„Judetele riverane Dunarii si Delta Dunarii se afla permanent in atentia MDRT, prin sutele de proiecte din aproape toate domeniile sale de activitate, de la programele de dezvoltare si promovare turistica, la programele de dezvoltare a localitatilor cofinantate de Uniunea Europeana. Este important insa ca, in ceea ce priveste turismul, acesta sa fie gestionat corespunzator si dezvoltat intr-o maniera responsabila, pentru a nu afecta negativ mediul„, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), in cadrul celei de-a 11-a Conferinte a Partilor Conventiei Ramsar privind zonele umede de importanta internationala (COP 11 RAMSAR).
Focalizarea catre turismul durabil nu reflecta doar realitatile de mediu, ci si dorinta turistilor de a adopta forme de turism „verde”. „Este un trend, la nivelul turistilor, de a se indrepta catre forme de turism verde, catre destinatii salbatice si oferte turistice care prezinta bogatii ale naturii. In timp ce zonele umede, cu bogatia si diversitatea lor, devin tinte ale dezvoltarii turistice, interconexiunea dintre turism si zonele umede ar trebui sa fie un subiect de maxima importanta pentru toti factorii implicati„, a mentionat Cristian Barhalescu.
La randul sau, Taleb Rifai, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului, a afirmat ca „zonele umede reprezinta unul dintre cele mai semnificative atuuri ale turismului, care atrage milioane de turisti in fiecare an. Printr-un parteneriat strans cu Secretariatul Ramsar, Organizatia Mondiala a Turismului este hotarata sa gestioneze durabil turismul in aceste zone prin politici solide si planificare, conservandu-le astfel in beneficiul generatiilor viitoare„.
La nivel mondial, numarul de turisti a ajuns la 982 de milioane (in anul 2011) si se estimeaza ca acesta va depasi un miliard in anul 2012, generand astfel un trilion de dolari din incasari. Se estimeaza ca jumatate din numarul total al turistilor calatoresc in zonele umede, in special in zonele costiere.
Secretarul de stat Cristian Barhalescu a sustinut, alaturi de Anada Tiega, secretar general al Conventiei Ramsar, si Taleb Rifai, secretar general al Organizatiei Mondiale a Turismului, o conferinta de presa, in cadrul celei de-a 11-a Conferinte a Partilor Conventiei Ramsar privind zonele umede de importanta internationala (COP 11 RAMSAR), care se desfasoara, in perioada 6-13 iulie a.c., la Bucuresti.
In domeniul turismului, MDRT a sustinut financiar investitii pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si are solicitari de la comunitatile locale pentru alte astfel de investitii in judetele cu deschidere la Dunare si in zona Deltei Dunarii. De asemenea, MDRT promoveaza turismul sustenabil in Delta prin amenajarea de trasee cicloturistice sau de platforme de campare. Localitatile din zona beneficiaza si de expertiza unor institutii internationale cu care MDRT colaboreaza. Este cazul Sulinei, care va beneficia de un plan integrat de dezvoltare urbana, orasul fiind inclus in proiectul derulat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
In afara proiectelor initiate de MDRT, ca autoritate centrala, exista proiectele cu finantare europeana, demarate de autoritati locale, organizatii neguvernamentale si de societati comerciale. Numai in judetul Tulcea, beneficiarii au atras fonduri europene prin 52 de proiecte in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, avand o valoare totala de 379 de milioane de lei, iar alte 21 de proiecte sunt in diverse stadii de analiza, pentru a primi aprobarea la finantare. Daca ne referim la toata regiunea Dunarii si a Deltei, pe teritoriul Romaniei sunt in implementare 108 proiecte finantate prin Programul Operational Regional.
Programele de cooperare transnationala si transfrontaliera gestionate de MDRT insumeaza si ele un numar important de proiecte in zona Dunarii, nu mai putin de 46 de proiecte fiind derulate in comun cu institutii din tarile partenere, iar aproape jumatate dintre ele prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013. Contributia fondurilor europene in evolutia acestor zone este semnificativa, proiectele vizand nu doar turismul, ci si dezvoltarea urbana, infrastructura de transport, componenta sociala si, foarte important, mediul de afaceri.
Sursa: MDRT