Intalnire de lucru la Satu Mare cu beneficiarii PNDR si cu autoritatile publice locale

note-and-pen-1429039-m.jpg

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR si Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian – Ionut CHESNOIU, au participat joi, 20 iulie 2017, la o serie de intalniri de lucru cu beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si cu reprezentantii institutiilor publice din judetul Satu Mare.

„Motivul pentru care suntem azi la aceasta intalnire este ca am inceput la nivel national o serie de intalniri cu beneficiarii PNDR prin care ne propunem sa identificam principalele probleme reale pe care le intampinati in implementarea proiectelor si sa gasim solutii, fie pe loc, fie sa le dam in lucru departamentelor tehnice din cadrul MADR si AFIR pentru a gasi rapid solutii. Obiectivul pe care il avem este sa acceleram implementarea fondurilor europene si absorbtia eficienta a acestora.” a precizat Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR.

Pentru ziua de joi au fost programate mai multe intalniri si dezbateri tehnice. La sediul Prefecturii Satu Mare a avut loc o prima sesiune de discutii cu beneficiarii proiectelor finantate de AFIR, unde acestia au prezentat problemele intalnite in implementarea proiectelor derulate prin PNDR 2020 in vederea solutionarii acestora. Alaturi de oficialii MADR si AFIR, la intalnire a participat si Prefectul Judetului, Darius Filip, dar si beneficiari privati, primari, secretari de primarii sau consultanti din judet.

Dintre problemele aduse in discutie, amintim acordarea de credite necesare pentru asigurarea cofinantarii si termenele prea lungi in desfasurarea procedurii de achizitii publice. De asemenea, cei prezenti au solicitat realocarea fondurilor intre submasuri (de exemplu sa se ia fonduri de la submasurile mai putin populare si sa fie suplimentate alocarile pentru submasurile care au prezentat un interes foarte mare, iar fondurile disponibile s-au epuizat rapid). Aceasta posibilitate este deja in atentia MADR si se cauta rezolvare. O alta observatie a vizat simplificarea procedurii de acordare a avansului pentru beneficiarii publici ai PNDR si de emitere a scrisorilor de garantie bancara.

„Am constatat o oarecare reticenta in accesarea fondurilor europene din diverse motive (controale, legislatie rigida, teama de a reziliere a contractului de finantare). Rolul nostru este sa cream punti de legatura si sa redam increderea celor care doresc sa investeasca in agricultura si mediul rural, sa construim un parteneriat care sa duca la atingerea scopurilor comune, reusita proiectului. Vreau sa stiti ca, asa cum pe dumneavoastra, beneficiarii, va intereseaza sa indepliniti obiectivele din proiect, la fel de mult ne intereseaza si pe noi ca aceste obiective sa fie atinse. Dezvoltarea Romaniei, cel putin pe zona rurala, nu se va putea face in urmatoarea perioada decat prin atragerea acestor fonduri europene si mentinerea lor in tara” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.

Alaturi de directorul general al AFIR, la discutii au luat parte si directorul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (CRFIR) 6 Nord – Vest, Mihaela Mahalean. De asemenea, la intalnire au participat si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in accesarea si in derularea fondurilor europene pentru agricultura si mediul rural din judet (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice din regiunea de nord-vest).

Ultima intalnire programata a directorului general al AFIR s-a desfasurat la sediul CRFIR 6 Satu Mare cu intreaga conducere a Centrului Regional si cu directorii Oficiilor Judetene din subordine (Satu Mare, Bihor, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud si Maramures). Tema discutiilor a reprezentat-o, ca si in cazul celorlalte intalniri din tara, eficientizarea fluxului procedural in vederea atingerii obiectivelor propuse pentru acest an si pentru obtinerea unui grad de absorbtie cat mai ridicat a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top