Investitii de 405 miliarde de euro in economia reala a Europei din fondurile structurale si de investitii europene

investeu_imagine_generala_0.jpg

Un raport publicat astazi prezinta principalele rezultate realizate de cele cinci fonduri structurale si de investitii europene, la jumatatea perioadei bugetare a UE 2014-2020.

Pana in octombrie 2018, aproape doua treimi din bugetul fondurilor structurale si de investitii europene pentru perioada 2014-2020 erau angajate pentru proiecte concrete. Pana la sfarsitul anului 2017, 1 milion de intreprinderi, dintre care 74 000 de intreprinderi nou-infiintate, au beneficiat de sprijin pentru extindere, inovare, lansare de noi produse si creare de locuri de munca. in total, au fost selectate 1,7 milioane de proiecte de investitii pentru a beneficia de sprijin din partea UE in intreaga Europa, pe langa cei 2,7 milioane de beneficiari din cadrul programelor de dezvoltare rurala.

Vicepresedintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „Acest raport arata ca fondurile structurale si de investitii europene ne ajuta sa atingem obiectivele UE de crestere economica si ocupare a fortei de munca in domenii-cheie precum cercetarea si inovarea, precum si tranzitia catre o economie circulara cu emisii scazute de dioxid de carbon. Progresele realizate arata in mod clar valoarea adaugata a fondurilor structurale pentru intreprinderi si cetateni deopotriva.”

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: “Beneficiile aduse de politica de coeziune sunt evidente. Cifrele vorbesc de la sine: la jumatatea perioadei bugetare 2014-2020, s-a ajuns la un ritm optim de implementare a programelor. Toate aceste rezultate pozitive aduc cu sine povestile a milioane de cetateni europeni, a caror viata a devenit mai buna gratie investitiilor UE. Acesta este cel mai important argument in favoarea unei politici de coeziune puternice si dupa 2020.”

In intreaga Europa, fondurile structurale si de investitii europene au contribuit la vindecarea ranilor provocate de criza economica si financiara. Pana la sfarsitul anului 2017, 15,3 milioane de persoane — dublu fata de anul trecut — au primit sprijin pentru gasirea unui loc de munca sau pentru dezvoltarea de noi competente. 42,5 milioane de cetateni vor avea acces la servicii de sanatate mai bune.

In conformitate cu angajamentele asumate de UE in cadrul Acordului de la Paris, fondurile structurale si de investitii europene sprijina trecerea la o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon; 330 000 de gospodarii beneficiaza deja de finantari din partea UE pentru lucrari de renovare in vederea ameliorarii eficientei energetice, iar peste 3 terawati-ora de energie, echivalentul arderii a aproximativ 370 000 de tone de carbune, vor fi economisiti datorita imbunatatirilor eficientei energetice finantate de UE in cladirile publice.

Platforma de date deschise privind coeziunea a fost actualizata astazi pentru a prezenta cele mai recente rezultate ale programelor finantate din fondurile structurale si de investitii europene.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.