Grindeanu: Romania si Franta vor lucra impreuna pentru intarirea proiectului european

d_33.jpg

Premierul Sorin Grindeanu a avut astazi, la Paris, o intalnire bilaterala cu omologul sau francez, Édouard Philippe.

Prim-ministrul roman l-a felicitat pe premierul Frantei pentru preluarea mandatului si a apreciat ca reusita in alegeri a presedintelui Emmanuel Macron si formarea noului guvern reprezinta o sansa pentru relansarea proiectului european.

Cei doi oficiali au discutat despre excelentele relatii dintre cele doua tari, dar si despre perspectivele de intensificare a cooperarii, in special in plan economic. in acest sens, cei doi prim-ministri au convenit realizarea unor mecanisme interguvernamentale pentru aprofundarea colaborarii in domenii precum energia, infrastructura, agricultura sau economia digitala.

“Guvernul Romaniei multumeste Frantei pentru sprijinul constant acordat tarii noastre in proiecte majore. As vrea sa reafirm angajamentul Romaniei pentru consolidarea relatiilor privilegiate dintre tarile noastre si sunt convins ca impreuna vom lucra foarte eficient pentru intarirea proiectului european, in conformitate cu interesele noastre comune,” a declarat premierul roman.

“Romania este un partener important pentru Franta, pe langa legaturile noastre istorice si culturale, sunt foarte multi investitori francezi prezenti pe piata romana si observ un interes crescut si din partea altor companii, care-si doresc sa investeasca”, a subliniat, la randul sau, premierul francez.

Prim-ministrul Édouard Philippe a multumit si a raspuns pozitiv invitatiei premierului Sorin Grindeanu de a vizita Romania.

De asemenea, cei doi prim-ministri au discutat si despre pregatirea preluarii presedintiei Consiliului UE de catre Romania, precum si despre Sezonul Cultural Romania-Franta 2018-2019. “Se apropie un proiect important, Sezonul Cultural Romania-Franta 2018-2019, care va reprezenta o oportunitate imensa de a vorbi despre mostenirea noastra culturala comuna”, a declarat premierul francez.

O alta tema de discutie a fost dimensiunea de securitate si aparare in interiorul UE. “Suntem in favoarea avansarii unui profil al UE mai consistent in materie de securitate si aparare. Aceasta constructie trebuie sa fie complementara cu NATO”, a declarat seful Executivului de la Bucuresti.

In cadrul discutiilor, prim-ministrul francez a aratat ca Franta sustine efortul Romaniei de a obtine ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, dar si aderarea la Spatiul Schengen.

Vizita premierului Sorin Grindeanu in Franta are scopul sa contribuie la intarirea Parteneriatului strategic dintre cele doua tari si la consolidarea relatiilor economice, in conditiile in care nivelul schimburilor comerciale se afla pe un trend ascendent. La nivelul anului 2016, schimburile comerciale bilaterale au fost de circa 8 miliarde, cu 10% mai mult decat in 2015.

Sursa: Gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.