INTERVIU Florin Jianu, presedinte PTIR: O afacere care se bazeaza pe sprijinul finantarilor nerambursabile trebuie sa dispuna de un buget propriu

Florin-Jianu.jpg

Florin JianuFlorin Jianu este unul dintre antreprenorii de succes ai Romaniei, lansand prima afacere in urma cu 12 ani, si sustinatori ai mediului de afaceri national si european, a carui viziune are la baza inovatia si incurajarea spiritului antreprenorial in randul tinerilor, activand in mediul neguvernamental in calitate de presedinte al Patronatului Tinerilor intreprinzatori din Romania.

In 2014, timp de 10 luni activitatea sa a vizat mediul guvernamental, fiind numit ministru pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism. Cele mai importante rezultate ale demersurilor sale in calitate de reprezentant al guvernului Romaniei au in vedere cea mai noua lege dedicata IMM-urilor, o strategie pentru mediul de afaceri 2014-2020, un program ce are in vedere integrarea tinerilor absolventi pe piata muncii si dezvoltarea activitatii IMM-urilor, precum si initiativa Romania HUB. Politicile dezvoltate au avut ca obiectiv plasarea Romaniei ca hub Sud-Est european. Alte proiecte initiate din pozitia de ministru au fost Legea crowdfunding, Legea business angel, Legea dedicata incubatoarelor de afaceri si Institutia mediatorului de credite.

La nivel non-guvernamental a ocupat pozitia de presedinte in cadrul celei mai mari organizatii care reprezinta vocea a peste 350.000 de tineri intreprinzatori la nivel european – Young Entrepreneurs of the European Union (JEUNE) si a singurului patronat dedicat activitatii antreprenorilor din Romania cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani – Patronatul Tinerilor intreprinzatori din Romania (PTIR). Activitatea sa a vizat in special consultanta in domeniul fondurilor europene si managementul de proiecte.

Florin Jianu s-a nascut la Slatina, judetul Olt, la 30 decembrie 1976. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii din Bucuresti – Departamentul de Matematici Aplicate (sectia engleza) cu lucrarea “Intervale de estimare”. Domnul Jianu a urmat studiile de masterat din cadrul scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti cu lucrarea “Motivatia ca factor de performanta in organizatii”.

Finantare.ro: Aveti o experienta bogata in relatia cu IMM-urile: ati fost delegat in 2014 ministru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism iar acum sunteti presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania. Ca urmare a acestei bogate experiente, va rugam sa oferiti cateva sfaturi pretioase antreprenorilor in devenire precum si firmelor mici si mijlocii pentru a reusi sa supravietuiasca si sa aiba succes in tara noastra.

Florin Jianu: Experienta de pana in acest moment in domeniul antreprenoriatului mi-a demonstrat ca atunci cand iti propui sa fii cel mai bun in ceea ce faci cu siguranta vei reusi sa te apropii de perfectiune.

Florin-Jianu-conferintaAntreprenorii de succes sunt cei care aleg sa sacrifice tot pentru a-si implini visul, sunt cei care investesc in consolidarea afacerii si nu in profit sau imagine, cei care inteleg in esec o oportunitate pentru a se dezvolta.

Sfaturile mele pentru antreprenori, nu neaparat pretioase, vizeaza informarea continua cu privire la mediul de afaceri, dezvoltarea unei echipe dedicate care sa vada in succesul companiei propriul succes, investitiile permanente in dezvoltarea personala si a firmei, indiferent de dimensiunea profitului.

Finantare.ro: Sustineti mult infiintarea de incubatoare de afaceri. Va fi lansat in curand un program cu finantare de la bugetul de stat destinat acestui scop. In ce masura estimati ca va fi util acest program national?

Florin Jianu: Bazandu-ma pe experientele anterioare in domeniul sustinerii activitatii mediului de afaceri, consider ca incubatoarele de afaceri reprezinta un element esential in construirea ecosistemului antreprenorial.

Un incubator de afaceri, in viziunea mea, ar trebui sa ofere 3 facilitati esentiale pentru dezvoltarea unui start-up: spatiu de lucru cu facilitati, acces la finantare, fie ca vorbim despre investitori, fie despre consultanta pentru accesarea de fonduri nerambursabile si networking pentru stabilirea de parteneriate, identificarea potentialilor clienti si mentori.

