Guvernul Romaniei a aprobat cadrul financiar pentru implementarea granturilor SEE si Norvegiene

Fonduri_proiecte.jpg

Guvernul a stabilit cadrul legal pentru implementarea, din punct de vedere financiar, a Mecanismului financiar Spatiul Economic European 2014 – 2021 şi Mecanismului financiar norvegian 2014 – 2021, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in sedinta de astazi.

Cele doua mecanisme de finantare vor acoperi sectoare precum:

  • Inovare, cercetare, educatie si competitivitate
  • Incluziunea sociala si combaterea saraciei;
  • Mediu, energie, schimbari climatice si reducerea emisiilor de carbon;
  • Cultura, societatea civila, buna guvernare si drepturi si libertati fundamentale;
  • Justitie si afaceri interne.

In perioada 2014-2021, Romania va fi al doilea mare beneficiar al asistentei financiare oferite de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, urmand sa beneficieze de 502,5 de milioane de euro: 275,2 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE şi 227,3 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Romania este prima tara care a semnat, la 13 octombrie 2016, Memorandumurile de intelegere cu statele donatoare pentru exercitiul financiar 2014-2021, putand beneficia astfel de avantajele demararii mai rapide a implementarii programelor, ceea ce ar implica o mai eficienta utilizare a granturilor SEE si norvegiene.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) este Punct National de Contact pentru Mecanismul Financiar SEE si Mecanismul Financiar Norvegian.

Informatii suplimentare:
Spatiul Economic European (SEE) a fost creat in 1994, ca o zona de Liber Schimb intre Comunitatea Europeana (CE) şi Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS). SEE reuneşte Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) şi 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), intr-o piata interna bazata pe libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor. Cele doua mecanisme financiare urmaresc sustinerea coeziunii economice si sociale in Europa, prin crestere economica si dezvoltare durabila, reducerea disparitatilor economice şi sociale in Spatiul Economic European şi intarirea relatiilor bilaterale intre statele donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) şi statele beneficiare, prin contributii financiare in mai multe sectoare prioritare.

Sursa: mdrap.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top