Initiativa “Locuri de munca pentru tineri”: Comisia si statele membre se reunesc pentru a accelera implementarea fondului special in valoare de 6 miliarde EUR

tineri_dezbatere.jpg

tineri_dezbatereExperti din partea Comisiei Europene si a statelor membre se reunesc la Bruxelles la 11 iulie pentru a accelera modalitatile de programare, precum si punerea in practica a initiativei “Locuri de munca pentru tineri“, in cadrul unui seminar special organizat de Comisie.

Obiectivul seminarului este de a colabora in ceea ce priveste programarea masurilor finantate in cadrul initiativei “Locuri de munca pentru tineri“, astfel incat toate statele membre eligibile sa poata incepe sa primeasca fonduri cat mai curand posibil.

László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a declarat: “Multe state membre implementeaza in mod activ masuri care sa faca din garantia pentru tineret o realitate, cu ajutorul celor 6 miliarde de euro disponibile in cadrul Initiativei privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si al Fondului social european, in valoare de peste 10 miliarde de euro anual. Finantarea ILMT joaca un rol esential deoarece aceasta va sprijini in mod direct tinerii, oferindu-le o prima experienta la locul de munca, un stagiu, un contract de ucenicie sau cursuri de formare. Seminarul in cauza isi propune sa ajute statele membre sa accelereze programarea masurilor de sprijinire a tinerilor finantate prin Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si sa utilizeze aceste fonduri cat mai bine“.

Fondurile provenite din initiativa “Locuri de munca pentru tineri”, programate impreuna cu cele din Fondul Social European in perioada 2014-2020, ar trebui sa fie utilizate pentru actiuni care vizeaza tinerii sub 25 de ani (sau, in cazul in care un stat membru decide astfel, de pana la 29 de ani), in special pe cei care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare (denumiti NEET), in regiunile in care rata somajului in randul tinerilor a fost de peste 25% in 2012. 20 de state membre sunt eligibile pentru finantare prin initiativa “Locuri de munca pentru tineri”, deoarece au astfel de regiuni. Prin finantarea acordarii directe de locuri de munca, de stagii, de contracte de ucenicie sau de cursuri de formare, initiativa “Locuri de munca pentru tineri” sprijina in mod direct aplicarea sistemelor nationale de garantie pentru tineret.

Cheltuielile sunt eligibile incepand cu 1 septembrie 2013, ceea ce inseamna ca finantarea se poate face retroactiv incepand cu acea data. Conform termenilor prevazuti in regulamentele adoptate de Consiliul de Ministri al UE si de Parlamentul European, autoritatile nationale trebuie sa prezinte Comisiei spre aprobare programe operationale care sa evidentieze masuri privind utilizarea finantarii prin Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. Pana in prezent, Comisia a adoptat programul operational special ILMT al Frantei (IP/14/622)iar proiectul de program operational special ILMT al Italiei este in faza finala a discutiilor cu Comisia. Alte state membre, inclusiv Bulgaria, Croatia, Irlanda, Polonia si Suedia sunt, de asemenea, in curs de implementare a proiectelor care urmeaza sa fie finantate in cadrul initiativei “Locuri de munca pentru tineri”.

Context

Propunerea Comisiei privind o garantie pentru tineret a fost prezentata in decembrie 2012, adoptata oficial de Consiliul de Ministri al UE la 22 aprilie 2013 si aprobata de catre Consiliul European din iunie 2013. Logica garantiei pentru tineret este foarte simpla: sa garanteze ca niciun tanar nu ramane somer sau inactiv pentru mai mult de patru luni. Conform initiativei privind garantia pentru tineret, tinerii sub 25 de ani ar trebui sa primeasca o oferta de buna calitate de munca, de ucenicie, de stagiu sau de continuare a studiilor in termen de patru luni de la intrarea in somaj sau de la terminarea studiilor. O astfel de reforma structurala reprezinta o investitie in capitalul uman.

Toate cele 28 de state membre au prezentat planurile lor de punere in aplicare a garantiei pentru tineret si fac primii pasi catre infiintarea sistemelor de garantie pentru tineret (detaliile sunt disponibile aici).

Fondul social european, care furnizeaza peste 10 miliarde de euro anual in perioada 2014-2020, reprezinta cea mai importanta sursa de finantare din partea UE pentru a implementa garantia pentru tineret.

Pentru a suplimenta sprijinul financiar acordat de UE regiunilor in care persoanele se confrunta cel mai mult cu inactivitatea si somajul in randul tinerilor, Consiliul si Parlamentul European au convenit sa creeze un instrument financiar specific – “Locuri de munca pentru tineri” (ILMT) – pentru statele membre cu regiunile in care rata somajului in randul tinerilor depaseste 25%. Finantarea ILMT include suma de 3 miliarde de euro dintr-o noua linie bugetara specifica a UE dedicata ocuparii fortei de munca in randul tinerilor (devansata pentru anii 2014-2015); o contributie cel putin egala va veni din alocarile din Fondul social european ale statelor membre.

Initiativa “Locuri de munca pentru tineri” este disponibila pentru a sprijini persoanele, in special NEET, mai degraba decat pentru a pune in aplicare reforme structurale (acesta din urma fiind sprijinita de FSE). ILMT poate fi utilizata pentru a sprijini activitati care includ o prima experienta la locul de munca, un stagiu, un contract de ucenicie, furnizarea de sprijin pentru infiintarea de intreprinderi pentru tinerii antreprenori, educatie si formare profesionala de calitate, programe de acordare a unei a doua sanse tinerilor care abandoneaza scoala si subventii specifice salariale si la recrutare.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.