Programul guvernamental dedicat incubatoarelor de afaceri, la momentul lansarii acestuia, a reprezentat un instrument inovator cu potential de dezvoltare. In anul 2015, programul este depasit de initiativele private de incubare a afacerilor care propun solutii pentru toate dificultatile pe care le intampina un debutant.

De asemenea, cifrele publicate de catre Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri privind impactul programelor nationale de finantare, indica foarte clar faptul ca interesul start-up-urilor fata de initiativa este in scadere.

In anul 2014, numai 20 de beneficiari au accesat programul, desi fata de anul 2013, bugetul alocat a fost mai mare cu 4.000.000 de lei.

Pentru a veni cu adevarat in sprijinul activitatii antreprenorilor, initiativa guvernamentala ar trebui sa aiba in vedere in primul rand, modificarea procedurii de accesare a acesteia incepand de la asa-numitul Administrator al incubatorului pana la modalitatea de acordare a finantarii.

Incubatoarele create prin intermediul programului sunt plasate foarte prost din punct de vedere al accesibilitatii, sunt foarte putine, extrem de slab promovate, iar sprijinul concret oferit este unul neadaptat in totalitate la nevoile unui start-up. Astfel ca, in acest moment, utilitatea programului este redusa spre zero.

Finantare.ro: Care credeti ca este cel mai accesat (de succes) program cu finantare de la bugetul de stat?

Florin Jianu: Succesul unui program de finantare apreciez ca este dat de impactul avut in economie raportat la suma alocata de Guvern. Astfel, cred ca cea mai accesata initiativa guvernamentala a fost Programul SRL-D. Pentru perioada 2011 – 2014, impactul programului a vizat 20.000 de noi IMM-uri create, cu aproximativ 40.000 de noi locuri de munca, avand un buget alocat de 104.000.000 lei si 1800 de beneficiari. In medie, cifra de afaceri previzionata pentru un SRL-D este de aproximativ 32.000 de euro. Vorbesc la timpul trecut pentru ca, dupa stiti, pentru anul 2015, interesul debutantilor a scazut.

Finantare.ro: Am citit o statistica PTIR cu privire la faptul ca numarul de cereri pentru programul SRL-D s-a injumatatit in 2015 (580), fata de 2014 (1261). Care sunt motivele pentru care cei care isi doresc sa devina antreprenori nu se mai inscriu pentru cei 10.000 de euro de la stat?

Florin Jianu: Pentru anul 2015, programul SRL-D poate fi caracterizat ca fiind esecul Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, care a transformat singurul instrument care s-a promovat de la sine si s-a dovedit a fi cea mai buna “investitie” a statului intr-o initiativa inaplicabila.

Motivele care stau la baza semnalului de alarma lansat de catre debutanti sunt multiple. In primul rand, vorbim despre reducerea perioadei de implementare a planului de afaceri de la 12 luni la 1 luna. Astfel, nu numai ca unele cheltuieli eligibile sunt irealiste, dar nici nu pot fi implementate intr-un timp atat de scurt. Un debutant are nevoie de o perioada mult mai mare pentru a-si lansa afacerea. Altfel, programul nu mai este dedicat persoanelor fara experienta in afaceri.

In al doilea rand, la momentul semnarii contractului de finantare beneficiarul trebuie sa faca dovada detinerii intregii sume solicitate prin planul de afaceri. Intrebarea pertinenta care se pune in aceasta situatie vizeaza necesitatea sprijinului financiar oferit de catre Guvern.

In al treilea rand, suma investita este decontata la final pe baza unei cereri de rambursare, fiind eliminata prevederea referitoare la realizarea mai multor cereri de tragere. Data la care s-a lansat program este insasi extrem de tardiva. Vor exista astfel presiuni asupra beneficiarilor privind realizarea cheltuielilor si depunerea cererilor de rambusare. Acestea ar fi cele mai importante aspecte care au condus la esecul Programului SRL-D pentru anul 2015.

Finantare.ro: Credeti ca programele nationale, comparativ cu fondurile structurale, reprezinta o mai buna alternativa?

Florin Jianu: Programele nationale si fondurile structurale prezinta diferente semnificative raportate la potentialii beneficiari si sumele alocate. Inclusiv procedura de aplicare si raportare sunt diferite, bugetele alocate pentru cele doua categorii, dar si lansarile periodice. Practic, vorbim de doua lucruri diferite. Astfel ca, o alternativa buna ar fi ca antreprenorii sa acceseze ambele tipuri de programe pentru a avea acces la un pachet complet de cheltuieli eligibile.

