Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei pentru urmatoarele doua decenii, aprobata de Guvern

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei, documentul-cadru care relationeaza in profil teritorial strategiile sectoriale nationale, precum si orientarile strategice pe termen lung, fundamentand planurile pe termen scurt si mediu (ex: exerciţiile bugetare ale UE), a fost aprobata de Guvern, printr-un proiect de lege.

Strategia include toate aspectele dezvoltarii, problemele, tendintele, potentialul de dezvoltare si riscurile, asigura suportul pentru evaluarea ex-ante a impactului teritorial al implementarii exercitiilor bugetare national si al UE.
Potrivit documentului elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE), scenariul Romania Policentrica urmareste, in perspectiva anului 2035, dezvoltarea teritoriului naţional la nivelul unor nuclee de concentrare a resurselor umane, materiale, tehnologice şi de capitaluri (orase mari/medii) şi conectarea eficienta a acestor zone de dezvoltare cu teritoriile europene.

Actul normativ preia reglementari promovate prin proiectul de lege privind Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei, adoptat in sedinta guvernului din 5 octombrie 2016, dar clasat in conformitate cu prevederile Hotararii Biroului Permanent al Senatului din data de 27 decembrie 2016, in baza art. 63 alin. (5) din Constitutia Romaniei.

Obiectivele generale pe care Guvernul si le propune, in cadrul acestei strategii, vizeaza:

  • asigurarea unei integrari functionale a teritoriului national in spatiul european, prin sprijinirea interconectarii eficiente a retelelor energetice, de transporturi si broadband;
  • cresterea calitatii vietii prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare si a serviciilor publice, in vederea asigurarii unor spatii urbane si rurale de calitate, atractive si incluzive;
  • dezvoltarea unei retele de localitati competitive si coezive, prin sprijinirea specializarii teritoriale si formarea zonelor urbane functionale; protejarea patrimoniului natural si construit si valorificarea elementelor de identitate teritoriala;
  • cresterea capacitatii institutionale de gestionare a proceselor de dezvoltare teritoriala.

Prin aceste cinci obiective generale, cele 18 obiective specifice si cele 10 linii directoare de planificare, documentul orienteaza procesul de dezvoltare si furnizeaza reperele strategice de dezvoltare a Romaniei pentru urmatoarele doua decenii, stabilind o serie de actiuni concrete, masuri teritoriale la nivel national, masuri teritoriale integrate la nivel zonal si un plan de actiuni prioritare pe termen scurt (3 ani), mediu (7 ani) si lung (mai mult de 10 ani).

In cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene se va constitui o unitate de monitorizare si evaluare a implementarii strategiei, iar sistemul de monitorizare va fi verificat şi reactualizat anual, pentru a include noile reorientari strategice ori de politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top