INTERVIU Cristian Gaina, director executiv GAPA: „Fermierii vor fi incurajati sa formeze clustere, vor aparea noi fonduri de risc si garantare”

Cristian_Gaina_GAPA.jpg

Cristian_Gaina_GAPACristian Gaina, director executiv Gapa SRL, este membru in Consiliul Director AMCOR si coordonatorul activitatii Asociatiei din Regiunea de Dezvoltare Centru.

In calitate de consultant, are o experienta de peste 10 ani in accesarea de fonduri europene, in special pentru sectorul agricol, si ne-a vorbit despre conceptia sa privind dezvoltarea rurala si despre ce urmeaza in perioada 2014-2020.

Finantare.ro: Cum v-ati descrie pe dumneavoastra, ca si consultant, si echipa in care lucrati?

Cristian Gaina: Ca si consultant, sunt o prezenta in „viata de business” a partenerilor nostri. Este foarte important sa ii faci sa inteleaga ce inseamna cu adevarat „consultant”.

De multe ori consultantul se traduce ca un interpret de procedura pe surse de finantare, nu ceea ce este consultantul in substanta, un partener de discutii, in urma carora consultantul te intelege, te consiliaza in directia intentiilor, iti alege cu grija produsele din piata de finantare, creand din acestea oportunitati de dezvoltare a afacerii, fie ca e vorba de investitii, fie ca e vorba de parteneriate sau maturizare a competentelor personalului.

Cand gandesti astfel, echipa preia atitudinea, preia mesajul si responsabilitatea lui. Echipa este motorul si da dinamica produsului tau, iar tu esti softul ce imbunatateste performanta acestuia.

Finantare.ro: De cat timp activati pe piata consultantei si ce experiente relevante ne-ati putea impartasi?

C.G.: Primele proiecte in care am fost implicat in calitate de membru al unei echipe de consultanta au fost in 1998. Dupa o perioada in care am conturat viziunea mea profesionala, in 2003 am pus bazele societatii in care si in prezent imi desfasor activitatea.

Daca ar fi sa vorbesc din punctul meu de vedere, relevanta este fiecare experienta ce aduce satisfactie clientului, respectand importanta fiecarui proiect in acceptiunea lui. Suntem extrem de atasati de fiecare proiect pentru ca il consideram „al nostru”, ne atasam de proiect, muncim cu pasiune pentru „a-l vedea mare”.

Ca si piete de consultanta, unde am activat in cei 10 ani, finantarile obtinute pe sectorul agriculturii, in toate formele acesteia ne-au dat o serie de multumiri profesionale.

Relevante sunt relatiile umane ce s-au creat si au dus ca, in repetate randuri, sa avem grupuri de firme care au avut incredere in noi, am conceput impreuna, plecand de la ideea lor de dezvoltare pe termen mediu si lung, strategii de dezvoltare, nevoile si am analizat capacitatea financiara de sustinere .

Suntem parteneri cu clientii nostri din 2005, 2006, 2008, clienti ce au in continuare pe masa noastra alte idei, alte dorinte, clienti pe care ii intelegem si ii stim mai bine decat ar spune dansii despre ei.

Relevanta este increderea pe care am castigat-o in raport cu acestia, nu numarul de proiecte, desi sunt clienti ce au peste 4 proiecte pe grup, cu valori cumulate cuprinse intre 8-14 milioane de euro.

Finantare.ro: Aveti un „proiect de suflet”, de care sunteti mandru?

C.G.: Un proiect de suflet este cel realizat pentru una din societatile grupului, pe masura 312 „Centru de consultanta rurala” in comuna Dumbravita, proiect finalizat acest an.

De suflet zic, pentru ca este vazut usor din afara ce inseamna sa ii inveti pe altii, si ce insemna sa fii cu adevarat in situatia lor. Transpunerea consultantului in realitatea clientului este cea mai buna practica cu scopul de a intelege beneficiarul.

Extrem de important a fost pentru clientii nostri acest fapt, pentru ca in urma actiunilor proprii in proiectul respectiv, ne-au vazut cu alti ochi, au certitudinea ca am inteles pe pielea noastra, ce inseamna un proiect in care responsabilitatile si asumarile sunt puncte esentiale, am creat un grad de incredere extrem de mare, plecand de la practica interna.

A fost certificatul de „practicieni” adaugat experientei.

Asta ne face sa mergem mai departe si cu alte proiecte, toate in convergenta cu o gama de servicii in intampinarea clientilor, partenerilor din cadrul echipelor de consultanta si nu in ultimul rand personalului din cadrul societatilor noastre.

Finantare.ro: Care sunt impedimentele de care va loviti cel mai des in activitatea dvs.? Cum le-ati vedea rezolvate?

C.G.: Impedimentele sunt omniprezente. Important este sa le faci fata si sa le tratezi cu cat mai multa obiectivitate, atat timp cat ele sunt de natura sistemica.

Din pacate, de multe ori acestea apar pur si simplu conjunctural, mai ales atunci cand aparatul de stat se transforma in jucator pe aceste piete.

