Guvernul Ciolos la un an de mandat: “Mai simplu si mai multe fonduri pentru agricultori”

ciolos.jpg

Premierul Dacian Ciolos a publicat la un an de mandat, un scurt bilant al Executivului pe care il conduce, in care afirma ca este „imperios necesar” ca masurile demarate in aceasta perioada sa fie continuate de urmatorul guvern.

„Ne-am asumat o guvernare responsabila: am pus accentul pe grija fata de resursele publice, am decuplat clientela politica de la banul public si am inceput depolitizarea companiilor de stat. Am promovat transparenta si deschiderea statului fata de cetateni, ca parghii de combatere a coruptiei, am redus birocratia si am pus bazele unor proiecte de modernizare si digitalizare a serviciilor publice. Este imperativ ca aceste masuri sa continue”, sustine Ciolos, in preambulul bilantului.

Documentul are 26 de pagini si contine masurile luate de Cabinetul condus de Dacian Ciolos, printre care si ajutoarele acordate agricultorilor.

„Mai simplu si mai multe fonduri pentru agricultori

Peste 3,5 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri UE si nationale in perioada noiembrie 2015
– noiembrie 2016 (plati directe, proiecte pe Programul national de Dezvoltare Rurala –PNDR -finantate din bugetul UE si subventii acordate din bugetul national).

Plata subventiilor pentru agricultori

Din cauza gestionarii ineficiente a unui contract de software de 35 de milioane de euro, fostul guvern nu a reusit din 2014 pana la sfarsitul lui 2015 sa creeze sistemul IT pentru plata subventiilor si modulele necesare pentru diferitele tipuri de subventii. Sistemul a fost practic creat incepand cu luna ianuarie 2016. Dezvoltatorii software si angajatii Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) au reusit crearea sistemului in cateva luni. Din pacate, acest lucru a dus la intarzieri in plata subventiilor aferente anului 2015.

Totalul de plati directe APIA pe Campania 2015: peste 1,53 miliarde euro, 96% din totalul alocat Romaniei (de 1,59
miliarde euro). Diferenta de 4% este cauzata de erori identificate in procesul de verificare al cererilor (control administrativ si control pe teren).

Au fost acordate si platile in avans pentru Campania 2016: peste 647 milioane euro (pentru 656.000 fermieri).

Investitii in agricultura sprijinite in cadrul PNDR

Proiecte PNDR 2014-2020 in 2016: peste 20.700 de proiecte depuse. Au fost semnate contracte pentru mai mult de 3.900 dintre acestea.

S-au simplificat substantial si documentele necesare solicitarii de plati precum si procedurile pentru proiectele de dezvoltare rurala.

S-au facut plati pe proiecte in valoare de 646 milioane euro in 2016, la care se adauga 475 milioane euro din decembrie 2015.

Rambursari de la Comisia Europeana in 2016: 556,1 milioane euro.

Asadar, rata absorbtiei pentru PNDR este de circa 13,5% (plati+rambursari+prefinantare), desi suntem la inceput de program.

Am demarat adaptarea PNDR, dar si a legislatiei nationale si am initiat in acest an masuri:
• Pentru stimularea asocierii producatorilor: 10,5 milioane euro alocate in 2016
• Pentru tinerii fermieri si ferme mici: mai putine restrictii si conditii, peste 260 milioane euro alocate in 2016
• Cuplate cu Programul Capital Uman: pentru activare mai puternica a Grupurilor de Actiune Locala; pentru practica platitain sectorul agro-alimentar
• Pentru definirea si sprijinirea fermelor de familie
• Mai accesibile fermelor mici in domeniul eco-si agro turism
.
TVA redus la 9% pentru materie prima si lucrari agricole

In sprijinul producatorilor agricoli: de la 1 august, am scazut TVA la 9% pentru lucrari agricole, pentru materia prima
necesare lucrarilor agricole si pentru prestarea de servicii specifice lucrarilor agricole si intretinerii culturilor agricole.

