Investitii REGIO in statiunea Harghita Bai

Harghita-Bai-3.jpg

Fondurile nerambursabile alocate Regiunii Centru prin Domeniul Major de Interventie 5.2, care finanteaza crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice, vor asigura dezvoltarea infrastructurii din statiunea Harghita Bai, ce apartine administrativ de municipiul Miercurea Ciuc.

Acest lucru se va realiza in timp de doi ani, prin proiectul “Imbunatatirea accesibilitatii si amenajarea zonei turistice Harghita – Bai”, al carui buget total este de peste 15,6 milioane lei.

Contractul de finantare al acestei solicitari a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre primarul din Miercurea Ciuc, domnul Robert-Kálmán Ráduly si de directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu.

Necesitatea intocmirii acestei cereri de finantare a pornit de la dorinta autoritatilor publice locale de a pune la dispozitia turistilor o infrastructura publica dezvoltata in statiunea Harghita Bai. Administratia locala considera ca astfel va sprijini dezvoltarea  turismului, pe baza resurselor specifice locale, cu scopul declarant de crestere a numarului vizitatorilor si de a atrage noi investitii in domeniu, precum si pentru cresterea numarului locurilor de munca in zona.

Proiectul “Imbunatatirea accesibilitatii si amenajarea zonei turistice Harghita – Bai” a fost depus de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Miercurea Ciuc, in februarie 2010, spre finantare din Programul Operational Regional, DMI 5.2. Obiectivul proiectului este de a creste calitatea accesibilitatii in statiunea Harghita Bai, prin dezvoltarea si modernizarea retelei stradale, crearea parcarilor si statiilor de autobuze pentru turistii care practica turismul montan si schiul. Lucrarile, prevazute sa dureze 24 de luni, incluzand amenajari ale terenului si asfaltarea a peste patru km de sosea, vor asigura protejarea si conservarea cadrului natural, prin crearea unei infrastructuri adecvate, precum si imbogatirea serviciilor turistice, prin marcarea si realizarea de panouri indicatoare pe teritoriul statiunii Harghita Bai.

Beneficiarul solicita spre finantare nerambursabila suma de peste 10 milioane lei, iar diferenta de peste 5,6 milioane lei, pana la valoarea totala a proiectului, o reprezinta atat cheltuielile neeligibile, cat si contributia de 2% din valoarea eligibila a cererii de finantare, pe care o va suporta municipalitatea din Miercurea Ciuc. Prin acest proiect, pe langa asfaltarea a 4,3 kilometri de sosea, se vor realiza circa un kilometru alei pietonale si 5.000 mp parcari, dar si o extindere cu 500 mp a cladirii mofetei din zona, pe langa reabilitarea a peste sase kilometri de sistem subteran pentru iluminatul public. Investitiile vor duce la cresterea cu mai mult de 6.500 a numarului de turisti sositi in zona si la cresterea numarului mediu de innoptari/persoana de la 2.5 la 3.5.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.