Initiativa legislativa a lui Liviu Plesoianu si serban Nicolae privind ONG-urile, adoptata tacit de Senat

170222-cex-psd-14-inquam-photos-octav-ganea.jpg

Initiativa legislativa a social-democratilor Liviu Plesoianu si serban Nicolae care inaspreste conditiile de functionare a ONG-urilor a fost adoptata tacit luni de plenul Senatului. Propunerea a trecut in pofida avizului negativ al Guvernului si a criticilor dure din partea partidelor de opozitie, care au aratat ca initiativa va reduce la tacere vocile critice din societatea civila.

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie, de catre deputatul PSD Liviu Plesoianu si de senatorul social-democrat serban Nicolae. Printre prevederile sale este conditionarea acordarii unui ONG a statutului de ”organizatie de utilitate publica” de faptul ca ”nu a desfasurat in ultimii 2 ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politice de orice fel: activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit ori ales.”

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finantarii cu fonduri publice in functie de obiectul de activitate al organizatiilor nonguvernamentale: 40% – Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% – Educatie; 10% – stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorului; 10% – Valori nationale si ale minoritatilor nationale –Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% – Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.

In plus, ONG-urile de utilitate publica trebuie sa cear reinnoirea acestui statut la fiecare 5 ani. Proiectul stabileste si conditiile in care acest statut poate fi pierdut de catre un ONG.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Opozitia a criticat dur initiativa legislativa, despre care spun ca are intentia de a reduce la tacere vocile critice din societatea civila.

”In ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afecteaza mecanismul 2%, cele „civice” sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea si siguranta publica. Astazi pe ordinea de zi a plenului Senatului se afla asa zisa Lege Plesoianu, semnata de altfel si de serban Nicolae, care prevede, nici mai mult, nici mai putin decat suspendarea si incetarea de drept a activitatii ONG-urilor care nu publica semestrial in Monitorul Oficial declaratia de venituri si cheltuieli, cu evidentierea distincta a persoanelor si activitatilor care genereaza veniturile asociatiei sau fundatiei precum si a valorii fiecarui venit in parte”, a declarat senatoarea USR Florina Presada.

”Practic, PSD este deranjat de organizatiile civice si nu le gaseste utilitatea in angrenajul democratiei romanesti”, a mai spus aceasta.

La randul sau, deputatul liberal Ovidiu Raetchi i-a solicitat presedintelui PSD, Liviu Dragnea, retragerea din Parlament a proiectului de lege privind organizatiile nonguvernamentale intrucat ar reprezenta ”un act mascat de cenzura” prin impunerea de obligatii birocratice suplimentare si interdictia de a desfasura ”activitati de opozitie” fata de un partid politic.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top