MEN a publicat Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020

documente-posdru.jpg

documenteMinisterul Educatiei Nationale a elaborat noua Strategie Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020 (SN CDI 2020), avand ca rol strategic sustinerea competitivitatii economice si conectarea la noile prioritati ale strategiei Europa 2020, dar si ale programului Orizont 2020.

Existenta unei strategii nationale in domeniul CDI, bazata pe prioritati de specializare inteligenta, determinate in conformitate cu metodologia de elaborare a strategiilor regionale de inovare a Comisiei Europene, reprezinta o conditie necesara prealabila pentru finantarea din fonduri europene structurale si de investitii a obiectivului tematic 1 «Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii», prevazut in Acordul de parteneriat Romania-Uniunea Europeana. Noul ciclu strategic 2014-2020 tine seama de rezultatele obtinute in ultimele doua decenii de reforma a cercetarii si inovarii, ca si de tendintele internationale care sustin o stiinta mai bine interconectata si mai puternic orientata spre impactul practic al rezultatelor sale“, a afirmat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

Aceasta strategie a fost realizata cu sprijinul unui consortiu format din 14 organizatii cu profil de cercetare-dezvoltare si cu ajutorul a peste 150 de organizatii din categorii reprezentative la nivel national, atat pentru mediul academic – universitati si institute de cercetare, cat si pentru mediul economic. Au fost consultati, de asemenea, peste 4000 de cercetatori si specialisti.

Obiectivele promovate prin SN CDI 2020 in privinta dezvoltarii sistemului national CDI sustin realizarea in orizontul 2020  tintei de 2% din PIB investitii publice si private in cercetare, tinta asumata de Romania in contextul Strategiei Europa 2020. Este un obiectiv foarte ambitios, care implica o crestere a investitiilor in urmatorii ani. Este decisiv sa continuam schimbarea inceputa in 2013, astfel incat sa cream un mediu favorabil si atractiv pentru investitiile private in cercetare prin finantarea cercetarii cercetarii aplicate, precum si prin parteneriate public-privat intre institutele de cercetare, universitati si mediul economic-antreprenorial. Aceasta reprezinta una dintre cele mai mari provocari din perioada 2014-2020 iar pentru a realiza acest obiectiv este necesara o schimbare si in structura si comportamentul companiilor, pentru a deveni adevarati promotori ai inovarii, pe baza eforturilor proprii de cercetare-dezvoltare“, a sustinut ministrul Costoiu.

Cele trei categorii de prioritati de baza vizate prin strategia elaborata sunt:

  • Prioritatile de specializare inteligenta presupun definirea si consolidarea unor domenii de competenta ridicata in care exista avantaje comparative reale sau potentiale si care pot contribui semnificativ la PIB. Prin concentrarea de resurse si mobilizarea unei mase critice de cercetatori, aceste domenii pot asigura, inclusiv in dimensiunea lor regionala, competitivitatea pe lanturile de valoare adaugata regionale si/sau globale. Domeniile de specializare inteligenta identificate si sustinute prin SN CDI 2020 sunt urmatoarele: bioeconomia; tehnologia informatiei si a comunicatiilor; spatiu si securitate; energie, mediu si schimbari climatice si eco-nano-tehnologii si materiale avansate.
  • Prioritatile cu relevanta publica vizeaza investirea de resurse si de creativitate in domenii in care cercetarea si dezvoltarea raspund unor nevoi sociale concrete si presante. Aceste prioritati presupun dezvoltarea capacitatii sectorului public de a scana spatiul tehnologiilor noi si emergente si de a solicita solutii inovatoare de la operatorii CDI publici si privati. Prin SN CDI 2020 sunt sustinute urmatoarele prioritati cu relevanta publica:sanatate, patrimoniu si identitate culturala, respectiv tehnologii noi si emergente.
  • Cercetarea fundamentala ramane prioritara in cadrul strategiei lansate de MEN. In timp ce in domeniile prioritare anterioare se urmareste cu precadere cresterea relevantei si impactului activitatilor de cercetare si inovare pentru dezvoltarea competitiva a mediului economic si pentru cresterea calitatii vietii sociale, cercetarea fundamentala stimuleaza investigarea in domenii de frontiera ale cunoasterii stiintifice. Sunt vizate atat stiintele de baza (matematica, fizica, chimie, ca si stiintele vietii, ale naturii si ingineresti), dar si discipline umaniste si socio-economice, urmarindu-se atingerea nivelului de calitate si vizibilitate propriu standardelor internationale pentru productia stiintifica.

In perioada urmatoare, toate resursele se vor concentra pe cele doua proiecte majore de cercetare: Laserul de ultra-inalta putere ELI – NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) si Centrul international pentru cercetari avansate “Fluvii, Delte, Mari «Danubius»” – Delta Dunarii.

In plus, vor fi finantate si clusterele existente sau in formare, in special in domeniile de specializare inteligenta si ale tehnologiilor emergente, cu impact major pentru cresterea durabila a competitivitatii economiei.

Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020 (SN CDI 2020) este disponibila AICI.

Sursa: ANCS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.