Investitii ridicole la Iasi: Cum sa ingropi 1,5 milioane de euro din banii Europei

Telescaun_Iasi.png

Telescaun_IasiDupa trei luni si jumatate de la inaugurare, instalatia de telescaun din padurea Ciric ar putea fi inchisa fara probleme. Numarul calatorilor care platesc zilnic biletul pentru urcare sau coborare poate fi numarat pe degetele de la cele doua maini.

Oficialii Primariei Iasi anuntau cu emfaza in urma cu cativa ani ca locuitorii orasului se vor putea plimba cu telescaunul chiar la marginea municipiului, prin padurea Ciric.

Proiectul a fost primit cu rezerve si a fost criticat atat de opozitia din Consiliul Local Iasi, cat si de o parte a opiniei publice. Argumentele contestatarilor s-au invartit in jurul a doua probleme: traseului prin padure nu este deloc spectaculos vizual, iar instalatiei ii lipseste o utilitate certa.

Telescaunul are cel mai scurt traseu din Romania, doar 360 de metri, si face legatura intre o zona pustie a orasului, Moara de Vant, unde se poate ajunge doar cu un alt mijloc de transport, si complexul de agrement Ciric. In ciuda opozitiei publice, sefii Primariei s-au incapatanat sa finanteze si sa construiasca telescaunul.

Investitia s-a ridicat la aproximativ 1,5 milioane de euro si a facut parte din proiectul mare de modernizare a bazei de agrement Ciric, care a costat 11 milioane de euro, majoritatea banilor fiind accesati din fonduri europene.

Telescaunul a fost inaugurat pe 1 mai 2013, impreuna cu intreg complexul de agrement, in prezenta edililor orasului, care au si chemat un sobor de preoti ca sa-l sfinteasca. Multi dintre primii clienti ai instalatiei, care traverseaza padurea de la marginea complexului de agrement, s-au plans de viteza ridicol de mica, precum si de faptul ca privelistea deosebita la care se asteptau odata urcati in inaltime este cvasi-inexistenta.

Calatoria dureaza 6 minute si 11 secunde, costa 8 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii. Imaginea proasta creata inca din start, corelata cu scandalul aparut la doar trei zile de la inaugurare, cand telescaunul s-a stricat si a intrat in revizie tehnica, a facut ca foarte putini ieseni sa-l foloseasca.

In ciuda faptului ca Primaria Iasi raporteaza incasari-record la Ciric, care depasesc 20.000 de lei intr-o zi de duminica, oficialii municipalitatii spun ca nu stiu exact cati calatori sunt la telescaun si nici ce incasari produce instalatia. O simpla calatorie in preajma locului de agrement poate lamuri, insa, situatia.

Pe 17 august, o zi de sambata foarte frumoasa la Iasi, a adus la complexul de agrement mii de ieseni, dar instalatia de telescaun a stat mai mult in stand-by din cauza lipsei de clienti.

In disperare de cauza, municipalitatea a inventat abonamentul la telescaun, aprobat printr-o hotarare intrata in vigoare la inceputul lunii august. Astfel, potrivit strategilor de marketing ai Primariei, copiii pana in 14 ani, studentii, veteranii de razboi sau persoanele cu dizabilitati ar trebui sa fie tentati sa plateasca lunar 45 de lei, care le asigura doar 10 calatorii. Adica, o reducere de 50 de bani pentru fiecare calatorie. Abonamentului similar adresat adultilor i-a fost fixat valoarea de 60 de lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top