Marin Serban: Experienta „Erasmus pentru tineri Antreprenori” va intari relatii si tehnici noi de management al evenimentelor culturale

unnamed-file-1.jpg

Fiind atras de posibilitatile programului „Erasmus pentru tineri Antreprenori” si finantarea europeana, Marin Serban a aplicat pentru Erasmus+ acum cateva luni impreuna cu domnul profesor Marius Alexa. Finantare.ro a realizat un scurt interviu cu scopul de a promova efortul Asociatiei Reginnova si a programului „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” in Romania.

Ai aplicat acum cateva luni pentru Erasmus+ impreuna cu domnul profesor Marius Alexa. Ce te-a motivate cel mai mult sa aplici la acest program?

M-a atras in primul rand posibilitatea de a participa intr-un schimb international de experiente. Pe langa acest fapt, programul Erasmus pentru tineri antreprenori ofera o finantare cel putin decenta pentru realizarea procesului. Mi-a placut ideea de a cunoaste si a intra intr-un business strain, de a vedea diferentele culturale si metodologia proceselor, in speranta ca voi invata si voi aplica in Romania informatiile acaparate aici.

Povesteste-ne despre maniera in care ti-ai conceput un plan de afaceri si cum s-a dezvoltat acesta pe parcurs.

Norocul meu e ca aveam deja ceva mai mult decat un hobby, respectiv organizarea evenimentelor muzicale. Fac asta deja de vreo 6 ani si mi-a fost relativ usor sa concep un plan de afaceri pentru experienta Erasmus, iar domnul profesor Marius Alexa a fost foarte aproape mereu de noi, ajutandu-ne cu sfaturi si idei. Practic business plan-ul meu relateaza despre o entitate ce se ocupa de managementul evenimentelor muzicale, tot ce tine de buna-desfasurare a concertelor, evenimentelor culturale si a metodelor de aplicare. Aici puteti accesa pagina noastra de Facebook pentru a vedea ce facem noi mai exact 🙂 -> https://www.facebook.com/Chase.the.sun.iasi/

Care au fost asteptarile tale atunci cand te-ai hotarat sa mergi in Spania? Ti s-au indeplinit asteptarile?

Nu prea aveam asteptari, mi-am zis ca e mai bine sa nu am niciun fel de gand despre cum va fi, eventual doar legat de locatia unde se va tine schimbul de experiente, pentru ca ma informasem putin despre ei, le accesasem pagina de facebook si mi-am facut research-ul. A fost mai bine, pentru ca am fost surprins de buna-atmosfera si caldura spaniolilor. In foarte scurt timp echipa de la Centrul muzical Hangar m-a facut sa ma simt ca acasa. Pe langa faptul ca este un „venue” pentru evenimente, el este efectiv un centru multi-functional, intrucat are 12 sali de repetitii pentru trupe si muzicieni, un studio profesional,  3 bar-uri si o cafenea.

Activezi in domeniul muzicii si traiesti o experienta frumoasa in Spania. Care sunt diferentele intre Romania si Spania privind acest domeniu?

Lasand muzica deoparte pentru putin, cred ca principala diferenta dintre cele 2 popoare este in primul rand de mentalitate, cum gandesc oamenii si cum isi traiesc viata. Sunt multe lucruri care ne aseamana, fiind ambele popoare latine dar si multe care ne diferentiaza. Spaniolii saluta tare, vorbesc tare, rad si glumesc mai mult si in general simt ca zambesc mai mult. Ca observator, incerc sa fiu atent la mici detalii si obiceiuri, iar faptul ca ei sunt asa, automat iti afecteaza si tie energia, vibe-ul, e mai greu sa fii trist printre oameni fericiti si vice-versa. Vibe-ul oamenilor de aici imi place mult, fie ca este vorba de o doamna care este la caserie si activeaza in domeniul public, fie ca e vorba de un copil sau cineva care lucreaza in domeniul privat. Revenind acum, unde voiam sa ajung, mentalitatea asta, sa zicem, pozitiva, “open minded” se reflecta si in sistemul lor. Sunt foarte multe concerte, festivaluri organizate, iar ei pun un puternic accent pe Cultura. Legat de muzica, exista multe burse pentru muzicieni si lumea e deschisa in general pentru arta. Totusi, e interesant, paralel cu acest fapt, taxele cele mai mari tot in domeniul cultural sunt. Alt fapt remarcat pana acum, este ca persoanele de varsta medie, sa zicem 35-50, ies mult mai mult in oras, la concerte si la evenimente. In Iasi nu am vazut asa de multa lume sa participe asa des in astfel de actiuni, poate este stresul, oboseala, sau lipsa timpului, nu stiu.

Cu ce te-a ajutat pana acum programul “Erasmus pentru Tineri Antreprenori” in domeniul tau de activitate?

Au trecut doar 3 saptamani din cele 3 luni, dar micile efecte se simt deja, am reusit sa-mi fac destul de multe cunostinte aici, prieteni si amici, subliniez asta, pentru ca si ei la randul lor sunt in acest domeniu si au multe invataturi de impartasit. Invat in continuare despre sistemul lor de management al evenimentelor si cum functioneaza fiecare entitate ce compune seria de evenimente, fiecare pion. HE meu m-a invitat sa pun muzica la seara de Haloween, de la Hangar, deci asta este inca un mic + :)). Voi incerca ca in perioada in care ma aflu aici, sa invat pe cat de mult posibil limba spaniola, mi s-ar parea un avantaj foarte mare daca as reusi sa asimilez cat mai multa informatie in acest timp. Intamplarea face ca in aceasta zi de vineri ii vom avea pe Fanfara Ciocarlia din Romania ca invitati speciali si sincer abia astept sa-i vad si sa-i aud, pentru ca in Romania nu am reusit inca. La final, cred ca experienta „Erasmus pentru tineri Antreprenori” va avea multe efecte pozitive asupra ambelor tabere, inchegand relatii de viitor si tehnici noi de management al evenimentelor culturale.

Daca esti viitor antreprenor sau ai inceput deja o afacere dar ai mai putin de 3 ani experienta trimite mesaj la [email protected] si afla cum poti acumula experienta in orice tara europeana in domeniul tau de activitate.

Asociatia Reginnova NE participa in proiectul Entrepreneurial Network of Growth Initiatives for New Entrepreneurs 2 (ENGI4NE-2), finantat de catre Comisia Europeana prin programul COSME EYE – Erasmus for Young Entrepreneurs, ciclul 10.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top