Interviu cu profesor dr. Stefan Stanciu, Managerul proiectului „Educatie universitara competitiva in domeniul managementului de program”

proiect-snspaManagerul proiectului „Educatie universitara competitiva in domeniul managementului de program„, domnul profesor doctor Stefan Stanciu din partea Liderului proiectului SNSPA, a avut amabilitatea de a ne raspunde unor intrebari legate de acest proiect.

Care este obiectivul general al acestui proiectului?

poza interviuProiectul „Educatie universitara competitiva in domeniul managementului de program„, Cod proiect: POSDRU/156/1.2/G/140627, al carui beneficiar este Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (SNSPA), in parteneriat cu cei doi parteneri European Project Consulting si Roland Gareis Consulting, si-a propus ca obiectiv general imbunatatirea sistemului de invatamant superior din regiunea Bucuresti – Ilfov si alinierea acestuia cu cerintele pietei muncii prin dezvoltarea calificarii de „management de program”, in vederea adaptarii programelor de studii universitare din cadrul a trei institutii de invatamant superior la cerintele pietei muncii, cu respectarea prevederilor din Cadrul National al Calificarilor in Invatamantul Superior.

Principalul obiectiv specific al proiectului este „dezvoltarea calificarii de management de program”, in conformitate cu legislatia in vigoare, prin analiza cerintelor specifice impuse de piata muncii in ceea ce priveste aceasta calificare, realizarea dosarului de validare a noii calificari si devoltarea de programe de studii relevante pentru cerintele pietei muncii.

Ce este managementul de program?

Programul este „umbrela” sub care se desfasoara sincron mai multe proiecte. Programul este instrumentul strategic adecvat gestionarii sistemelor complexe. In plan economic, intalnim programe de dezvoltare nationala, regionala sau locala (programe de investitii in infrastructura, comunicatii, transport, mediu, agricultura etc.), iar in plan social vorbim despre programe cu impact major asupra unor largi segmente de populatie.

Problemele sistemelor mari sau complexe pot fi descrise cel mai usor printr-o simpla enumerare de teorii si de termeni: teoria sistemelor, teoria haosului, optimizarea sistemelor complexe, sisteme si programe militare complexe, sisteme si programe economice nationale, sisteme sociale, adoptarea deciziei in cadrul sistemelor complexe, logistica industriala, logistica comerciala, logistica stocurilor si a procesele de distributie, logistica proceselor de achizitie, investitii etc.

Domeniile in care vorbim despre programe sunt numeroase si aproap ca nu exista domeniu in care investitiile sa nu joace un rol determinant. Cel mai la indemana exemplu este chiar Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, dar mai putem vorbi si despre celelalte programe operationale aferente perioadelor de programare 2007-2013 sau 2014-2020.

Cui se adreseaza o formare universitara in domeniul programelor?

Consideram ca pregatirea universitara la nivel de masterat in domeniul managementului programelor este dedicata absolventilor unui program universitar de licenta sau a unui program de master si, mai ales, persoanelor care au dobandit experienta in implementarea proiectelor si doresc sa acceada in pozitii manageriale, indiferent de domeniul sau industria in care activeaza.

Un program are in vedere utilizarea optima a resurselor financiare, umane, materiale si informationale pe termen lung, in beneficiul entitatii / institutiei care il promoveaza. Programul este un construct dinamic aflat in conexiune cu alte programe/proiecte si avind caracter strategic. Doar un absolvent de master cu experienta dovedita in proiecte poate conduce programe sau investitii majore.

Ce s-a realizat concret in urma implementarii proiectului?

Pe baza unui studiu de piata de anvergura, corelat cu piata muncii si cu evolutia pietei educationale globale, s-a demonstrat nevoia acreditarii unui masterat in domeniul managementului programelor.

Ca urmare, SNSPA, in calitate de beneficiar a finantarii, impreuna cu partenerii in proiect SC European Project Consulting, Romania si Roland Gareis Consulting au elaborat documentatia privind validarea calificarii de „management de program”, validare confirmata de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC).

Consacrarea noii calificari a venit prin acreditarea in cadrul SNSPA, la Facultatea de Management, a masteratului Managementul programelor si investitiilor (Programs and Investments Management) cu predare in Limba engleza, master care reprezinta o noutate pe piata educationala din Romania.

Nu in ultimul rand, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si la Universitatea Politehnica din Bucuresti, pe baza noii calificari, a fost dezvoltat cate un program de studii universitare de masterat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top