INTERVIU Iulian Basu, consultant: Banii europeni nu sunt pentru toata lumea

Iulian-Basu.jpg

Iulian Basu lucreaza de opt ani in consultanta pe fonduri europene, a scris si a implementat proiecte cu finantare din fondurile UE si ale Guvernului Romaniei. Mai mult decat atat, colaboreaza si ca expert in evaluarea proiectelor implementate. Intr-un scurt interviu, expertul in fonduri europene vorbeste despre fonduri europene pentru incepatori, greselile implementatorilor, medierea in Romania si importanta participarii la forumul national de management de proiect, finantari europene si investitii.

Anul acesta, bifam alaturi de Iulian Basu a doua editie de colaborare la Conferinta Finantare.ro.

Conferinta Finantare.ro: Sunteti consultant pentru fonduri europene de opt ani si ati lucrat pentru clienti cu experienta, dar si pentru incepatori. Care ar fi cele mai importante trei idei pe care trebuie sa le stie un incepator in fonduri europene inainte de a aplica pentru un proiect?

Iulian Basu:

  • In primul rand banii europeni se ramburseaza, nu finanteaza.
  • Banii europeni nu ajung pentru toata lumea
  • Banii europeni nu sunt pentru toata lumea.

C.F.: Totodata, sunteti si colaborator ca expert in evaluarea programelor si proiectelor cu fonduri europene. Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le identificati la implementatorii proiectelor?

I.B: Ca sa continui ideile de mai sus, in primul rand, este important sa se aplice cu un proiect pentru care exista resurse pana la obtinerea rambursarii. Cheia unui proiect este ideea care urmeaza unei nevoi si in baza careia se formuleaza un obiectiv. Baza unui proiect este bugetul, acesta trebuie sa fie adaptat posibilitatilor celui care aplica si, in același timp, trebuie sa fie acoperitor pentru toate activitatile propuse a se desfasura prin proiect. Din punct de vedere al evaluatorului, pot spune ca bugetul este locul in care se vede un proiect castigator. Cea mai mare greseala a celor care scriu proiecte e sa lase scrierea bugetului pentru ultimul moment si atunci apar necorelari si omisiuni si toata munca de pana atunci se naruie in ultima „noapte”. Tot legat de buget, e bine de stiut ca nu se acorda suplimentari la bugetul depus, dar este ok daca nu se cheltuiesc toti banii propusi in urma realizarii tuturor activitatilor, așadar e bine de pastrat intotdeauna o rezerva rezonabila.

C.F.: Sustineti periodic conferinte si cursuri, iar printre temele abordate de dumneavoastra se numara si medierea conflictelor. In Romania, medierea a fost promovata ca o alternativa la neplacutele procese. Cum este privita medierea in 2012 de oamenii de afaceri romani?

I.B.: Medierea este legiferata in Romania din 2006. In acest moment se desfasoara o campanie masiva de popularizare a medierii ca o alternativa legala de solutionare a disputelor. In ceea ce priveste solutionarea cauzelor civile, medierea este mai greu acceptata de catre parti, insa in ceea ce priveste medierea relatiilor comerciale, medierea, pe langa arbitraj, este o solutie eleganta si rapida de rezolvare a disputelor.

Oamenii de afaceri care au inteles forta medierii au reusit ceva esential: sa pastreze relatiile de afaceri si dupa ce se ajunge la un acord, ceea ce nu se intampla daca se recurge la proces.

C.F.: In calitate de expert pe fonduri europene si, totodata, speaker al editiei de anul trecut a Conferintei Finantare.ro, de ce considerati ca e utila participarea la forumul national de management de proiect, finantari si investitii?

I.B.: Sunt foarte rare ocaziile pentru specialistii in domeniul consultantei, managementului de proiect, finantarii sa se intalneasca si sa schimbe opinii, sa se dezvolte. La Conferintele Finantare.ro s-a creat cadrul profesionist pentru a se intalni specialistii din acest domeniu. Ceea ce am apreciat intotdeauna este standardul ridicat si eleganta acestor intalniri. Intr-un adevarat tur de forta pe parcursul derularii Conferintei Finantare.ro, poti sta alaturi de personalitati ale momentului, experti in management, persoane publice, oameni de afaceri aflati la inceput de drum. Si ceea ce e cel mai important e ca fiecare are ceva de impartasit si fiecare are ceva de invatat de la cel de alaturi.

E singurul eveniment de acest fel si e o ocazie unica pentru cei din domeniul afacerilor, sa fie intr-o astfel de companie selecta. Ceea ce remarc de fiecare data este si partea din spatele organizarii acestui eveniment, el insusi fiind un model de management de proiect.

Pornita pe directia prezentarii oportunitatii fondurilor europene, conferinta se dezvolta din ce in ce mai mult pe partea de management de proiect si investitii. Anul 2012 este mai mult un an al bilantului. Pana in 2013 urmeaza doi ani de pauza in domeniul finantarilor europene, acum se cheltuiesc ultimii bani pentru mediul privat si concurenta este maxima pentru al doisprezecelea ceas. Din 2013 se vor finanta proiecte majore, aplicantii vor fi consortii, parteneriate intre actorii publici si privati, va trebui sa invatam sa vedem mai mult in afara propriilor noastre afaceri si sa construim proiecte comune cu beneficii pentru toata lumea.

Urmariti site-ul conferintei si pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu noutatile!

One Reply to “INTERVIU Iulian Basu, consultant: Banii europeni nu sunt pentru toata lumea”

  1. balici mihai spune:

    Solutia este iesirea din structurile mafiote UE,NATO, sa nu mai cheltuim din buzunar 1,5-2 miliarde de euro anual pentru taxa obligatorie la bugetul UE , bani pe care ii imprumutam ,sa desfiintam organismele artificiale de management guvernamentale ,regionale care consuma din buget alt miliard de euro pe an pe asa zisa gestionare de fonduri si sa alocam direct banii unde trebuie efectiv in infrastructura ,IMM ,scoli etc si nu unde doresc pingelele de la UE(POSDRU consiliere ,consfatuiri ,perfectionari care consuma 25% din suma alocata de UE )
    Viitorul tarii este langa Rusia d-lui Putin si chiar integrare in CSI si nu langa niste talhari care au in spate interesele marilor companii multinationale americane si vesteuropene, companii imperialiste si neocolonialiste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top