Astfel, sunt stimulate lucrari agricole de calitate si, deci, cresterea productivitatii in agricultura. Sunt scoase la
lumina anumite servicii care se presteaza in agricultura si care, in unele cazuri, acum se realizeaza la negru.

Mecanism TVA mai simplu pentru agricultori

Incepand cu 1 ianuarie 2017 se introduce regimul special pentru agricultori, persoane fizice, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati/servicii agricole si care, in prezent, intampina dificultati in aplicarea regimului normal de TVA. Regimul special pentru agricultori ii degreveaza pe acestia de cele mai multe sarcini administrative, cum ar fi: tinerea de evidente, depunerea decontului de TVA, cu exceptia emiterii de facturi si a sarcinilor care deriva din efectuarea de operatiuni intracomunitare, pentru care Directiva TVA impune luarea tuturor
masurilor pentru asigurarea functionarii corecte a regimului tranzitoriu la nivelul Uniunii Europene.

Motivatie si avantaje: propusa ca urmare a dificultatilor majore ale agricultorilor in aplicarea regimului normal de TVA. Pentru livrarile de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor avea obligatiile ce revin celor care aplica regimul normal de TVA, respectiv: sa se inregistreze in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei, sa colecteze TVA, emita facturi, sa tina jurnale de vanzare/cumparare sau alte evidente in scopuri de TVA, sa depuna decontul de TVA, etc.

Beneficiari: agricultorii (persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale) care realizeaza activitati de productie agricola si servicii agricole.

Alte facilitati si simplificari pentru sectoarele agricole

Zootehnie:
• ajutoare de stat pentru achizitia de animale de rasa din speciile ovine, bovine si porcine
• sprijin national si european pentru sectoarele laptelui si carnii de porc, afectate de criza
• deschiderea pietelor pentru exportul de ovine vii in tari arabe; bovine si carne de vita in Turcia; porci vii in UE, dupa 9 ani de la aderare

Viticultura:
• sustinerea financiara a grupurilor/cooperativelor agricole de producatori care detin si exploateaza plantatii viticole cu soiuri nobile
• simplificarea masurilor Programului National de sprijin al Romaniei
• certificarea vinurilor varietale

Sectorul legume–fructe:
• au fost stabilite conditiile de recunoastere a organizatiilor de producatori si a grupurilor de producatori recunoscute preliminar
• a fost aprobat sprijinul financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume

Industrie alimentara:
•a fost reglementata activitatea Agentiei Zonei Montane si implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativa de calitate produs montan
•„Telemeaua de Ibanesti” si „Salamul de Sibiu” au fost recunoscute si protejate la nivelul UE ca produs cu denumire de origine protejata (DOP), respectiv, produs cu denumirea de indicatie geografica (IGP); se afla in analiza dosarele produselor „Novac afumat din Tara Barsei”, „Carnati de Plescoi”, „Scrumbie de Dunare afumata”
•MADR a eliberat 60 de atestate pentru produse traditionale si 39 de atestate pentru produse obtinute conform retetelor consacrate romanesti

Refacerea infrastructurii de irigatii
Guvernul a aprobat Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din Romania (PNI). Acesta vizeaza o suprafata de circa 1,8 milioane hectare. Programul trebuie derulat etapizat pana in 2020, suma necesara fiind de 1 miliard euro.

Accelerarea cadastrarii terenurilor

Prin modificarile aduse legislatiei de cadastru si intrate in vigoare in iunie 2016 am asigurat finantarea de catre ANCPI a lucrarilor pentru inregistrarea sistematica a terenurilor agricole din extravilan, si pe cale de exceptie,a celor din intravilan;

Rezultate: aproximativ 1.300 de localitati au inceput lucrarile de cadastru general, bugetul total alocat pentru finantare este de 433 milioane lei.”

Mai multe detalii in document

Sursa: gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top