Tulcea: Farul Vechi din Sulina va fi restaurat cu fonduri UE de peste 10 milioane de lei

imageResize-1.jpg

Consilierii judeteni tulceni au aprobat marti, in timpul sedintei in plen, doua hotarari necesare restaurarii Farului Comisiei Europene a Dunarii (CED) din Sulina, actual muzeu, proiect care urmeaza sa fie finantat prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020.

Cele doua hotarari aprobate in unanimitate cuprinde documentatia de avizare a lucrarilor de interventii si indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii “Punerea in valoare a potentialului istoric prin restaurarea si conservarea obiectivului Farul Vechi Sulina, judetul Tulcea”, precum si contributia autoritatii judetene pentru realizarea proiectului.

Restaurarea obiectivului turistic cunoscut si sub numele de Farul CED din Sulina va costa 10.265.280,89 lei, inclusiv TVA, iar cofinantarea CJ va fi de 205.305,62 lei, inclusiv TVA.

Proiectul va fi finantat prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, axa prioritara 5.1, Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

Cele doua hotarari survin deciziei aprobate la sfarsitul lunii iunie a anului curent de catre consilierii judeteni prin care obiectivul din Sulina a fost preluat in administrare de CJ de la Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) “Simion Gavrila”.

Conform Primariei orasului Sulina, Farul Vechi, actualul muzeu, a fost construit intre anii 1869 si 1870 si reprezinta un simbol al activitatii desfasurate de CED in cel mai estic oras al Romaniei.

Precursoare a Comisiei Dunarii si cunoscuta drept prima organizatie europeana cu atributii executive si administrative in politica fluviala de pe Dunare, CED s-a infiintat in anul 1856 si a avut un rol covarsitor in dezvoltarea orasului Sulina, unde a avut un sediu.

Pana in prezent, consilierii judeteni au mai aprobat hotarari care vizeaza restaurarea unor obiective de patrimoniu cu finantare POR. Printre acestea se afla Muzeul de Arta Populara si Etnografie din municipiul Tulcea si Casa Panaghia din orasul Babadag.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.