Premiera. Primaria care a castigat returnarea de TVA in instanta

TeleGondola-Sinaia-Sus.jpg

M3393M-1011

Premiera pentru administratiile locale din Romania. Primaria Sinaia este prima din tara careia ii va fi returnat TVA-ul dupa un proces in instanta. Parat in aceasta judecata a fost ANAF-ul din Prahova, care va trebui sa achite acum 470.000 de lei, adica TVA-ul din investitia in telegondola din Sinaia.

„Telegondola Sinaia a fost inaugurata in anul 2008, iar investitia a fost de 8 milioane de euro. Este instalatia de cablu care ajunge la cea mai mare altitudine din tara, 2050 de metri. in total sunt 40 de gondole, cu cate 8 locuri fiecare, ce pot transporta 1.500 de persoane pe ora”, relateaza Ruxandra Morar, reporter Digi24.

Dupa finalizarea investitiei, Primaria Sinaia a cerut ANAF-ului restituirea cotei de TVA. Initial, Directia Finantelor Publice Prahova a aprobat rambursarea celor 470.000 de lei. Ulterior insa, dupa un control la Primarie, ANAF a decis sa nu mai vireze banii. Asa ca Primaria Sinaia a mers in instanta pentru recuperarea banilor.

“E vorba de 4.295.000 de lei. Au decis sa ne ramburseze suma de 3.825.000 de lei, iar pentru suma de 470.000 de lei, ne-au respins-o, au zis ca nu ne incadram. Am actionatat in instanta, zilele trecute am castigat si cei 470.000 de lei pe care ei i-au respins la rambursare prima data, plus 17.000 de lei chletuieli de judecata”, spune Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia.

Procesul a durat mai bine de un an, iar Curtea de Apel Ploiesti a decis ca ANAF trebuie sa dea banii.

„Digi24 a solicitat un punct de vedere atat de la Directia Regionala a Finantelor Publice Prahova, cat si la ANAF. Pana acum, insa, nu am primit niciun raspuns”, relateaza Francesca Simionescu, reporter Digi24.

Multi primari spun ca decizia magistratilor din Ploiesti este binevenita, caci contribuie la eliminarea birocratiei.

„Oricum este un lucru foarte bun. Noi suntem pana la urma tot statul si tot noi sa platim la stat? Statul ne da inapoi noua cota defalcata din TVA, eu sa dau inapoi… Oricum mi se pare un lucru nefiresc, as putea spune”, spune Liviu Butnariu, primar Rasnov.

In Romania, mii de primarii au facut investitii cu bani din bugetul local, adica ar putea cere returnarea TVA.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.