Instabilitatea fiscala sugruma spiritul antreprenorial

antreprenori.jpg

Foarte multi angajati, in special cei din zona IT, se gandesc sa treaca in zona activitatilor independente si sa-si faca un PFA, o microintreprindere sau o intreprindere individuala, insa le este frica de instabilitatea generata de anunturile privind schimbarea cadrului fiscal pentru aceste forme de colaborare.

Din aceleasi motive, si companiile care contracteaza de regula freelanceri sunt reticente in a mai accesa astfel de forme de colaborare, spun reprezentantii companiei HeadHunting IT, specializata in recrutarea pe domeniul IT.

„Am observat in ultima perioada o teama a specialistilor IT care cocheteaza cu ideea de a trece in sfera activitatilor independente de a face acest pas din cauza cadrului legislativ instabil. La fel se intampla si in cazul companiilor care foloseau freelanceri pentru anumite proiecte”, a explicat Razvan Rada, general manager in cadrul HeadHunting IT, companie specializata in recrutarea de candidati pentru sectorul serviciilor informatice.

Discutiile despre modificarea sistemului de taxare pentru freelanceri au revenit in atentie luna trecuta, odata cu propunerile de schimbare a Codului fiscal facute de catre fostul secretar de stat de la Finante Gabriel Biris, care si-a dat demisia in urma scandalului provocat de aparitia in spatiul public a proiectului care nu fusese inca asumat de Finante.

Potrivit acelor propuneri, veniturile din PFA ar fi trebuit sa fie im¬po¬zitate la fel ca si cele din salarii, in prezent PFA avand un regim de impozitare mai avantajos.

„Periodic se lanseaza in spatiul public mesaje prin care se vorbeste despre impozitarea formelor de colaborare pe care le au cei cu activitati independente, ca un fel de pedeapsa sau ca o masura coercitiva, insa in astfel de forme de colaborare isi are radacinile antreprenoriatul. Activitatea de freelancing este extrem de importanta si trebuie sustinuta, pentru ca este faza intermediara dintre angajat si antreprenor”, a mai spus Razvan Rada.

In luna august a acestui an, in Romania existau circa 385.600 de PFA-uri active, in scadere cu 4,5% fata de perioada similara din 2015, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Codul fiscal intrat in vigoare la inceputul acestui an a impus un regim mai riguros de taxare a PFA-urilor care nu isi indeplineau norma de venit, insa PFA-urile din IT nu prea au fost afectate, pentru ca IT-istii isi depasesc, in multe cazuri, normele.

„Cei care practica profesii liberale sau care sunt freelanceri in general sunt o categorie sociala dinamica, au spirit creativ, inovativ, orientat spre antreprenoriat. Nu de putine ori, politicienii au invocat principiul echitatii atunci cand vorbeau despre impozitarea freelancerilor in mod similar cu cea a angajatilor. Insa ei uita ca freelancerii au riscuri: in timp ce angajatii sunt protejati de Codul muncii, un liber-profesionist intra sub incidenta Codului comercial si lui i se poate intrerupe contractul oricand in 30 de zile. La riscuri mai mari, e normal sa ai venituri mai mari”, a mai spus seful HeadHunting IT. In plus, un PFA trebuie sa isi tina contabilitatea sau sa isi angajeze contabil pentru inregistrarea informatiilor, lucru care nu se intampla in cazul angajatilor.

Lipsa de incurajare a formelor de colaborare dintre freelanceri si companii accentueaza un dezechilibru pe care Romania deja in are. Cu numai 30 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol. Comparativ, media UE se situeaza la 54 de astfel de intreprinderi la mia de locuitori.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top