INTERVIU Rob Wagenaar, fondatorul ASI Consulting Olanda: “Este foarte important pentru un profesionist sa urmeze un anumit cod etic”

Rob_Wagenaar_lat.png

Rob_WagenaarRob Wagenaar are o bogata experienta in domeniul consultantei, ocupand timp de 7 ani fotoliul de presedinte al OOA, asociatia olandeza a consultantilor in management.

In ultimii 40 de ani a lucrat cu clienti de pe tot globul, din Japonia si Statele Unite pana in Orientul Mijlociu.

A oferit consultanta in economia afacerilor, managementul calitatii si stiinta organizationala.

A sustinut numeroase cursuri si conferinte in toata lumea si, mai nou, si in Romania.

Finantare.ro: Ati luat parte, ca speaker, la Conferinta organizata de AMCOR la Iasi pe tema “Clientul, fata in fata cu consultantul in management. Criza, comunicare, etica”. De ce v-ati implicat in acest eveniment?

Rob Wagenaar: AMCOR, ca si ceilalti membri ai Asociatiei Internationale a Consultantilor in Management, promoveaza un cod etic. Cred ca este foarte important pentru un profesionist sa urmeze un anumit cod etic, de fapt o combinatie de norme general valabile si unele reguli pe care trebuie sa le respectam in acest domeniu specific. Trebuie sa fii de incredere, sa nu vinzi ceva ce nu cunosti sau nu poti oferi, ca reguli generale. Regulile profesiei mai spun ca n-ar trebui sa lucrezi pentru un client fara sa stabilesti dinainte ce urmeaza sa faci sau fara sa stabilesti tarifele.

In Romania exista probleme deosebite de natura etica, in relatia dintre consultanti si clientii lor?

R.W.: Ce-as putea sa va spun? Fiecare tara are o numita cultura, iar Romania este ceva mai la sud, comparativ cu – sa zicem – Suedia. Eu sunt din Olanda. Exista diferente, dar ma feresc sa fac comentarii dure. Este foarte important pentru consultanti sa cultive pentru ei standarde foarte inalte, sa fie deasupra clientilor din acest punct de vedere. Trebuie sa fie exemplari in aceasta privinta, pentru ca este este in joc si reputatia profesiei. Daca doar te joci cu clientul, atunci nu mai esti luat in serios de nimeni.

Trebuie sa lucrezi pentru o firma mare de consultanta ca sa-ti cultivi anumite standarde?

R.W.: Nu neaparat. Un “lup singuratic” din domeniul consultantei poate fi la fel de riguros precum cineva care lucreaza pentru o firma cu reputatie. Ceea ce este important este sa ramana conectati cu anumiti centri de excelenta, cu asociatiile care mentin profesia la un anumit nivel, precum AMCOR.

Finantare.ro este partener AMCOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.