Silviu Ojog: Programul imbina foarte bine ajutorul financiar cu oportunitatea de invatare, cele doua lucruri de care un antreprenor, la inceput de drum, are nevoie

0.jpg

Silviu Ojog este absolvent al Facultatii de Matematica si Informatica din Bucuresti si antreprenor la inceput de drum. Finantare.ro a realizat un scurt interviu cu scopul de a promova efortul Asociatiei Reginnova si a programului „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” in Romania.

Cum ai aflat despre programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” si cine te-a indrumat?

Am aflat cautand, din proprie initiativa, oportunitati pentru antreprenori la inceput de drum. Cred foarte mult in “life long learning” (invatare pe tot parcursul vietii) si caut in fiecare an, oportunitati de invatare. Venisem dupa un proiect foarte lung si obositor de freelancing si eram in cautare de noi oportunitati, de o noua abordare.

Ceea ce mi-a starnit interesul la program este faptul ca sunt implicati antreprenori cu multa experienta si ca totul se produce pe perioada mai lunga de timp. Programul imbina foarte bine ajutorul financiar cu oportunitatea de invatare, cele doua lucruri de care un antreprenor, la inceput de drum, are nevoie.

Care au fost asteptarile tale atunci cand te-ai hotarat sa mergi in Berlin? Ti s-au indeplinit asteptarile?

Am incercat sa ma focusez pe ceea ce pot face eu pe durata programului. Nu am stiu la ce sa ma astept, din partea celor cu care urma sa lucrez si nu am dorit sa imi fac sperante foarte mari. M-am focusat pe ce pot face eu si mi-am propus, sa folosesc la maxim timpul petrecut: sa iau orice oportunitatea de a invata, sa particip la cel putin 20 de evenimente si sa ma intalnesc cu cel putin 20 de oameni importanti de business.

Din fericire, relatia cu antreprenorul gazda s-a dovedit a fi una foarte buna, ne-am prietenit, ne-am incurajat si ajutat reciproc. Cu siguranta vom tine legatura si pe viitor.

Povesteste-ne despre experienta ta de acolo.

Am lucrat cu un antreprenor canadian, Nathan Williams, stabilit in Berlin. El are un startup in IT, pe blockchain, care incearca sa rezolve problemele legate de extractia de minerale in Africa. Echipa era mica de 6 oameni, dar extrem de diversa cu oameni din Canada, Anglia, Noua Zeelanda, Brazilia, Germania, India (si eu din Romania). Am lucrat aproape zilnic de la biroul lor, am reusit sa ii ajut cu dezvoltare software, iar el mi-a ajutat cu probleme legate de strategie, marketing. Am participat la intrunirile lor de echipa, am incercat sa le inteleg produsul si strategia lor. Am vazut cum si-au creat brandul, cum au abordat investitori si cum au reusit sa starneasca interesul unor branduri globale. Am incercat sa le pun la dispozitie cunostiintele mele pe parte de dezvoltare de produs, iar ei au reusit sa ma ajute pe partea de strategie, promovarea, etc.

De asemenea am participat la o multime de evenimente, in special legate de blockchain, la care Nathan a fost speaker. Industria blockchain in Berlin este, desi inca la inceput, in crestere, foarte activa si foarte multi se cunosc. Toti se muleaza in jurul unui scop comun: de a face technologia inteleasa si disponibila maselor.
Pe langa activitatea “de birou”, am participat la o multime de evenimente si intruniri. Berlinul este un hub tehnologic care ofera multe oportunitati. In noiembrie am castigat Startup Weekend Berlin, in urma caruia am primit rezidenta de 3 luni la Edeka Food Tech Campus, incubator de startupuri pentru industria foodtech (alimentera cu ajutorul tehnologiei).

Rezumand, a fost o perioada extraordinara pentru mine. Din aceasta cauza am decis sa prelungesc pentru cateva luni sederea mea la Berlin. Am reusit sa cunosc si imi construiesc relatii de business cu foarte multi oameni aici.

Cu siguranta vrei sa devii un antreprenor de succes. Care este domeniul in care vrei sa activezi?

