INTERVIU Octavian Badescu, antreprenor: Profitul este recompensa riscului si riscul este ceea ce il deosebeste pe antreprenor de altceva

img-tavi-ok.jpg

Octavian Badescu este antreprenorul care construieste strategii pe termen lung, obisnuieste sa isi asume riscurile calculate si nu renunta la vise. Are 41 de ani, economist – este antreprenor in sectorul serviciilor, actionar majoritar al Sameday Courier – prima companie romaneasca listata pe piata AeRO a BVB.

In anul 2013 a fost pentru o perioada implicat ca “executiv” in proiectul denumit generic “management privat la companii de stat” la Compania Nationala Posta Romana (PrioriPost), iar in anul 2016 a fost membru in Consiliul de Administratie a SC Electrocentrale Bucuresti SA.
Sustinator entuziast al virtutilor pietei libere si al libertatii in ansamblu, preocupat de implicare in evolutia societatii in general si de optimizarea gestionarii resurselor publice in particular, Octavian publica cu regularitate puncte de vedere pe teme antreprenoriale, manageriale, economice, sociale si politice si se implica activ in diferite proiecte legate cu precadere de antreprenoriat si de formarea tinerilor, fiind si membru al organizatiei Romanian Business Leaders.

Finantare.ro: Cum vedeti eficienta utilizarii fondurilor europene si impactul lor asupra societatii?

Octavian Badescu: Conceputal, am o parere mai distincta fata de alti oameni, in sensul in care cred ca au si multe parti negative, insa in primul rand trebuie precizat ca odata ce exista si nu se pot desfiinta, trebuie sa le accesam. Sfatuiesc deci pe toata lumea care are acces la o linie de finantare europeana sau guvernamentala sa o ia si sa o foloseasca. Pericolul vine din faptul ca dezvolta niste dezichilibre pe piata, in sensul in care concurenta nu mai este echitabila si e afectata piata libera. Daca eu imi fac o pensiune din banii mei si peste doi ani se deschide o linie de finantare si vine cineva langa mine si isi face o pensiune cu suta la suta finantare de la stat, el poate sa vanda camera cu un anumit pret. In acel momentul  se neglijeaza costul capitalului si e afectata posibilitatea lui de recuperare. Ceea ce se intampla este ca eu, care am facut economii dau faliment si cel subventionat cu bani de la contribuabili poate sa reziste pe piata. Peste 20 de ani pot rezista pe piata numai companii finantate cu bani de la stat, ceea ce nu este sanatos pe nicio piata. Sigur ca exista si o alta dimensiune, privind eficienta utilizarii acestor fonduri europene, pentru ca succesul antreprenorial vine si din faptul ca ti-ai investit proprii bani si asta te motiveaza sa dai randament. Esti mult mai atent cu banii tai decat cu banii altuia, si atunci venim si la ideea randamentului investitional pentru stat sau pentru contribuabili. Profitul este recompensa riscului si riscul este ceea ce il deosebeste pe antreprenor de altceva. Concluzionand, cred ca efectele negative ale fondurilor europene pot fi mai mari decat beneficiile, chiar daca Romania poate ca a avut in particular de castigat pe termen scurt, inteleg ca am absorbit mai mult decat am dat. Dincolo de asta insa, nu pot schimba interventionismul acesta, trebuie deci sa vezi ce poti face in contextul dat.

Finantare.ro: Care este impactul asupra pietelor a subventiilor oferite prin fondurile europene?

Octavian Badescu: Se afecteaza piata. Unii vin si spun ca nu influenteaza ca vin din fonduri UE, dar si UE are un contribuabil. Sunt taxe si impozite prelevate de la oameni, vorbim despre respectul pentru capital, care este un concept aruncat in derizoriu. Capitalul inseamna o valoare pe care nu o are daca nu ii este conferita acea valoare si cu ajutorul muncii. In orice caz, orice tip de interventionism nu ofera preponderent lucruri bune pe termen lung, doar sunt favorizati unii in dauna altora si cu un randament mai mic decat in cazul in care resursa este alocat de cel care o produce, pe piata libera si fara intermediari care sa consume din ea.

Finantare.ro: Daca ar fi suspendate fondurile europene, cu ce mecanisme de sprijinire a antreprenorilor ar putea fi reinlocuite?

Octavian Badescu: Aici sunt doua discutii: Cum utilizezi fondurile eficient ? Pentru ca una este sa dai banii efectiv, cum este Start-up Nation, sa dai bani suta la suta si asta mi se pare cea mai proasta formula, si alta este sa gandesti proiectele de asa maniera incat sa ai niste efecte mai bune. Interventionismul nu trebuie sa-ti creeze antreprenori de bani gata si sa modifice statisticile despre efervescenta mediului de business romanesc. A doua chestiune – intr-o situatie ipotetica, din pacate neanticipabila, eficienta alocarii directe a resurselor creste foarte mult in societate. De ce? Pentru ca omul are cea mai multa grija de banii lui si atunci el ii va aloca corespunzator. eficienta economica ar creste si atunci preturile ar scadea.

Finantare.ro: Aveti posibilitatea de a transmite cititorilor Finantare.ro un mesaj.

Octavian Badescu: Exista pericolul in lumea de azi ca sa luam „de bune” niste informatii fara sa le aprofundam. Suntem bombardati de informatii pe toate canalele si atunci omul nu mai poate sa le proceseze. Din acest motiv se favorizeaza superficialitatea si este bine sa aprofundam acele chestiuni, nu sa le privim pe deasupra. Trebuie sa privim informatiile si efectele unor lucruri in susbstanta lor, ceea ce este un lucru dificil in ziua de azi. Cel mai simplu este sa iei niste concluzii prefabricate, nu le filtrezi si atunci altii iti spun ca este bine. Mie mi se raspunde deseori cu argumente de tipul „dar asa e in majoritatea tarilor”. Daca majoritatea face un lucru, asta nu inseamna automat ca este si bun, majoritatile adeseori nu au dreptate la un anumit moment, mai ales in privinta abordarilor noi, reamintiti-va ce a patit Galilei care a spus ca Pamantul e rotund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top