Guvernul scoate de la buget inca 163 de milioane de lei pentru inchiderea minelor neviabile

mina_carbune.jpg

mina_carbuneGuvernul va plati in acest an, integral din buget, un ajutor de stat in cuantum de 163 de milioane de lei (36,8 milioane de euro) pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din Valea Jiului, ajutor folosit la acoperirea pierderilor aferente productiei curente şi a costurilor exceptionale.

Astfel, pentru huila energetica livrata de unitatile intrate in proces de inchidere definitiva, va fi acordat un ajutor de stat in suma de peste 131 milioane lei, destinat acoperirii pierderilor aferente productiei curente, iar pentru unitatile intrate in proces de inchidere definitiva va fi acordat, in acest an, un ajutor de stat de 31,9 milioane lei pentru suportarea costurilor exceptionale, care nu sunt legate de productia curenta, releva un proiect de hotarare de guvern.

“Ministerul Economiei monitorizeaza nivelul de acordare al ajutorului de stat, astfel incat pretul carbunelui livrat de unitatile producatoare de carbune care beneficiaza de ajutor sa nu fie mai mic decat preturile carbunelui de o calitate similara provenit din terte tari”, se arata in document. in urma cu doi ani, Comisia Europeana a aprobat acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 milioane euro) pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani şi Paroseni ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petroşani.

Planul de inchidere realizat de CNH Petroşani pentru aceste unitati include disponibilizarea a 3.300 de angajati pana in anul 2018. Pentru 2011 a foat acordat un ajutor de stat de 127 de milioane de lei, iar pentru 2012, de 213 de milioane de lei.

Guvernul şi Fondul Monetar International au convenit ca active ale exploatarilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, apartinand CNH şi considerate neviabile, sa fie transferate la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin executare silita, in contul datoriilor bugetare ale companiei. Activele preluate de ANAF vor fi transferate la Ministerul Economiei şi inchise, pana in anul 2018, prin intermediul Societatii Nationale de inchideri Mine Valea Jiului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.