Initiatorul Start-up Nation: Finantele sa aloce toti banii! Multe firme respinse din cauza conditiilor invechite

Start-up-Nation-Romania-01.png

Initiatorul programului Start-up Nation, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu, cere Ministerului Finantelor ca la o a doua rectificare bugetara pe anul 2017 sa aloce intreaga suma de 950 de milioane de lei pentru derulare programului de sprijin pentru micile afaceri. De asemenea, el a reprosat guvernantilor ca unele firme au fost respinse din cauza mentinerii unor conditii de cheltuieli foarte rigide si invechite, care nu au tinut pasul cu evolutia tehnologiei si a afacerilor.

”Pentru ca la prima rectificare bugetara s-au dat numai 250 de milioane de lei, cer in continuare Ministerului de Finante ca la a doua rectificare sa se dea intreaga suma pentru programul national. Nu e normal ca acest program sa se desfasoare pe de-o parte pe banii bancilor si pe de alta parte pe banii start-upurilor. Nu. A fost un program care a spus foarte clar ca acorda 1,2 miliade de lei din fonduri nationale si 500 de milioane de lei din fonduri europene” – a spus, intr-o conferinta, Florin Jianu, care este acum presedinte al Consilului National al intrepinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Ce a mai declarat Jianu despre bugetul Start-up Nation:

 • Nu e normal sa cream aceasta confuzie si instabilitate in randul tinerilor antreprenori. Ei nu sunt siguri dacca isi vor primi sau nu banii, daca sa inceapa sau nu, pentru ca din moment ce nu sunt alocati banii in bugetul de stat, cu sigurana, cu toaii se uita si au temeri, angoase si intrebari asupra acestor lucruri.
 • E normal ca la urmatoarea rectificare bugetara sa se puna toti banii in buget, nu sa se treacca in anul urmator, pentru ca trecerea in anul urmator va insemna un tavalug. Cate 10.000 de firme s-a spus ca vor fi sprijinite anual. N-as vrea sa auzim discutii ca aceste 10.000 de firme vor fi sustinute de fapt in urmatorii 4 ani, pentru ca aceasta este o schimbare subtila de abordare pe care nu mi-o doresc. Or daca din aceste 10.000 de firme sunt platite numai 1.000 – 2.000 – 3.000 in anul 2017 si restul 5.000 – 6.000-7.000 trec in anul urmator, ganditi-va ca inanul urmator vor trebui platite 17.000 de firme si tot asa, intram intr-un tavalug si intr-o lipsa de control.
  Deci firmele sa se inchida in acest an. Sunt convins ca intreprinzatorii sunt gata in acest moment sa porneasca planurile de afaceri, pentru ca ei asa si le-au proiectat si numai pentru cei care au sustinerea salariilor pe o perioada de timp indelungata e normal sa existe aceastp etapizare.

La randul sau, presedintele de onoare CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a atras atentia ca unii dintre antreprenorii care si-au facut planurile de afaceri la inceputul anului 2017, pentru acest program, risca sa piarda unele oportunitati, din cauza amanarii finantarii.

”Un plan de afaceri realzat la inceputul anului 2017 nu mai e valabil in 2018, pentru ca se duce oportunitatea. Ce au muncit cei care nu sunt finantati acum se pierde, pentru ca oportunitatile nu-i asteapta un an, doi” – a spus prof. univ. Nicolescu.

Reamintim ca programul Start-up Nation a avut prevazute in bugetul de stat credite bugetare de 500 de milioane de lei, care sa fie decontate ulterior de catre stat din fonduri europene. in plus au fost credite de angajament de 1,2 miliarde de lei, din bugetul de stat, care necesita transformarea in credite bugetare pentru a fi efectiv pusi in buget. La prima rectificre bugetara, din septembrie 2017, din cei 1,2 miliarde de lei doar 250 de milioane au fost transformati in credite bugetare.

Sursa: Startupcafe

One thought on “Initiatorul Start-up Nation: Finantele sa aloce toti banii! Multe firme respinse din cauza conditiilor invechite”

 1. Balici Mihai spune:

  De unde atatia bani ??
  toti vo bani ,dar tara traieste din imprumuturi
  s-a pus intrebare daca statul isi va recupera de la aceste firme START UP cel ptin 25% din cheltuiala , sau o puzderie vor intra in insoventa si statul ramane cu paguba si cu datoria la banci
  nu va jucati cu focul , tara are o datorie externa de peste 140 de miliarde de euro ,plateste dobanzi anuale de 5-7 miliarde de euro, se imprumuta anual de 20-25 de miliarde de euro ca sa supravietuiasca
  noi stim din batrani ,ca daca tot de imprumuti ,rostogolesti imprumuturie ,te imprumuti sa dai alte imprumuturi ,in final iti pui streangul , cum fac cei ce se imprumuta de la camatari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.