Guvernul Dăncilă acuză Tribunalul UE că “a săvârşit o eroare” când a decis că România trebuie să suporte “amenzi” de 80 de milioane Euro la fondurile europene

Fonduri-Europene-2.jpg

Guvernul Dăncilă, prin agentul guvernamntal la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, acuză Tribunalul UE că “a săvârşit o eroare” atunci când această instanță europeană a decis că România trebuie să suporte corecții financiare de 80 de milioane de euro la fondurile europene pentru agricultură.

Informațiile apar în apelul depus de agentul guvernamental la CJUE, Radu Canțăr, față de o decizie din aprilie a Tribuanlului UE. În acea decizie, atacată acum de guvern cu apel, Tribunalul UE respinsese ca tardivă o contestație făcută anterior de autoritățile de la București la corecțiile financiare decise de Comisia Europeană față de România.

Acum, prin apelul depus la CJUE, în 27 iunie 2019, agentul guvernamental Radu Canțăr (din cadrul Ministerului de Externe) cere Curții de Justiție a UE să anuleze integral Ordonanţa Tribunalului UE și să admită anularea parţială a Deciziei Comisiei Europene de excludere de la finanţarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de România în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) şi al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) :

a. în ceea ce priveşte submăsura 1a integral (suma de 13.184.846,61 € aferentă anilor 2015 şi 2016)
b. în ceea ce priveşte submăsurile 3a, 5a, 3b, 4b integral (suma de 45.532.000,96 € aferentă anilor 2014, 2015 şi 2016) şi, în subsidiar, parţial pentru perioada anterioară datei de 19.09.2015 (suma de 21.315.857,50 €).

Printre altele, agentul guvernamental la CJUE, subsecretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Radu Canțăr, își motivează apelul către Curte susținând că Tribunalul UE “a săvârşit o eroare” când a decis că guvernul a depus prea târziu contestația la corecțiile financiare.

“Tribunalul a săvârşit o eroare în interpretarea articolului 263 TFUE prin raportare la articolul 297 TFUE, atunci când nu a luat în considerare efectele publicării Deciziei 2018/873 în JOUE din perspectiva informării efective şi a principiului securităţii juridice. (…) Momentul de la care curge termenul de 2 luni pentru introducerea unei acţiuni în anularea unui act precum Decizia 2018/873 care trebuie notificat, dar care, potrivit unei practici constante şi îndelungate a emitentului, se şi publică în JOUE, trebuie să fie publicarea, la care se adaugă cele 14 zile prevăzute de articolul 59 din Regulamentul de procedură al Tribunalului” – se arată în apelul făcut la CJUE, de agentul guvernamental, față de decizia Tribunalului UE.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.