Ne place sa ne uitam mult in curtea vecinului, sa analizam doar ce produce, nu ce implica succesul.

Subiectivismul cred ca este cel mai important impediment, si cred ca pleaca de la nivelul de educatie comunicationala ingemanata cu nivelul profesional.

Este usor sa „tai” avand cutitul, dar greu este sa intelegi ce efecte ai provocat.

Rezolvarea oricarui impediment tine de vointa si de recunosterea valorii, prin actiuni simple, cum ar fi:

  • Comunicarea intre actorii participanti : autoritati, consultanti si mediul privat;
  • Eliminarea unor bariere mentale de genul „expertul are dreptate”, „expertul este mai bine pregatit”, iar daca este asa, expertul trebuie sa impartaseasca aceasta experienta reala prin toate canalele de comunicare si participare activa
  • Creare unui sistem unitar de calitate a evaluarii.

Finantare.ro: Cum vedeti viitorul pietei finantarilor in Romania?

C.G.: Piata finantarilor este legata strict de nevoia de finantare a sectoarelor economiei, cu capital de stat sau privat.

Nevoia de bani este permanenta inclusiv pentru sectoarele de dezvoltare a infrastructurii sociale, de transport mediu etc. Ca atare piata finantarii este una reala si permanenta.

Important este sa intelegem ca aceasta nu este inepuizabila, necesita o prioritizare a nevoielor de finantare in urma unei analize corecte a necesitatii,  apoi fluidizarea pietei tine de mecanismele de transfer a informatiei, evaluarii si realizarii obiectivelor propuse.

Finantare.ro: Cum se schimba „regulile jocului” pentru antreprenorii romani in urmatoarea perioada de programare pentru fonduri europene (2014-2020) si, in special, in noul program pentru dezvoltare rurala?

C.G.: Deocamdata suntem in faza de elaborare a unor strategii de dezvoltare a spatiului rural si agricol.

Plecand de la experienta SAPARD, PNDR I, am avut posibilitatea sa intelegem ce anume trebuie imbunatatit din punct de vedere al analizei sectoriale agricole si rurale, ce obiective sunt atinse si care urmeza a fi incurajate.

Cert este ca valoarea spatiului rural este inca la un nivel minimal.

Pun accent pe sensul minimal, pentru ca dezvoltarea rurala nu a plecat in multe cazuri de la o structura de ansamblu prin proiecte interconectate, ci prin libera competitie cu criterii de selectie, altele decat cele care exprimau calitatea beneficiarului in raport cu proiectul direct, iar acele proiecte deveneau extrem de dependente de alte surse de finantare de stat sau bugete locale, costurile fiind mult prea mari, iar proiectul devenea ineficent.

Nu poti pleca la drum cu reguli ce tin de alte sectoare. O definire corecta a instrumentelor si mecanismelor este extrem de importanta in aceasta etapa.

Ca si ansamblu de piete, suntem in noul program pe aceleasi obiective de dezvoltare, de la micile intreprinderi rurale, turism, servicii locale, infrastructura, la cei cu exploatatii mai mari din sectorul agricol, plecand de la productia primara de plante, pomicultura la sectoarele zootehnice, pana la procesarea cu valoare adaugata mare.

Importanta este atractivitatea unor programe privind conceptele de asociere a fermierilor, in diferite structuri cum ar fi, ca si noutate, clustere agricole, precum si constituire fondurilor de risc si garantare sub o noua forma.

Finantare.ro: Ce sfat aveti pentru cititorii nostri?

C.G.: Stiu ca aveti cititori de buna calitate, sunt unul dintre cai care urmareste cu interes dezbaterea din cadrul temelor dumneavoastra, si vad nivelul de abordare.

Sunt convins de faptul ca au la dispozitie informatii concrete, foarte bune in raport cu cele care mai circula „la liber” in piata, si ii provoc sa ne spuna care sunt dorintele lor in raport cu dezvoltarea personala, indiferent de mecanismele de finantare.

Inchei cu o parabola.

Pana la urma cel mai frumos „costum” este facut din cele mai bune materiale, dar foarte importanta este „masurarea” si „mana croitorului”.

Stiu ca suntem multi cei care avem puterea sa ducem mai departe provocarile si stiu ca cititorii dumneavoastra sunt printre cei care pot sa urmeze responsabili drumul unei reusite in planul personal.

Sarbatori fericite!

One Reply to “INTERVIU Cristian Gaina, director executiv GAPA: „Fermierii vor fi incurajati sa formeze clustere, vor aparea noi fonduri de risc si garantare””

  1. chiru georgeta spune:

    Daca azi imi infiintez o societate, SRL sa spunem, as putea sa ma inscriu pentru accesare unor fonduri de dezv afacerii?
    Afacerea se va desface in mediul rural si va avea ca obiect principal de activitate servicii(service-ul unor echipamente germane se sudura in polietilena- suntem din 2000 pe piata dar si dezv unui segment nou de panouri solare-energie regen).
    Pentru a deveni consultant in accesarea fonduri ce studii trebuiesc?
    Va multumesc si astept raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top