Antreprenoriat autohton cu ingrediente “made in UK”

 

Formatorii britanici in domeniul afacerilor implicati in proiectul STEPS sunt antreprenori cu vasta experienta in infiintarea si managementul companiilor.
Mark Arnold (foto), Managing Director MSK Global Training, partener al Institutului Roman de Cercetari Economico – Sociale si Sondaje (IRECSON) in proiectul “Dezvoltarea competentelor antreprenoriale prin transfer transnational de bune practici si formare profesionala a intreprinzatorilor din Romania – STEPS” a demarat propria afacere in domeniul consultantei intr-un context extrem de modest din punct de vedere financiar, lasand in urma un post bun, intr-o corporatie britanica de renume.

Inceput modest, evolutie de succes
“Mi-am infiintat propria afacere intr-un apartament inchiriat, abandonandu-mi locul de munca intr-o corporatie si petrecand 6 luni de zile lucrand de acasa si incercand sa gasesc clienti. Capitalul initial a provenit din economiile la sange pe care le-am facut in ultimii mei doi ani ca angajat. Nu va ascund ca am trait foarte modest si ca mi-am redus standardul de viata, dandu-mi termen un an de zile pentru a reusi pe cont propriu in business. Si am reusit. Compania, MSK Global Trainig are filiale in toata lumea, iar clientii nostri sunt de top.”

Motivatia
Sunt antreprenor pentru ca sunt optimist, imi place libertatea de a lua decizii, imi place sa creez. M-a atras ideea de a crea ceva din nimic.

Imi place libertatea profesionala, pentru ca am vazut in familia mea efectul lipsei de stabilitate profesionala. Am vazut oameni care au muncit din greu 20 de ani intr-o companie si au fost concediati peste noapte, doar pentru ca firma la care lucrau s-a decis brusc sa inchida o filiala. Consider ca acest tip de destin profesional nu este o optiune pentru mine. Pe de alta parte, imi place sa creez companii care sa functioneze dupa reguli diferite fata de vechea scoala de afaceri.

Reteta succesului
“Nu exista o regula anume pentru a deveni antreprenor de succes. Exista persoane cu multi bani si relatii, care s-au descurcat foarte bine in afaceri, dar sunt si exemple de oameni care au inceput cu foarte putine resurse si au reusit. In opinia mea, sunt alti factori, mult mai importanti. in primul rand munca, efortul sustinut. Foarte putini dintre oamenii de succes pe care ii cunosc au avut si noroc, au descoperit nise de piata noi sau au venit cu oferte deosebite si, printr-un efort modest, au dat lovitura. Acestea sunt exceptii. Reusita vine in primul rand din munca, foarte multa munca. 99% dintre antreprenori sunt foarte dedicati activitatii pe care o desfasoara si muncesc sustinut, constant. In al doilea rand, este absolut necesara existenta unui plan de afaceri clar. Nu trebuie sa fie un plan complex, dar trebuie sa existe o vointa de fier in a-l urma. In al treilea rand, trebuie sa atragi in afacerea ta cei mai buni profesionisti de pe piata, sa nu intri nicio clipa in concurenta cu proprii tai specialisti si sa acorzi credit deplin prestatiei lor profesionale. Nu in ultimul rand, sa fii pregatit sa ai si esecuri, nu doar reusite.”

Participarea la STEPS
“Ceea ce imi place la acest program este ca pregateste antreprenori de la zero, ca insista pe transferul cunostintelor de baza pentru reusita in afaceri.. Nu trebuie sa fii expert in a conduce o afacere ci trebuie sa intelegi contabilitatea. Sa intelegi ca pentru a aduce mai multi bani in firma trebuie sa ai notiuni financiare elementare. Trebuie, totodata, sa ai cunostinte superficiale de dreptul afacerilor, sau, altfel spus, sa stii cate putin din fiecare. Toate acestea si multe altele le poti dobandi frecventand cursuri gratuite de weekend, tinute de lectori profesionisti, ei insisi oameni de afaceri. Contributia noastra, a MSK Global la acest program consta in pregatirea celor ce weekend de weekend va ghideaza primii pasi in antreprenoriat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.