpatul Don Daniel a fost sprijinit in obtinerea foloaselor banesti de catre inculpatul Moteoc Marcu Marian, soferul sau, care a colectat lunar banii pretinsi. Sumele de bani respective au fost remise de regula, in sediul institutiei, de cele mai multe ori in plicuri. Dupa colectare, banii au fost inmanati inculpatului Don Daniel sau, la indicatiile sale exprese, au fost depusi fie in autoturismul de serviciu folosit de catre acesta din urma fie intr-un cont bancar detinut de directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj”, au adaugat procurorii.

Sechestru pe bunuri  

Potrivit rechizitoriului DNA fostul director al AJOFM Cluj, in calitate de functionar public, nu a trecut in declaratiile aferente anilor 2013 si 2014 sumele identificate in conturile sale ca active financiare, ceea ce constituie fals in declaratii si atrage raspunderea penala.

“In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatului Don Daniel. De asemenea, s-a mai dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea popririi asupra sumei de 508.230,80 lei ce reprezinta o creanta nerecuperata de inculpatul Don Daniel de la o societate comerciala”, noteaza procurorii.

“Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, au transmis reprezentantii DNA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.