Ati declarat recent ca par sa existe doua Romanii, una finantata prin fonduri europene, iar alta de la bugetul de stat, iar cele doua nu se imbina, nu se armonizeaza ci, pe cat posibil, se exclud. Cum percepeti interesul mediului de afaceri pentru accesarea fondurilor europene in perioada 2014-2020, tinand cont de experientele negative din sesiunea 2007-2013?
Sorin Caian: Este foarte greu de judecat intreaga poza si ma feresc sa cad in tabara celor care comenteaza bine de pe margine dar cand intra in joc nu reusesc mare lucru. Ceea ce am spus (de mai multe ori) se bazeaza pe niste imagini sectoriale destul de bune si imi sustin afirmatia. Ceea ce vreau sa subliniez este ca nu avem o minte clara, un proiect consistent la care sa se ralieze toata lumea pentru a fi cat se poate de eficienti cu resursele limitate pe care le avem.
Din pacate mediul economic a invatat ca daca ai o idee de afaceri buna nu merita sa astepti finantarea comunitara pentru ca aceasta vine cu mare intarziere, iar oportunitatile, piata, nu stau pe loc. Desigur, este foarte bine sa cheltuim banii europeni, dar cred ca in primul rand atunci cand facem proiecte pe care le dorim finantate ar trebui sa ne uitam la efectele economice si mai putin, asa cum se intampla acum, la problemele formale.
Practic sunt scrise proiecte dupa grila de evaluare, fara a avea in focus efectul economic. De aceea cred ca mediul de afaceri si in special componenta puternic antreprenoriala a acestuia nu va fi foarte atrasa de propunerile aferente noii perioade de programare. Simplul fapt ca suntem la sfarsitul celui de-al doilea an din perioada si nu s-a implementat nimic din aceste surse spune mult.
Cum vedeti evolutia profesiei de consultant in management in urmatorii ani?
Sorin Caian: Cu siguranta profesia de consultant va suferi mutatii in perioada urmatoare. Acum putin timp am sustinut o prelegere pe aceasta tema si am putut testa reactia mediului de consultanta, dar si bancar vis-a-vis de subiect, toata lumea fiind de acord cu obligativitatea dovedirii valorii adaugate a profesiei. Este evident ca profesia trebuie sa se adapteze evolutiei economice a lumii (fiind un driver de altfel!). Iar reinventarea rotii este total neproductiva.
Globalizarea nu este neaparat un lucru rau, dar necesita cunoastere si intelegere a diversitatii. Inovarea este un cuvant la moda, dar si o realitate a vietii de azi, iar inadaptarea va duce la esec. Foarte probabil consultanta este profesia ce trebuie sa se reinventeze mai repede decat oricare alta in jurul atributelor de baza, profesionalism si etica.
Specializarea stricta va pierde teren in timp ce abordarea multidisciplinara in care consultantul are rolul integrator va prevala. Consultantul „local” va disparea in formatul clasic, reconstruindu-se sub o umbrela cel putin regionala cu o buna intelegere internationala.
Sursa: AMCOR