de Bogdan Pacurar (05/02/2009)
Harta de pe la 1584, continand vestul fostului Imperiu Bizantin. Se vede Insula Serpilor (denumita Fidonisi) in partea dreapta, intre cele doua vase, Autor: Jacobo Castaldo, Sursa: Descriptio Romaniae, RA Monitorul Oficial, 2004
Calendarul spre Haga
Secolul VII i.C. Insula Serpilor este mentionata pentru prima oara in contextul colonizarii de catre greci a tarmurilor Marii Negre. Insula Serpilor este legata de legendarul erou Ahile, despre care se spune chiar ca ar fi fost inmormantat aici. Sapaturi arheologice de la jumatatea secolului al XIX-lea au condus la descoperirea unor ruine despre care se crede ca reprezinta un templu inchinat lui Ahile.
Secolele XVIII-XIX. Alaturi de Dobrogea si Delta Dunarii, Insula Serpilor face parte din Imperiul Otoman, care se afla intr-un conflict permanent cu Rusia in privinta dominatiei gurilor Dunarii.
1829. Tratatul de la Adrianopole. Basarabia si Delta Dunarii trec sub controlul Rusiei. Desi tratatul nu face referire la Insula Serpilor, Rusia isi asuma controlul asupra ei; in 1849 construieste un far pe insula.
1856. Tratatul de la Paris. Dupa Razboiul Crimeei, Basarabia si Delta Dunarii se intorc la Imperiul Otoman. Principatele Moldovei si Tarii Romanesti primesc autonomie sub suveranitatea Imperiului Otoman.
1857. Puterile europene semnatare ale Tratatului de la Paris stabilesc ca „insulele din Delta Dunarii vor intra sub suveranitatea Turciei. Insula Serpilor este o prelungire a Deltei Dunarii”.
1878. Tratatul de la Berlin. Partile recunosc independenta Romaniei. De asemenea, Insula Serpilor este mentionata ca apartinand Romaniei.Primul Razboi Mondial. Farul de pe Insula Serpilor este bombardat de trupele germane, insula ocupata de trupele rusesti, o nava de razboi ruseasca este scufundata de germani. Insula ramane a Romaniei.Al Doilea Razboi Mondial. Datorita pozitiei strategice, Insula Serpilor este ocupata de trupele germane si, alaturi de gurile Dunarii, constituie teatrul unor operatiuni navale.
1947. Tratatul de Pace de la Paris nu face nicio referire la Insula Serpilor. Harta anexata Tratatului arata insula ca facand parte din teritoriul Romaniei.
1948. In pofida Tratatului de la Paris, un protocol de precizare a frontierei dintre Romania si URSS prevede ca Insula Serpilor apatine de URSS. Ulterior, se incheie chiar si un proces verbal de predare-primire. Insula este ocupata de trupe rusesti, ceea ce evidentiaza rolul ei strategic.
1949. Se incheie un acord romano-sovietic de demarcare a frontierei prin care se stabileste o delimitare in jurul Insulei Serpilor, acord confirmat ulterior prin documente de acelasi tip incheiate in 1954, 1963, 1974.
1967-1987. Au loc 10 runde de negocieri romano-sovietice pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra.
1996. Romania ratifica Conventia ONU privind Dreptul Marii din 1982 si formuleaza o declaratie prin care arata ca „insulele nelocuite si lipsite de viata economica proprie nu pot afecta in niciun mod delimitarea spatiilor care apartin coastelor principale ale statelor riverane”. Declaratia, care viza Insula Serpilor, nu a fost obiectata de niciun stat.
1997. Se incheie Tratatul politic de baza dintre Romania si Ucraina. Insula Serpilor este recunoscuta ca apartinand Ucrainei.
(…)
3 februarie 2009. Hotararea CIJ este pronuntata in sedinta publica, solemna. Sentinta este definitiva, obligatorie si executorie, fiind imediat aplicabila, fara niciun fel de alte formalitati. Din suprafata aflata in litigiu, de 12.000 de kilometri patrati, Romania primeste drept de exclusivitate asupra a 9.700 kmp, restul revenindu-i Ucrainei. Potrivit unor date neoficiale, sub zona disputata s-ar afla zacaminte de hidrocarburi totalizand 100 de miliarde de metri cubi de gaz si peste 10 milioane de metri cubi de petrol.
Sursa: Financiarul
http://www.financiarul.com/articol_21297/insula-serpilor:-un-proces-de-patru-decenii-uitat-in-patru-zile.html