Comisia Europeana a deschis recent o cerere de propuneri de proiecte pentru un proiect-pilot in cadrul programului „Orizont 2020”, subprogramul «STARTS».
Obiective
Concluziile Presedintiei Letoniei din 2015 privind „jonctiunile dintre cultura si mediul de afaceri” au responsabilizat institutiile europene sa ia in considerare consolidarea colaborarii dintre arta si tehnologie pentru o explorare holistica a oportunitatilor in era digitala. Comisia europeana – prin Directia sa generala denumita DG Connect – a reactionat prin lansarea subprogramului S + T + ARTS = STARTS – inovatie in domeniul stiintei, tehnologiei si artelor in cadrul programul general pentru cercetare si inovare cunoscut sub numele de „Orizont 2020”.
STARTS promoveaza inovatia in favoarea industriei si a societatii, artele fiind un catalizator pentru gândirea neconventionala si explorarea/utilizarea tehnologiei.
Aceasta cerere de propuneri va explora modul de dezvoltare a STARTS dincolo de concentrarea sa asupra industriei si extinderea acesteia de la setarile pur industriale la dezvoltarea regionala si urbana, in care digitalul joaca astazi un rol proeminent si in care un efort comun al artei si tehnologiilor digitale ar putea contribui la crearea unui mediu infloritor pentru orase prospere. Exista deja o serie de regiuni si orase care incearca sa puna in comun arta si tehnologia pentru activitati care permit dezvoltarea infrastructurilor urbane, atât sociale, cât si de afaceri. Acest apel va solicita propuneri care sa lege initiativele existente si planificate in intreaga Europa pentru a crea o retea europeana de orase/regiuni asemanatoare, bazându-se pe sinergiile dintre arte si tehnologiile digitale, pentru a stimula afacerile locale si pentru a spori coeziunea sociala.
1. Crearea de retele si elaborarea politicilor: asigurarea unui cadru politic clar pentru actiunile de sprijinire a legaturilor dintre arta si tehnologie care pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii urbane si regionale;
2. Activitati inainte de lansare: finantare pentru initierea unor idei inovatoare de colaborare in domeniul artei/tehnologiei.
Prioritati
In ceea ce priveste crearea de retele si definirea politicilor:
- Crearea unei retele deschise formata din actori relevanti in regiunile si orasele interesate de colaborarea in domeniul artei/tehnologiei pentru dezvoltare locala;
- Stimularea crearii de centre urbane STARTS sau reutilizarea centrelor STARTS existente si asumarea finantarii acestora;
- Lucrari despre perspective (politice) la nivel european privind solicitarea si finantarea activitatilor locale care propun colaborarea dintre arta si tehnologiile digitale pentru a stimula coeziunea sociala si dezvoltarea comertului local bazate pe atuurile culturale locale.
In ceea ce priveste activitatile pre-lansare:
- Organizarea unor activitati de pre-start cofinantate pentru a demonstra atractivitatea colaborarii dintre arta si tehnologie (incluzând, de exemplu, academiile START, evenimente START, expozitii START in orasele participante);
- Solicitarea altor activitati mai aprofundate in orasele participante, care sa reuneasca artistii, intreprinderile si tehnologia pentru a lucra la dezvoltarea proiectelor locale.
Eligibilitate
- autoritati locale, regionale, companii si IMM-uri, universitati, centre de cercetare, institutii de educatie, etc. din statele membre ale UE
Depunere
- 22 ianuarie 2019
Buget
- 1.000.000 euro; cofinantare de 60%
Informatii suplimentare
- Durata implementarii actiunii: intre 12 si 15 luni.
- Pentru orice propunere, trebuie stabilit un consortiu format din cel putin 3 entitati cu personalitate juridica diferite, care implica cel putin 3 regiuni diferite si/sau orase cu activitati existente in domeniul artei si al tehnologiei.
- Comisia Europeana va finanta un singur proiect.
- Actiunile trebuie sa demareze cel mai târziu la 1 mai 2019.
Contact
Dl Ralph DUM
DG CNECT – Directia Generala Retele de Comunicare, Continut si Tehnologie
Unitatea I4 – Convergenta mijloacelor de informare in masa si a mass-mediei sociale
Avenue de Beaulieu 25
B-1160 Bruxelles
BELGIA
Telefon: +32 229-96434
[email protected]