Patroni IMM: Guvernul ne va crea dificultati mari cu taxele anuntate in noul program

imm.jpg

Firme noi si firme care investesc in Romania vor intampina dificultati mari ca urmare a viitoarei treceri fortate de la impozitul pe profit de 16% la impozitul pe cifra de afaceri in trepte, de 1-3%, care ar urma sa fie extinsa de Guvernul Tudose la toate societatile conform noului program de guvernare – reclama principala organizatie de patroni de intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

”Impozitul pe cifra de afaceri va genera dificultaţi majore pentru intreprinderile noi si pentru cele care investesc, blocand infiintarea si dezvoltarea societatilor comerciale. De asemenea, aplicarea unei cote diferenţiale de impozit pe cifra de afaceri, ce se va regasi in preţurile produsului final si poate crea discrepanţe concurenţiale importante, comparativ cu celelate state membre ale U.E., afectand direct volumul exporturilor” – spune vineri Consiliul National al intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

”In plus, Romania risca si declansarea procedurii de infrigement in cazul instituirii impozitului procentual pe cifra de afeceri, raportat la dispozitiile Directivei 77/388/CEE privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – sistemul comun de taxa pe valoarea adaugata: baza unitara de evaluare, taxa pe cifra de afaceri, nefiind deductibila, impiedicand libera circulaţie a marfurilor si serviciilor” – mai arata organizatia patronala.

Reamintim ca majoritatea parlamentara a adoptat un nou program de guverare introdus de noul guvern Mihai Tudose (PSD-ALDE), in care se introduc modificari fiscale majore. „Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, se arata in programul Tudose, printre altele.

De asemenea, antreprenorii critica si intenta Guvernului de a majora semnificativ salariul minim pe economie, despre care spun ca va ”pune o mare presiune” pe firme.

”Cresterea salariului minim avand implicaţii multiple la nivel macroeconomic, este imperios necesar ca inainte de adoptarea unei hotarari in acest domeniu sa fie realizate analize de impact, testul IMM, fundamentari, raportat la criterii obiective, cu corelarea cresterilor salariale cu productivitatea muncii, cu nivelul de dezvoltare al economiei romanesti, al fiecarei regiuni si judeţ, cu luarea in considerare a diferentelor dintre mediul urban si rural, salariul minim vizand toti angajatorii, inclusiv cei din sate si din zonele defavorizate din Romania.

Cresterile salariale nu trebuie decise pentru scopuri politice, ci pe baza de analize a multiplelor implicatii la nivel macroeconomic si fundamentari obiective, pentru a asigura optimizarea funcţionarii economiei si a pieţei muncii, numai dupa ample negocieri intre partenerii sociali, in scopul ajungerii la un consens intre acestia” – arata CNIPMMR.

Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2000 lei in 2018, 2200 lei in 2019 si 2400 lei in 2020, potrivit programului de guvernare. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2300 lei in 2018, 2640 lei in 2019 si 3000 lei in 2020.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top