Anul 2013 marcheaza o premiera pentru piata de consultanta din Romania: organizarea primei editii a concursului national AMCOR Awards, care conteaza si ca etapa de calificare pentru prestigioasa competitie internationala Constantinus Award.
Cei mai buni consultanti in management din Romania se vor „duela” in finala cu reprezentantii Marii Britanii, Chinei, Norvegiei, Austriei si ai altor tari cu traditie in domeniu.
Conceptul de Constantinus Award a fost dezvoltat de catre UBIT, Asociatia Profesionala a Consultantilor in Management si IT din Austria, in 2003. Mai multe detalii despre aceste competitii ne ofera Teodora Buga, manager de comunicare AMCOR.
Finantare.ro: Cum au aparut aceste concursuri si care sunt valorile pe care le promoveaza acestea?
Teodora Buga: Constantinus Award a fost dezvoltat de catre UBIT, Asociatia Profesionala a Consultantilor in Management si IT din Austria ca o dorinta a acestei organizatii de a promova pe piata de consultanta excelenta in consultanta in management si in serviciile de IT.
Pe parcursul timpului, Constantinus Award a devenit recunoscut ca fiind singurul concurs pentru serviciile „knowledge based” din Austria, primind chiar din partea Guvernul Federal al Austriei titlul unic de calificare pentru Premiul de stat federal „Consulting – Consultanta in Management si Tehnologia Informatiei”.
In ceea ce priveste valorile promovate de acest concurs, acestea sunt similare cu cele pe care si AMCOR Awards isi propune sa le promoveze pe piata de consultanta in management din Romania: standarde calitative inalte, o comunicare eficienta intre client si consultant precum si inovarea in domeniul consultantei in management si de afaceri.
Datorita unei bune functionari a mecanismului Constantinus Award dezvoltat de catre UBIT, acesta a fost preluat de catre ICMCI (Consiliului International al Institutelor de Consultanta in Management) si FEACO (Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanta) si transpus in concursurile Constantinus International, organizat la nivel international respectiv Constantinus European Awards, desfasurat la nivel european.
Constantinus Award, Constantinus International, Constantinus European Awards respectiv AMCOR Awards au obiectivul de a celebra relatia dintre client si consultantul in management precum si de a promova pe piata de management (la nivel national respectiv international) exemple de succes din acest domeniu.
Finantare.ro: Cum credeti ca va fi primita organizarea etapei nationale a AMCOR Awards de catre firmele de consultanta in management din Romania?
T.B.: Speram ca bine, avand in vedere ca AMCOR Awards reprezinta o recunoastere a serviciilor prestate pe piata de afaceri din Romania.
AMCOR Awards – „Recunoaste excelenta in consultanta in management din Romania” se adreseaza consultantilor individuali si companiilor de consultanta membre AMCOR care detin o reputatie excelenta pe piata de afaceri din Romania si care au adus o contributie importanta in promovarea standardelor profesionale ridicate in acest domeniu si detin evaluari exceptionale din partea partenerilor lor de afaceri.
Prin intermediul acestui concurs, AMCOR isi propune sa premieze misiunile de consultanta in management si de afaceri care au reusit sa promoveze in mediul de afaceri din Romania standarde calitative inalte, o comunicare eficienta intre client si consultant precum si inovarea in domeniul consultantei in management si de afaceri.
Informatii despre AMCOR Awards (regulament, procedura de evaluare si juriu) le gasiti accesand site-ul AMCOR, sectiunea AMCOR Awards.
Finantare.ro: Care vor fi avantajele obtinute de catre AMCOR ca urmare a organizarii AMCOR Awards? Dar pentru piata de consultanta in management din Romania? Considerati ca o recunoastere a bunelor practici in consultanta ar conduce la o profesionalizare a domeniului?
T.B.: Pentru AMCOR organizarea acestui concurs al excelentei in domeniul consultantei vine cu o serie de avantaje. In primul rand AMCOR va intra in „clubul asociatiilor profesionale de la nivel international” care au dezvoltat deja un astfel de program si anume: Austria, Franta, Ungaria, Elvetia, Slovenia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Astfel, prin intermediul acestui concurs reusitele consultantei in management din Romania vor concura cu cele de la nivel international.
In timp speram ca AMCOR Awards sa devina un nou brand al Asociatiei asa cum sunt: Atestarea Nationala a firmelor membre, CMC – Certificarea internationala pentru consultantii seniori si Cursul „Consulting – Skills, Tools & Ethics”. Va voi spune cateva cuvinte despre fiecare in parte.
Procedura de Atestare Nationala se adreseaza firmelor de consultanta membre AMCOR, dar si persoanelor fizice autorizate, si are ca rol profesionalizarea pietei de consultanta din Romania, procedura de (re)atestare fiind organizata dupa modelul asociatiilor europene, membre in FEACO (peste 25 de asociatii din Europa). Firmele atestate AMCOR reprezinta o elita care se bucura de o reputatie sporita pe o piata de consultanta in care activeaza o mare varietate de consultanti in management.
