In curand FEADR -Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

In curand FEADR – industria agroalimentara (masura 123)

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) reprezinta o oportunitate de finantare pentru spatiul rural românesc, in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, incepând cu 2007 si pâna in 2013. Similar cu Programul SAPARD, si FEADR se va baza pe principiul cofinantarii proiectelor de investitii private.

Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

Industria alimentara va beneficia, in perioada 2007-2013 de sprijin financiar prin  Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”.

Alocarea financiara 27% din FEADR, respectiv 856.939.385 Euro.

Obiectivul general al acestei masuri este imbunatatirea conditiilor economice ale intreprinderilor de procesare din sectoarele alimentar si forestier prin mai buna utilizare a factorilor de productie, incluzând introducerea de noi produse si tehnologii menite sa imbunatateasca calitatea, siguranta alimentara si sa protejeze mediul.

Obiective specifice
– Imbunatatirea performantei generale a intreprinderilor din sectoarele de procesare si marketing a produselor agricole si forestiere;
– Dezvoltarea de noi produse si tehnologii, procedee si tehnologii conexe produselor agricole si forestiere;
– Imbunatatirea aplicarii si respectarii standardelor de sigurantaalimentara, prin introducerea cerintelor comunitare si respectarea de catre intreprinderile din sectoarele de procesare si marketing a standardelor comunitare in toate etapele de productie, de procesare si de distributie a produselor.

Beneficiari
– Persoane fizice autorizate sau persoane juridice inregistrate in baza legislatiei din România ca:
– Micro-intreprinderi si Intreprinderi Mici si Mijlocii -definite in conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003
– Alte intreprinderi care nu sunt micro-intreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, definite in conformitate cu art. 28 din Regulamentul (CE) nr.1698/2005, care au mai putin de 750 angajati sau cu o cifra de afaceri care nu depaseste 200 milioane euro.

Tipuri de investitii
Investitii tangibile:
• Construirea, modernizarea si achizitionarea de cladiri si alte activitati necesare pentru infrastructura rutiera interna, utilitati si racorduri necesare realizarii proiectului;
• Constructii noi si/sau modernizari pentru depozitarea produselor, inclusiv depozite frigorifice en-gross;
• Achizitionarea de noi utilaje, instalatii, echipamente, aparate;
• Constructia si modernizarea de laboratoare;
• Achizitionarea de noi mijloace de transport specializate, necesare proiectului;
• Achizitionarea terenurilor pentru constructii cu scop administrativ si de productie, care nu depasesc 10% din valoarea eligibila a proiectului.

Investitii intangibile:
• Organizarea si implementarea sistemelor de management al calitatii si de siguranta alimentara;
• Cumpararea de tehnologii (know-how), achizitionarea de patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului;
• Costurile generale ale proiectului reprezentând: taxe pentru arhitecti, ingineri si consultanti, studii de fezabilitate, taxe de certificare pentru pregatirea implementarii proiectului.
• Achizitionarea de software.

Volumul sprijinului nerambursabil
• 50% din costurile de investitie aprobate ale proiectului pentru micro-intreprinderi, pentru intreprinderile mici si mijlocii, clasificate in concordanta cu Recomandarea Consiliului CE 361/2003
• 25% din costul total al investitiei proiectului pentru intreprinderile care nu intra in categoria de mai sus, dar al caror numar al angajatilor nu depaseste 750, iar nivelul cifrei de afaceri este inferior sumei de 200 milioane de euro

Plafonul maxim al sprijinului public nerambursabil este de 2 milioane euro/proiect.

One thought on “In curand FEADR -Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere””

  1. todericiu rodica spune:

    Cheltuielile de achizitionare a activului care se modernizeaza prin masura 123 sunt eligibile sau nu ? Daca nu, se pot inscrie ca neeligibile si finanta prin Fermierul ?

    _________________________

    EUROCONSULTANT : NU , proiectul presupune ca sa aveti deja activul ce urmeaza sa-l modernizati, sau sa construiti unul nou pe terenul pe care deja il aveti. Nici FERMIERUL nu poate finanta decit cheltuieli legate de proiect .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.