Inscrierea firmelor romanesti in programul de internationalizare va incepe pe 31 iulie, la ora 10:00

Fonduri_proiecte-e1385021195722.jpg

Firmele romanesti care doresc sa se promoveze pe pietele externe se pot inscrie in programul guvernamental de sprijin a internationalizarii incepand de luni, 31 iulie, ora 10:00, iar fondurile se vor aloca dupa principiul primul venit, primul servit, a declarat, marti, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Suma maxima pe care o poate accesa o firma este 50.000 de lei. Exista o contributie proprie de 10% a celor care aplica, deci grantul este nerambursabil in proportie de 90%, a explicat Laufer, in cadrul unei conferinte de lansare a programului.

Bugetul maxim eligibil este de 30.000 de lei pentru participari individuale la targuri si expozitii internationale, 15.000 de lei maxim pentru participari individuale la misiuni economice in strainatate, 10.000 de lei pentru crearea identitatii vizuale a companiei, marca, sigla, 10.000 de lei pentru site si aplicatii pe mobil, 10.000 de lei pentru cursuri pentru angajatii lor, 10.000 de lei pentru analiza de piata si studii si 10.000 pentru alte activitati.

Programul are un buget total de 71 de milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Pentru acest an, bugetul este de 5 milioane de lei, suma care va creste la 20 de milioane in 2018, la 22 de milioane in 2019 si la 24 de milioane in 2020.

„In total, cu bugetul de 71 de milioane de lei, estimam peste 1.600 de firme care sa beneficieze de program, dar depinde de valoarea grantului. Anul acesta, la un buget de 5 milioane de lei, discutam undeva la 150-200 de companii. Nu este putin. Bugetul este mare, daca ne uitam pe o perioada de patru ani. E foarte important sa lansam programul anul acesta si sa vedem care sunt nevoile, cum putem sa perfectionam pentru anul viitor. Este important atunci cand lansezi un program sa nu vii cu un buget foarte, foarte mare la inceput, mai ales cand este vorba de un program sensibil din punctul meu de vedere, adica trebuie sa intelegem cum putem fi mai eficienti. Iar in acest sens bugetul pentru anul viitor va fi de patru ori mai mare”, a aratat ministrul.

Dupa lansarea inscrierilor, va urma o perioada de maximum cinci zile lucratoare pentru inscriere, dupa care o perioada de 15 zile pentru evaluare, asa ca firmele pot incepe sa faca cheltuieli eligibile cel mai tarziu in luna septembrie. Principiul acordarii finantarii este primul venit, primul servit.

„Programul consta in oferirea posibilitatii pentru companiile romanesti sa se internationalizeze. Asistam la o piata care devine din ce in ce mai unitara, la nivel global. Din punctul meu de vedere, astazi, cand discutam de un start-up sau de un nou business, trebuie sa intelegem ca produsul trebuie sa se adreseze pietei globale, aceasta este cheia. Programul de internationalizare vine in sprijinul firmelor romanesti care doresc sa aiba posibilitatea sa participe in mod individual, aceasta este diferenta intre actualul program si alte programe de internationalizare pe care le-am avut pana in acest moment”, a mai spus ministrul de resort.

La randul sau, Sterica Fudulea, secretar de stat in acelasi minister, a explicat ca o firma se poate inscrie in fiecare an in acest program pentru a beneficia din nou de suma maxima de 50.000 de lei.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top