Investitii in cultura in 2016

bani_plic.jpg

Palatul_CulturiiMinisterul Culturii a facut o lista cu obiective pentru acest an. Ministerul isi propune obtinerea unui credit de la BERD pentru construirea in Bucuresti a unei sali de concerte cu o capacitate de maximum 2.400 de locuri (investitie estimata la 55 milioane euro), restaurarea Muzeului National de Istorie (90 milioane de euro) si a cladirii Teatrului National “Lucian Blaga” din Cluj Napoca (circa 20 milioane de euro). De asemenea, ministerul vrea sa inceapa consolidarea si restaurarea la Muzeul National al Taranului Roman si sa termine lucrarile de consolidare la Palatul Culturii din Iasi.

Printre orasele care vor beneficia de lucrari la obiective culturale se numara Craiova, Iasi, Cluj-Napoca.

Obiective Ministerul Culturii in 2016:

1. Obtinerea finantarii si demararea procedurilor pentru constructia in Bucuresti a unei sali de concerte cu 2.000 – 2.400 de locuri – termen finalizare Iunie 2016. Pentru construirea salii, Ministerul trebuie sa identifice un teren disponibil in centrul orasului si sa ia un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finantarea investitiei. Guvernul trebuie sa aprobe acest imprumut, iar apoi se pot demara procedurile de achizitie pentru construirea sali. Ministerul si-a propus sa faca aceste lucruri pana in iunie 2016. Valoarea estimata a investitiei este de  55 milioane de euro fara TVA.

2. Obtinerea finantarii si demararea procedurilor pentru restaurarea si modernizarea cladirii Muzeului National de Istorie a Romaniei, valoarea estimata a investitiei fiind de 90 milioane euro.

3.Obtinerea finantarii si demararea procedurilor pentru restaurarea si modernizarea cladirii Teatrului National “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, valoarea estimata a investitiei fiind de 20 milioane de euro.

4. Finalizarea lucrarilor de consolidare si restaurare la Palatul Culturii din Iasi.

5. Inceperea lucrarilor de consolidare si restaurare la Muzeul National al Taranului Roman – buget 28.997.000 lei.

6. Demararea lucrarilor de consolidare si restaurare la Muzeul National “George Enescu” – Palatul Cantacuzino – buget 18.651.000 lei.

7. Demararea lucrarilor de consolidare si restaurare la Muzeul Kalinderu din Bucuresti – buget 5.016.000 lei.

8. Demararea lucrarilor de consolidare si restaurare la Biblioteca Franceza “Omnia” din Craiova – buget 8.366.000.

9. Organizarea de concursuri de proiecte de management pentru ocuparea posturilor de manager la institutiile publice de cultura subordonate Ministerului Culturii.

10. Modificarea regulamentului de organizare si functionare a Centrului National al Cinematografiei in scopul eficientizarii activitatii acestuia.

11. Instituirea unor prioritati si lansarea unor sesiuni de finantare pe baza de selectie de proiecte prioritare, cu finantare din bugetul Ministerului Culturii.

12. Simplificarea si diversificarea instrumentelor de finantare oferite prin Administratia Fondului Cultural National pentru operatorii culturali.

13. Negocierea unui nou program pentru sectorul cultural in cadrul Mecanismului Financiar SEE 2015-2020.

14. Lansarea in dezbatere publica a proiectului existent al Codului Patrimoniului in paralel cu consultarea comisiilor  de experti care functioneaza pe langa Ministerul Culturii si a directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Culturii.

15. Adoptarea prin Hotarare a Guvernului a Strategiei sectoriale in domeniul culturii si patrimoniului national pentru actuala perioada de programare a Uniunii Europene.

16. Elaborarea cadrului normativ necesar initierii unui program national pentru salvarea/consolidarea cladirilor de patrimoniu cu risc seismic ridicat, in care functioneaza institutii de cultura.

17. Prezentarea in guvern a proiectului unei noi legi a cinematografie.

Sursa: Ministerul Culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.