Reinventarea satului prin e-business

Sanse de renastere a mediului rural prin promovarea culturii antreprenoriale europene

Avem, totusi, vitala nevoie sa credem sau sa speram ca se pot intampla si lucruri bune pe plaiurile acestea, prea minate de fatalism … Pentru prima oara dupa multe decenii, chipul satului romanesc, supus atator desfigurari si umilinte istorice, da semne ca s-ar putea trezi la o noua viata, gratie sansei de a absorbi consistente fonduri europene. Mai putin evident, la prima vedere, aceasta transformare de adancime nu se poate intampla insa in afara transformarii oamenilor satului, a stilului lor de a gandi si actiona intr-o lume si un peisaj agricol european, aflate ele insele in plin proces de chestionare/reformare.

Un deschizator ambitios de drumuri in acest domeniu este deja Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM), organizatie deja cu un trecut si un portofoliu impresionant de proiecte, incepand cu anul 1997. Vasta operatiune de schimbare a mentalitatilor rurale a inceput in 2009 cu un prim mare proiect denumit „Rural-Manager”, care a creeat o retea de 900 de manageri si mici intreprinzatori rurali in trei regiuni de dezvoltare din tara: nord-est, centru si sud-est. Prin acel proiect, se puneau bazele unui nou tip de comportament antreprenorial si managerial in mediul rural. Cu sprijinul principal al unei puternice organizatii germane (Centrul de Training si Dezvoltare al Asociatiilor Angajatorilor din landul Bavaria), s-a reusit destul de rapid infiintarea a 9 birouri de consultanta pentru nevoile de formare si sprijin ale intreprinzatorilor respectivi, iar ulterior, printr-un portal inovativ, s-au creeat primele platforme de e-learning si e-business destinate mediului rural autohton.

Plecand de la aceste fundamente, in aceasta luna se declanseaza deja cea de-a doua etapa a operatiunii printr-un nou proiect strategic „Rural-Antreprenor”, finantat tot prin Fondul Social European / Programul Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane”, extins acum in nu mai putin de 23 de judete din regiunile Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia si Bucuresti-Ilfov. Prin acest nou proiect inovativ, dedicat promovarii culturii manageriale pentru actualii si viitorii intreprinzatori de la sat, organizatorii urmaresc nu doar sa ofere un acces nebanuit cu putin timp inainte la informatii si cunostinte asupra noilor oportunitati din agricultura, turism si afacerile non-agricole din mediul rural, ci si sa aduca mai cu seama, dupa cum declara presedintele FNTM, Dl Marius BOSTAN, „un suflu de incredere si curaj” pentru a le oferi intreprinzatorilor sansa transformarii din „oameni cu mentalitate de asistati” in aceia de „oameni cu adevarat liberi”. Intrebat asupra impactului final vizat de proiect, coordonatorul general al acestuia ne-a mai marturisit: „Dorinta noastra este sa ajutam societatea romaneasca sa treaca de la mentalitatea impartirii egale a saraciei, la producerea bogatiei nationale. Antreprenorul are chemarea lui si in sens crestin, el nu este altceva decat un servitor al lui Dumnezeu si al semenilor. Are daruri primite, un talant / talent pe care noi dorim sa-l ajutam sa nu-l ingroape. Probabil aceasta este chemarea noastra. Dupa mai bine de jumatate de secol de comunism, datorita lipsei educatiei in favoarea economiei de piata si manageriale, in Romania exista inca imense resurse neexploatate de crestere economica si de dezvoltare. De aceea, ne-am propus ca noi sa oferim de acum in mod gratuit accesul la informatie si la oportunitati foarte mari pentru oamenii din aceste zone”.

Prin cele 23 de conferinte judetene, reprezentantii FNTM, impreuna cu partenerii lor de proiect, inclusiv ai unor importante organizatii din tari europene precum Spania si Germania, urmaresc, asadar, sa declanseze un program gratuit de educatie si consultanta manageriala, care sa permita pe viitor o mult mai larga si inteleapta dezvoltare a afacerilor si a zonelor respective din mediul rural, precum si la o accesare mai eficienta si mai alerta a fondurilor europene disponibile pentru aceste zone. In luna februarie, primele intalniri cu beneficiarii sunt prevazute pe data de 19 la Pitesti, 20 la Ramnicu-Valcea, 21 la Targu Jiu, 22 la Slatina, 23 la Craiova, 24 la Drobeta Turnu Severin si 25 la Resita. De consemnat ca detalii asupra locului exact de desfasurare si al agendei de lucru a fiecarei conferinte vor fi disponibile pe site-ul www.ruralantreprenor.ro. Sapte module de cursuri practice personalizate, precum si o pregatire in domeniul tehnologiei informatiilor, ca si sesiuni de instruire in format traditional, vor fi in total oferite in cursul acestui an unui numar de peste 2000 de beneficiari, inclusiv pe baza platformei e-business si celei de e-commerce pentru promovarea afacerilor in mediul rural.

About Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.