Guvernul interzice intrarea în legalitate a construcţiilor neautorizate

Dacă o construcţie este ri­di­cată cu încălcarea le­gii, aceasta nu va mai putea primi ulterior documen-ta­ţia de intrare în legalitate, cum era până acum. Conform unei or­donanţe de urgenţă adoptate de Guvern săptămâna trecută, auto­ri­tăţile nu vor mai aproba documentaţii de urbanism care au ca scop in­trarea în legalitate a unor construcţii fără autorizaţie de construire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei.
Ordonanţa de urgenţă urmăreş­te reducerea posibilităţilor de mo­di­fi­care a documentaţiilor de urba­nism a­probate, prin transformarea pla­nu­lui urbanistic zonal, în in­stru­ment de acţiune al autorităţilor pu­blice, cu excepţia situaţiilor de extindere a in­travilanului pentru su­prafe­ţe mari. Această excepţie este necesa­ră mai ales pentru loca­lităţile mici, pentru a putea permite investiţiile în contextul lipsei de resurse finan­cia­re la dispoziţia autorităţilor lo­ca­le.
Dezvoltarea localităţilor s-a rea­lizat în special prin documentaţii de urbanism de tipul Plan Urba­nis-tic Zonal (PUZ) şi Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). Aceste documen­ta­ţii, iniţiate de investitori privaţi sau publici, prevăd în general de­ro-gări de la Planul Urbanistic Ge­ne­ral, iar generalizarea acestor practici deve­ni­se regulă.
Nici clădirile deja construite nu vor fi „iertate”. Conform noilor re­glementări, pentru construcţiile executate fără respectarea regulamentului local de urbanism aprobat la data constatării contravenţiei de către organele abilitate, vor fi luate măsurile de încadrare a acestora în prevederile regulamentului, inclusiv prin demolarea parţia­lă sau totală, după caz, a construc­ţiei.
Anularea hotărârilor de aproba­re a documentaţiilor de urbanism, emise cu încălcarea prevederilor le­gale, poate fi cerută în condiţiile legii, de prefect, în urma controlului de legalitate sau la sesizarea in­spectorului general al Inspecto­ra­tului de Stat în Construcţii, arhitectului-şef de judeţ sau autorităţilor centrale de specialitate.

SURSA

One thought on “Guvernul interzice intrarea în legalitate a construcţiilor neautorizate”

  1. camelia spune:

    mai e in vigoare aceasta ordonanta de guvern?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.