Galati: Fonduri europene pentru restaurarea Muzeului Casa Cuza Voda

103115111500683205.jpg

Casa Cuza Voda, parte a Muzeului de Istorie din Galati, va fi inchisa publicului pentru 27 de luni, perioada in care urmeaza sa fie consolidata, restaurata si reamenajata printr-un proiect european cu o finantare totala de 2,66 milioane lei, din care 2,4 milioane lei, finantare nerambursabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si 205.598 lei, finantare de la Consiliul Judetean (CJ) Galati.

Prin accesarea proiectului „Consolidare, restaurare si amenajare Muzeu Casa Cuza Voda din Galati” se va consolida imobilul, dar se vor realiza si alte lucrari de restaurare si amenajare (vitralii la ferestrele scarii interioare si la etaj, refacerea pardoselii, tencuielii, vopsitorii, dotarea cu mochete, lampi, aplice), inclusiv construirea unui grup sanitar pentru vizitatori, pentru ca imobilul nu a avut, pana in prezent asa ceva, iar singura solutie era o toaleta ecologica (tip cabina) care fusese adusa in curtea muzeului. Cladirea este afectata de fenomenul de tasare, motiv pentru care necesita lucrari de consolidare.

Totodata, la finalizarea proiectului, muzeul va beneficia si de o prezentare digitalizata moderna, care va permite persoanelor cu dizabilitati realizarea unui adevarat tur virtual al institutiei stand acasa.

„Nu este un proiect asa de mare ca finantare, dar, din punct de vedere sentimental si istoric, are o incarcatura aparte, foarte mare, pentru ca aici si-a petrecut copilaria Alexandru Ioan Cuza”, a declarat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Galati, Costel Fotea.

Cladirea, cu o vechime de peste 190 de ani, a fost cumparata in anul 1827 de Ioan Cuza — tatal lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, in 1840, ajuns la maturitate, Alexandru Ioan Cuza s-a stabilit si el la Galati, unde a profesat ca judecator, presedinte al Judecatoriei Covurlui si parcalab al judetului Covurlui. Alexandru Ioan Cuza a locuit in acest imobil chiar si in perioada domniei sale (pe cand venea in vizita la Galati), casa fiind ulterior mostenita de sotia si fiii sai, pana in 1884, cand a fost vanduta. Dupa mai multi proprietari, in 1937, casa a fost cumparata, prin contributia mai multor galateni, de Asociatia „Vila Cuza Voda”, imobilul devenind apoi, in 1939, muzeu dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, destinatie pe care o are si in prezent.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top