Investitii importante in statiunea balneoclimaterica Covasna

Semnare-contract-4.jpg

Primaria orasului Covasna va demara curand noi lucrari de investitii ale drumurilor din Statiunea balneoclimaterica Covasna. Un numar de 11 strazi din oras, in lungime de peste 6,5 km, se vor adauga retelei stradale reabilitate prin POR 2007-2013, in urma cu doi ani, si vor completa astfel procesul de dezvoltare turistica a orasului. Este vorba despre proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere in statiunea balneoclimaterica Covasna”, finantat prin POR 2014-2020, Axa prioritara 7, privind diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului, iar contractul de finantare a fost semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre Primarul orasului, domnul József Gyerő si de catre doamna Maria Ivan, director Directia Coordonare din cadrul ADR Centru. Bugetul total al acestei cereri de finantare este de 19.041.336,53 lei, din care valoarea eligibila este de peste 18,66 milioane lei, contributia beneficiarului fiind de 380.826,73 lei.

Prin acest proiect, finantat in baza prevederilor Ghidului Specific pentru Prioritatea de Investitii 7.1 a POR 2014-2020, care se refera la sprijinirea unei cresteri favorabile ocuparii fortei de munca, prin dezvoltarea potentialului endogen, ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care sa includa reconversia regiunilor industriale aflate in declin, precum si sporirea accesibilitatii si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specifice, administratia publica locala urmareste reabilitarea sistemului rutier pe strazile Gabor Aron, Aurel Vlaicu, Timar, Petofi Sandor, Elisabeta, Iustinian Teculescu, Lakosok, Dsida Jeno, Spitalului, Andrei Saguna si Varului. De asemenea, prin acest proiect se vor reabilita sau crea trotuare, spatii verzi, instalatii de apa, canalizarea pluviala si canalizarea menajera unde este necesar.

Concret, edilii apreciaza ca va creste numarul mediu de salariati in cadrul statiunii balneoclimaterice Covasna, ceea ce va duce la cresterea gradului de ocupare a populatiei din zona si, implicit, la un nivel de trai mai ridicat. In acelasi timp, se anticipeaza si cresterea numarului de operatori economici din zona orasului care isi desfasoara activitatea in domeniul turistic si in sectoarele adiacente. Pe parcursul celor 23 de luni ale perioadei de implementare a proiectului vor fi realizate urmatoarele lucrari: reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere pe o distanta de 6,5 km; extinderea si modernizarea retelei de apa potabila cu 2,3 km; extinderea si modernizarea retelei de canalizare menajera cu 2 km; extinderea retelei de canalizare pluviala cu 4,3 km; amenajarea trotuarelor pe aproximativ 11.000 mp; amenajarea a peste 13.000 mp de spatii verzi; precum si construirea, respective amenajarea a 108 locuri de parcare.

Conform web-site-ului MDRAPFE, doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene a remarcat ca: „Proiectul propune o noua perspectiva de dezvoltare a comunitatii. Investitiile alocate vor avea impact asupra cresterii gradului de exploatare a resurselor de la nivel local, care nu pot fi valorificate in prezent, la nivelul potentialului real, din cauza starii generale a infrastructurii.”

Un aspect foarte important pentru Primaria si Consiliul local Covasna, dar si pentru cetateni si turisti, este faptul ca acest proiect reprezinta, de fapt, o continuare a investitiilor demarate de edili prin POR 2007-2013. In anul 2016 lucrarile precedente de reabilitare a infrastructurii din Statiunea balneoclimaterica Covasna, incepute in 2012, au ajuns la final. Au fost realizate lucrari in valoare totala de peste 18 milioane de lei, pentru modernizarea si reabilitarea a 16 strazi. Si prin vechiul proiect s-a urmarit reabilitarea partii carosabile, reabilitarea retelei de apa potabila, realizarea sistemului de canalizare menajera si pluviala, inlocuirea bordurilor care delimiteaza carosabilul, reabilitarea trotuarelor existente, amenajarea de platforme de parcare, amenajarea de spatii verzi. Concret, strazile 1 Decembrie 1918, Stefan cel Mare, Mestesugarilor, Petőfi Sándor, Gheorghe Doja, Secuiasca, Fratiei, Ady Endre, Libertatii, Brazilor, Kodály Zoltán, Jókai Mór, Arany János, Borvizului, Bercsenyi, Cuza Voda au acum un cu totul alt aspect, iar turistii apreciaza pe deplin acest lucru.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.