Începând cu 14 mai, se dă startul Programului Național Rabla pentru Electrocasnice

Barna-Tanczos.jpg

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a susținut o conferință de presă cu următoarele teme:

  1. Lansarea Programului Rabla pentru Electrocasnice
  2. Lansarea sesiunii de atribuire în vederea administrării Parcului Natural Văcărești
  3. Concluziile raportului de control în cazul ursului de la Ojdula

1.Lansarea Programului Rabla pentru Electrocasnice

Săptămâna aceasta, Vinerea Verde vine cu o veste bună pentru toți cetățenii: începând cu 14 mai, se dă startul Programului Național Rabla pentru Electrocasnice. Este programul prin care oricine dorește să își înlocuiască un aparat electrocasnic vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu consum redus, o poate face cu un ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu.

„Programul are, anul acesta, un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. Estimăm că vom avea, în total, peste 200.000 de beneficiari”, a spus ministrul Barna Tánczos.

Sunt eligibile nouă categorii de produse: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Persoanele care doresc să beneficieze de oricare dintre cele nouă categorii de echipamente, trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să își genereze contul de utilizator.

Programul are trei etape:

Etapa 1: 21 mai – 04 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparatele frigorifice.

Etapa 2: între 04 și 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete.

Etapa 3: 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

2. Lansarea sesiunii de atribuire în vederea administrării Parcului Natural Văcărești

Astăzi a fost lansat apelul de proiecte de administrare pentru Parcul Natural Văcărești din Capitală, prima arie naturală urbană din România și cea mai mare din Europa, care a fost înființat exact acum cinci ani, la 11 mai.

„Parcul Natural Văcărești are nevoie de o administrare reală, profesionistă, făcută după cele mai înalte standarde. Sunt convins că noua administrare poate să includă și să continue toate proiectele bune începute acolo”, a subliniat ministrul.

Conform legii, sunt eligibile pentru preluarea administrării instituțiile și regiile publice, institutele de cercetare sau instituții de învățământ. Toți cei care îndeplinesc criteriile și doresc să preia administrarea Parcului Natural Văcărești pot participa la un concurs de proiecte și au la dispoziție 30 de zile pentru a depune dosarele de candidatură.

3. Concluziile raportului de control în cazul ursului de la Ojdula

În cazul ursului din Ojdula, au fost desfășurate controale paralele de: Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda Forestieră Brașov. Principala concluzie care se desprinde din toate cele trei rapoarte este că există suspiciuni rezonabile ca acest caz să fie cercetat de instituțiile de cercetare penală pentru a se stabili dacă faptele sunt de natură infracțională. Astfel, fiecare instituție din cele implicate în control va transmite mai departe către organele de cercetare penală rapoartele integrale.

De asemenea, ministrul a precizat că:

„De acum, exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar recoltarea se face numai de personalul tehnic al asociației care solicită extragerea”.

Legat de exemplarul de urs recoltat, Garda Națională de Mediu a dispus Asociației de Vânătoare Botoș prelevarea de probe ADN și transmiterea acestora până mâine la Institutul Național de Dezvoltare Cercetare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

„Trofeul este în țară. Credem că exemplarul de urs brun recoltat ar trebui să ajungă la Muzeul Cinegetic de la Posada”, a mai spus demnitarul.
De asemenea, ministrul mediului, apelor și pădurilor a amintit câteva probleme care apar în gestionarea populației de urs din România:

  • lipsa centralizării datelor privind populația de urs;
  • monitorizarea și evaluarea populației de urși nu sunt încărcate într-un sistem GIS;
  • lipsa localizării exacte a evenimentelor, a întâlnirilor, a atacurilor, a pagubelor;
  • lipsa definirii și localizării zonelor frecventate de urși, harta de risc pentru turiști,

dar și soluții pentru rezolvarea acestor probleme:

  • crearea unei aplicații în care orice persoană fizică sau instituție poate încărca poze și/ sau documente și poate localiza cu coordonate GIS orice eveniment legat de specia urs. Pagube, atacuri, poze referitoare la întâlniri om-urs, monitorizări ale autorităților, monitorizări/filmări gestionari fonduri cinegetice;
  • derogarea să fie valabilă 15 zile cu posibilitatea de prelungire cu încă 15 și să fie realizată doar de membrii asociației sau personalul tehnic de specialitate;
  • instituționalizarea dialogului tripartite: asociații de vânătoare-ONG-ANANP;
  • statul trebuie să asigure un sprijin financiar celor care administrează habitatul natural al speciilor strict protejate și trebuie să suporte cheltuielile de intervenție, pe cele de monitorizare, de relocare sau extragere, deoarece acestea se fac în interesul ocrotirii vieții umane și a bunurilor.

„Este nevoie de o aplicație în care orice persoană fizică sau instituție poate încărca poze și/sau documente și poate localiza cu coordonate GIS orice eveniment legat de specia urs. Trebuie să existe un management adecvat. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are ca responsabilitate gestionarea durabilă a resursei cinegetice”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.

Sursa: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top