APIA elibereaza adeverinte pentru beneficiarii platilor aferente Masurilor 211, 212 si 214

adeverinte.jpg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca elibereaza adeverinte pentru beneficiarii platilor aferente Masurilor 211 “Sprijin pentru zona Montana defavorizata”, 212 “Sprijin pentru zone defavorizate, altele decat zona montana” si 214 “Plati de agro-mediu”, din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente de la bancile care au incheiat conventii cu Agentia.

Pana la aceasta data, APIA a incheiat conventii cu BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank SA, OTP Bank Romania SA, Banca Transilvania si B.C.C. Creditcoop si BC Carpatica SA.

Valoarea creditului va fi in cuantum de pana la 80% din valoarea sumei calculate conform Adeverintei eliberate de APIA astfel:
a) pentru creditele acordate de Banca Creditoare pana la data de 31.12.2012 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana in ziua anterioara datei solicitarii creditului;
b) pentru creditele acordate de Banca Creditoare incepand cu data de 01.01.2013 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana din data de 31.12.2012.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii garanteaza 80% din valoarea creditelor acordate de banci fermierilor in cadrul acestui tip de conventie.

Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o adeverinta prin care se confirma ca Beneficiarul a depus Cererea de plata pentru masurile de dezvoltare rurala in Campania 2012 si ca, pana la data emiterii Adeverintei, au fost efectuate controalele si verificarile administrative asupra Cererii de plata depuse de potentialul beneficiar, conform reglementarilor legale in vigoare.

De asemenea, in adeverinta se va mentiona suprafata determinata pentru plata la data emiterii Adeverintei pentru Masurile de dezvoltare rurala cuprinse in Axa II din cadrul PNDR 2007-2013, ca Beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii Adeverintei si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Mentionam ca Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe langa o serie de adeverinte /acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, stabilite de catre Creditor si aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei. Aici sunt incluse si garantii pe care Creditorul le poate solicita din partea Beneficiarului (fermierului).

Reafirmam recomandarea adresata potentialilor beneficiari interesati sa isi aleaga Creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca (creditoare), pentru a obtine conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale.

Precizam ca APIA a incheiat astfel de conventii si pentru Campania 2009, 2010 si 2011, iar optiunea de a solicita creditul apartine integral fermierului.

Sursa: APIA

One thought on “APIA elibereaza adeverinte pentru beneficiarii platilor aferente Masurilor 211, 212 si 214”

  1. Nu conteazsa spune:

    Asa incurajeaza Romania agicultura…..intarzie plata banilor catre fermieri ca acestia sa ia credit de la banca cu dobanda. Superb. Macar pe vremea celor de la PDL, pe care nu ii regret oricum, sumele de bani s-au bagat la timp. Dar mai marii nostri prefera sa faca reviste din ei, brichete, cizme si nu mai stiu ce. Ca doar nu demult a trecut campania electorala. Si pana se va face rost de bani….mai avem de asteptat un pic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.