CMC (Certified Management Consultant) reprezinta Certificarea internationala oferita de AMCOR pentru consultantii seniori. Este standardul de calitate in consultanta recunoscut global in 47 de tari, inclusiv din cele mai mari piete: SUA, UK, Germania, China, Japonia, Australia dar si in cea mai mare parte a tarilor din UE, inclusiv in noile tari membre. Mai exact, titlul de CMC este recunoscut in toate tarile a caror institute nationale de consultanta sunt membre ICMCI (International Council of Management Consultants Institutes). In Romania doar AMCOR este acreditata sa ofere acest titlu.
Atunci cand initialele CMC urmeaza numele unui consultant, aceasta inseamna ca persoana respectiva indeplineste cele mai inalte standarde de profesionalism si etica in consultanta in management.
In cele din urma, cursul „Consulting – Skills, Tools & Ethics” este un program de training conceput si organizat de AMCOR, cu scopul de a oferi consultantilor juniori o intelegere de ansamblu asupra consultantei in management prin intermediul unor trainerii care provin din firme de consultanta romanesti de top.
In ceea ce priveste impactul pe care AMCOR Awards il va avea asupra pietei de consultanta in management, ne dorim ca prin promovarea bunelor practici din acest domeniu sa mai spulberam din prejudecatile si stereotipurile care mai circula in mediul de afaceri legate de activitatea si de profesia de consultant in management.
Rolul consultantului in management ar trebui sa fie perceput de catre client conform viziunii domnului Ilie, consultant senior in cadrul companiei Eurograph Ram Impex (firma membra AMCOR), si anume ca un „mediu de familie” al companiei. In calitate sa de „medic de companie” consultantul este alaturi de beneficiarul sau, va asigura un comportament etic si profesionist, va pastra cu rigurozitate confidentialitatea dialogurilor (simptome, cauze, diagnostic, tratament specific) si va participa solidar cu el la succesul aplicarii „tratamentului”.
Finantare.ro: Numiti principalele motive pentru care o firma de consultanta in management s-ar inscrie in acest concurs al excelentei in domeniul consultantei, AMCOR Awards?
T.B.: In primul rand pentru ceea ce reprezinta AMCOR Awards si anume Recunoasterea excelentei in consultanta in management din Romania si pentru valorile pe care acest concurs le promoveaza pe piata: standarde calitative inalte, o comunicare eficienta intre client si consultant precum si inovarea in domeniul consultantei in management si de afaceri.
Castigarea etapei nationale, AMCOR Awards va aduce atat pentru firma de consultanta cat si pentru consultantul in management care a realizat proiectul castigator un plus de notorietate pe piata. Pentru consultant va fi si o recunoastere a expertizei pe un anumit domeniu din management precum si un atu in CV-ul sau si pentru imaginea sa de profesionist.
De asemenea, AMCOR Awards reprezinta o buna oportunitatea de a realiza un networking puternic in cadrul comunitatii de consultanti in management atat la nivel national, in cadrul AMCOR, cat si la nivel international, in cadrul ICMCI si FEACO.
Un alt motiv ar fi consolidarea relatiei dintre client si consultantul in management. Participarea la AMCOR Awards reprezinta si o munca in echipa cu clientul pentru care s-a realizat misiunea de consultanta. Clientul va fi inclus in fiecare etapa a concursului: in etapa de completare a documentatiei pentru AMCOR Awards, dar si in etapa de evaluare a proiectului.
Castigatorul AMCOR Awards va reprezenta Romania in etapa internationala Constantinus International si va candida alaturi de candidatii Marii Britanii, Chinei, Norvegiei, Austriei etc. pentru Marele Premiu.
Finantare.ro: Considerati ca in momentul de fata, consultanta in management practicata in Romania este comparabila cu cea din Europa Occidentala? Unde s-ar clasa Romania in raport cu celelalte tari din Europa de Est?
T.B.: Prezenta substantiala pe piata marilor firme internationale de consultanta in management, cresterea continua a numarului de firme romanesti cu reputatie confirmata atat din activitatea interna cat si din prestarile pe alte piete au determinat cresterea competitiei la nivele crescute de profesionalism si o evolutie pozitiva a consultantei in management practicata in Romania, care este acum comparabila sub aspectul cerintelor si a standardelor calitative cu cea din Europa Occidentala.
La nivelul FEACO, ICMCI ca si in intalnirile cu reprezentantii organizatiilor profesionale a consultantilor din celelalte tari ale Europei de Est, consultanta in management si de afaceri din Romania este apreciata pentru dinamism si orientarea spre profesionalism.
Finantare.ro este partener AMCOR