IMM-urile Romaniei. Probleme si solutii

IMM1.jpg

Importanta

Se spune ca IMM-urile sunt coloana vertebrala a unei economii. Acest sector este foarte important pentru bunastarea si evolutia pe termen lung a Romaniei. Peste 3 milioane de persoane sunt angajate de catre IMM-uri, iar acest numar ar putea fi si mai ridicat in conditiile unui mediu de afaceri incurajator. In Romania sunt aproximativ 500.000 de IMM-uri, care reprezinta 99,7% din totalul companiilor existente.

Sectorul IMM-urilor din Romania contribuie cu 65% in Produsul Intern Brut (PIB) din Romania, iar ca forta de munca procentajul este de pana la 67% din total„, declara in februarie 2012 Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (aici). Cu toate acestea, sectorul IMM-urilor contribuie cu numai 46% la valoare adaugata, in timp ce in Uniunea Europeana contributia medie este de 65%.

Exemple de domenii de succes unde multe dintre companii sunt IMM-uri:

  • Industria auto – producatorii de subansamble au realizat in 2010 o cifra de afaceri de aprox. 5 miliarde euro;
  • Industria farmaceutica – 168 de companii au facilitati de productie si au avut o cifra de afaceri de aprox. 660 milioane euro in 2010;
  • Agricultura si industria BIO – Romania a avut exporturi in valoare de 150 milioane euro in 2010, mai mult de 3000 de companii activand in acest domeniu.

Definitie IMM-uri

Conform legii nr. 346/2004, intreprinderile mici si mijlocii sunt definite ca fiind acele intreprinderi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;

b) realizeaza o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 milioane euro sau au un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro.

Situatia actuala

In perioada 2004-2008, numarul intreprinderilor mici si mijlocii a crescut cu peste 36%, conform Strategiei Guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM. Incepand cu 2009, insa, circa 90.000 de firme mici si mijlocii din Romania au fost inchise din cauza problemelor financiare generate de criza, dar si a introducerii impozitului minim. Una dintre principalele probleme cu care se confrunta IMM-urile din Romania este accesul foarte dificil la finantare. Potrivit FNGCIMM, in Romania numai 15% din IMM-uri sunt creditate de banci, in timp ce in Uniunea Europeana procentul se apropie de 70%.

Din cauza conditiilor economice internationale dificile, marile companii tind sa isi diminueze foarte mult costurile, acest lucru insemnand reduceri de personal si delocalizari frecvente. Prin inchiderea fabricii Nokia de la Cluj, nu mai putin de 2.200 de persoane si-au pierdut peste noapte locul de munca. Analiza Comisiei Europene in cadrul programului Small Business Act a relevat faptul ca micile companii din Romania si-au mentinut numarul angajatilor pe timp de criza.

In perioada 2008-2010, numarul angajatilor in sectorul IMM a ramas la acelasi nivel ca inainte de criza, in timp ce in marile companii acest numar a scazut cu 6% (Comisia Europeana – Small Business Act Fact Sheet 2010/2011 Romania). Prin urmare, locurile de munca generate de IMM-uri prezinta o stabilitate mult mai mare decat cele din multinationale.

Propuneri

In urmatoarele saptamani, Noua Republica va prezenta o serie de propuneri care vizeaza imbunatatirea mediului de afaceri pentru IMM-uri si incurajarea antreprenoriatului. Acestea se bazeaza pe experienta de zi cu zi a antreprenorilor in Romania si sunt structurate dupa modelul studiului companiei de consultanta Ernst&Young despre antreprenoriatul din tarile G20:

  • Cultura antreprenoriala;
  • Educare si training;
  • Acces la finantare si contracte acordate de stat;
  • Reglementari si taxare;
  • Suport coordonat.

Sursa: NouaRepublica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top