Gavrilescu: Programele “Rabla Clasic” si “Rabla Plus” penttru 2018 ar putea demara in doua saptamani

3-rabla-mfax-laszlomihaly.jpg

Sesiunea pentru 2018 a Programelor “Rabla Clasic” si “Rabla Plus” va demara in cel mai scurt timp posibil, speram in maximum doua saptamani, a declarat, joi, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

“Vom finanta in continuare, din Fondul de Mediu, Programul pentru reinnoirea parcului auto national – vechiul “Rabla Clasic”, prin care fiecare dintre noi care avem acasa o masina mai veche de opt ani, sa putem sa o dam si sa primim printr-un ecobonus de 6.500 de lei, acelasi pe care l-am dat anul trecut, cu ajutorul caruia sa putem cumpara o masina noua. in acelasi timp, toate valorile si pentru hibrid, si pentru cele care au emisii de carbon sub 130 de grame au aceleasi sume, respectiv 1.000 si 1.500 de lei. Programul continua si in acest an pentru ca s-a dovedit clar ca este nevoie sa ne adaptam la tot ce inseamna schimbare, sa protejam mediul inconjurator si sa avem grija de sanatatea populatiei si cu precadere a generatiilor viitoare. Astfel, programul “Rabla Plus” va avea acelasi ecobonus de 10.000 de euro. Anul trecut, acest program a fost un succes, iar comparativ cu anul precedent 2016, numarul masinilor introduse pe piata (electrice 100%, n.r.), si pe care romanii au dorit sa le achizitioneze a fost de peste 1.000. in acelasi timp, se pastreaza ecobonusul de 4.500 de euro pentru masinile hibrid plug-in”, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a precizat, totodata, ca ambele programe “Rabla” ar urma sa debuteze “in cel mai scurt timp posibil, in maximum doua saptamani”.

“Ghidurile sunt in dezbatere publica, deci in urmatoarele doua saptamani sper sa putem sa incepem finantarea. Noi ne dorim foarte mult ca, impreuna cu producatorii si dealerii sa putem sa facem o lansare propriu-zisa, cand se apasa pe buton. in paralel, am prins bani in buget si pentru statiile de incarcare a masinilor electrice. La ora actuala, avem un plan multianual prin care sa dezvoltam o infrastructura. Saptamana viitoare vom avea o intalnire cu toti “benzinarii”, astfel incat sa le aducem la cunostinta ca ar trebui ca fiecare dintre dumnealor sa poata sa-si doteze locatiile cu astfel de statii de reincarcare iar dezvoltarea infrastructurii sa fie facuta si in consonanta cu dezvoltarea infrastructurii mari din Romania, adica pe drumurile nationale, pe drumurile expres sau pe lungimea autostrazilor, astfel incat sa nu pleci de acasa si sa te lase masina in drum”, a subliniat ministrul de resort.

Pe de alta parte, Gavrilescu a mentionat ca, in acest an, va exista si o noua editie a programului “Casa Verde”.

“Vom continua programul “Casa verde”. Anul trecut am reusit sa analizam 12.000 de dosare in sase luni, de cand am preluat mandatul. Aceste dosare stateau in sertare de ceva timp. si anul acesta subventionam acest program si dorim sa-l extindem si pentru institutiile publice, tot ce inseamna primarii etc”, a spus ministrul Mediului.

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, bugetul pe acest an al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, suma totala alocata fiind de aproape 520 milioane de lei, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.