Programul LIFE: Finantare de 3,4 miliarde euro pentru 4.170 de proiecte, pana in prezent; Romania are 66 de proiecte cofinantate

bani6.jpg

Un numar de 4.170 de proiecte de mediu, in valoare de 3,4 miliarde de euro, au fost finantate, pana in prezent, prin intermediul Programului LIFE, dintre acestea 66 fiind accesate de Romania, potrivit datelor prezentate joi de catre oficiali din Ministerul Mediului, in cadrul evenimentului ”LIFE Infoday 2017”, organizat la Gradina Botanica ”Dimitrie Brandza” din Bucuresti.

Succesul Programului LIFE, initiativa lansata la nivel european in anul 1992, s-a concretizat prin proiecte ce au vizat doua subdomenii importante, respectiv Mediu si Actiune pentru clima.

Pentru exercitiul financiar 2014 — 2020, bugetul alocat LIFE este mai mare ca oricand si ajunge la 3,46 miliarde euro, fata de cele 2,143 miliarde de euro rezervate in perioada anterioara, 2007 — 2013.

Programul LIFE finanteaza, pe langa proiectele traditionale, alte patru tipuri de proiecte (proiecte integrate, proiecte de asistenta tehnica, proiecte de construire a capacitatii si proiecte pregatitoare) si propune doua instrumente financiare (Facilitate de Finantare a Capitalului Natural (NCFF) si Finantare Privata pentru Eficienta Energetica (PF4EE)).

Din bugetul total de 3,46 miliarde euro alocat programului LIFE, 2,59 miliarde euro sunt destinati subprogramului Mediu si 0,86 miliarde euro subprogramului Actiune pentru clima. Totodata, cel putin 2,8 miliarde euro (81% din bugetul total) sunt alocati proiectelor LIFE finantate prin granturi pentru actiuni sau prin instrumente financiare inovatoare, iar aproximativ 700 de milioane de euro vor fi directionate catre proiectele integrate.

In plus, cel putin 55% din resursele bugetare alocate proiectelor finantate prin granturi pentru actiuni in cadrul subprogramului Mediu vor fi utilizate pentru proiecte care sprijina conservarea naturii si a biodiversitatii, in timp ce maximum 620 milioane de euro vor fi utilizate de DG Mediu si DG Actiune climatica pentru dezvoltarea politicilor si a granturilor operationale.

Programul multianual de lucru 2014 — 2017 stabileste, pentru o perioada de patru ani, sumele disponibile pentru proiecte. Alocarile financiare nationale se vor aplica in continuare, pana in 2017, pentru toate tipurile de proiecte (cu exceptia proiectelor integrate) selectate in cadrul subprogramului Mediu, dupa care selectia se va realiza exclusiv in functie de merite.

Mai multe detalii: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.