Finantare.ro: De ce ar trebui sa tina cont, in primul rand, firmele dar si antreprenorii care se inscriu pentru a obtine acesti bani nerambursabili?

Florin Jianu: Antreprenorii care isi propun sa acceseze finantarile existente ii sfatuiesc sa aiba in vedere ca, indiferent de procentul de cofinantare pe care il iau in calcul initial, contributia lor nu va lipsi, ba chiar va depasi suma previzionata la momentul depunerii planului de afaceri.
Practic, o afacere care se bazeaza pe sprijinul finantarilor nerambursabile trebuie sa dispuna de un buget propriu.

De asemenea, sa aiba in vedere principiul pe care se realizeaza rambursarea cheltuielilor efectuate. Apoi, sa planifice cat mai realist bugetul planului de afaceri si perioada de implementare a activitatii.

Un plus poate fi adus prin participarea la sesiunile de informare organizare periodic de catre Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri.

Finantare.ro: Cu ce ganduri ar trebui sa asteptam fondurile europene pe exercitiul financiar 2014-2020? Credeti ca vom depasi rata de absorbtie aferenta perioadei 2007-2013?

Florin Jianu: Programarea 2014 – 2020 inseamna cercetare si inovare, antreprenoriat si competitivitate. Noile programe care sunt in curs de lansare vin cu noi obiective, noi proceduri de implementare si bugete.

Din pacate, birocratia continua sa fie cuvantul de ordine in implementare. La acest capitol, am putea sa mai lucram astfel incat deschiderea fata de accesarea fondurilor existente sa fie mai mare. Sunt increzator ca rata de absorbtie va creste fata de perioada anterioara. Spun asta bazandu-ma pe experienta deja dobandita de beneficiari, familiarizarea cu concepte si proceduri de implementare.

Temerea mea se indreapta catre programele dedicate mediului neguvernamental. Desi suntem la sfarsitul anului 2015, apelurile aferente perioadei programatice 2014-2020 nu au fost inca lansate. Foarte multe discutii s-au purtat, fara a avea, insa, o finalizare concreta. Daca lansarile programelor vor mai intarzia, cu siguranta rata de absorbtie a fondurilor puse la dispozitie statelor membre de catre Comisia Europeana va fi afectata.

Ce sfat le-ati transmite cititorilor Finantare.ro?

Florin Jianu: Cititorilor Finantare.ro le recomand sa foloseasca toate informatiile existente pe site, fiind in permanenta actualizate si adaptate tuturor potentialilor beneficiari de fonduri nerambursabile.

3 thoughts on “INTERVIU Florin Jianu, presedinte PTIR: O afacere care se bazeaza pe sprijinul finantarilor nerambursabile trebuie sa dispuna de un buget propriu”

 1. Octavian Buruiana spune:

  E foarte usor pt cine a mai facut antreprenoriat… Abia am reusit sa imi deschid un SRL-D in 2 luni, iar de jumatate de an ma plimba pe drumuri pt optiunea de platitor de TVA si imi trebuie pt ca multi furnizori nu vor sa incheie niciun contract cu mine ca nu sunt platitor…
  Daca as fi platit o firma, intr-o luna le-as fi avut pe toate…
  Nu avem un birou unde sa ne indrume… Vrea ca sa avem afaceri de succes, cum? Daca ti se pun bete-n roate pt un tva…
  Sa nu mai zic ca imi doresc sa accesez programul cu finantare nerambursabila… Dar unde sa caut, ce acte trebuie sa am, sa fac,de cati bani trebuie sa dispun, 5-10mii€? Suntem praf… de asta nu o sa reusim… Decat daca ai pe cineva din interior sau un super antreprenor care te i-a sub aripa lui…

 2. Balici Mihai spune:

  Pacat ,ca acest tanar nu a ramas la conducerea IMM
  A fost schimbat si totul s-a dat peste cap
  Programul de minimis nu s-a mai continuat , a adus prejudicii la peste 500-600 de firme si in final IMM nu mai au incredere in Conducerea IMM
  SDi- d-na Grapini a facut lucruri frumoase pentru IMM , dar a plecat
  Am avut noroc ca in 2012 au plecat de la conducerea IMM oamenii lui Basescu ,care au adus coruptia la cel mai inalt nivel si acum ii vad ranjind pe la TV ca vor sa se intoarca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.