Cu siguranta tot in IT. Este domeniul in care am lucrat ca angajat, freelancer, consultant si acum ca antreprenor la inceput de drum. Bineinteles IT-ul are ramificatii in o multime de industrii. Nu sunt legat de o industrie anume, am creat aplicatii pentru o multime de industrii. Cred ca asta este si partea frumoasa: se pot crea o multime de produse/servicii care sa influenteze pozitiv viata oamenilor din diferite arii de activitate.

Cu ce te-a ajutat pana acum programul “Erasmus pentru Tineri Antreprenori” in domeniul tau de activitate?

Din foarte multe puncte de vedere. In primul rand fiind zi de zi printre niste oameni care incearca sa faca lucruri extraordinare, mi-a fost insuflata aceasta mentalitate, de a face lucrurile global, de a nu gandi in termeni mici. Industria IT in Romania este in mare parte focusata pe outsourcing si mai putin pe dezvoltare de produs, de aceea a fost interesant de observat cum se creeaza un startup global, care are potential de unicorn pe viitor (evaluare de 1Miliard de euro). Exista diferente mari intre abordarile de business intre Germania si Romania, de la banii care se investesc, maturitatea pietei si tintele care se stabilesc.

Venind dintr-un background tehnic, de dezvoltator, am avut prejudecati foarte multe cu privinta importantei celorlalte parti din business. Intotdeauna am fost focusat pe produs si experienta de utilizare. Vazand cat de mult conteaza partea de branding, marketing, am reusit sa imi schimb putin gandirea. Stiu ca pare evident pentru foarte multe persoane ceea ce am spus, dar pana nu trecem printr-o experienta, tindem sa ramanem focusati in aceeasi parametri de gandire.

Am reusit sa acumulez o multime de idei noi, prin prizma evenimentelor la care am participat ( in total au fost peste 30 in 3-4 luni). Mai mult decat atat, am reusit sa imi creez foarte multe relatii noi de business si am gasit o serie de clienti noi.

Suntem siguri ca foarte multi tineri au idei de afaceri inovative si ar vrea sa acumuleze experienta intr-o tara europeana. Ce ii sfatuiesti?

Eu sunt un “avocat” al acestor tipuri de schimburi. Cred cu tarie ca oricine poate invata enorm dintr-o astfel de experienta.

Sfatul meu, strict legat de Erasmus, este a cauta un antreprenor pe masura asteptarilor. Concret, fiecare aspirant trebuie sa aiba o intrevedere cu antreprenorul gazda. Intrebati care sunt asteptarile lui de la voi, ce poate oferi in materie de mentorat si, foarte important, DE CE face parte din program.

Pentru mine, domeniul de activitate si tipul de business au fost importante. Am cautat pe cineva care sa aiba un startup pe tehnologie. Un alt punct de vedere luat in calcul este orasul. Eu am vrut un oras cu o mare deschidere tehnologica, cum ar fi Berlin, Londra sau Amsterdam, pentru ca poate reprezenta o sansa importanta de networking si de posibile parteneriate pe viitor.

Un alt sfat important este de a participa la foarte multe evenimente. Exista o multi de evenimente si intruniri la care oricine poate avea access foarte usor (aplicatii precum EventBrite, MeetUp, AllEventsIn sau chiar pe Facebook). De asemenea sunt foarte multe working space-uri (spatii de lucruru pentru startupuri) care ofera evenimente gratuite pentru a-si crea un networking in jurul lor. Oricine le poate accesa si de cele mai multe ori acestea sunt gratis. Asta ajuta foarte mult la a fi expus la idei noi si a intalni oameni noi.

Nu in ultimul rand, exista si componenta culturala. A trai intr-o alta tara, chiar si pentru o perioada de doar 3 luni, ne deschide noi orizonturi, avem ocazia sa vizitam si intelegem diferite aspecte culturale si istorice. Berlin are foarte multe lucruri de oferit din punct de vedere istoric.

Asociatia Reginnova NE participa in proiectul Entrepreneurial Network of Growth Initiatives for New Entrepreneurs 2 (ENGI4NE-2), finantat de catre Comisia Europeana prin programul COSME EYE – Erasmus for Young Entrepreneurs, ciclul 10.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top