Peste doua milioane de lei pentru restaurarea Ansamblului Bisericii Fortificate Saschiz

saschiz.jpg

Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz, din judetul Mures, inclus in patrimoniul mondial UNESCO, va fi reabilitat cu peste doua milioane de lei, iar la finalul lucrarilor, turnul de clopotnita, una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania, va putea fi vizitat.

Localitatea Saschiz, in care, pe langa biserica, se afla si o cetate taraneasca, este una dintre zonele preferate de Printului Charles al Marii Britanii, care a vizitat-o de mai multe ori.

In aceasta localitate se afla si Ansamblul Bisericii Fortificate care a obtinut finantare nerambursabila pentru executare de lucrari de reparatii si conservare.

Din fondurile alocate turnul de clopotnita va fi restaurat prin lucrari asupra zidariei de interior si asupra fatadelor, iar la finalul lucrarilor, in 2019, acesta va putea fi vizitat, deoarece aici se vor amenaja scari interioare de lemn, se va reface acoperisul si pardoseala, precum si instalatia electrica.

Astfel, oferta de vizitare a acestui patrimoniu se va imbogati, pe lânga accesul in biserica ssi cu accesul in turn ssi cu posibilitatea de a te reculege in acest spatiu linisstit.

Totodata, in cadrul ansamblului fortificatiei din Saschiz se vor amenaja ssi locuri de relaxare in vecinatatea aleii circulare, a bisericii, a zonelor verzi ssi se vor instala indicatoare.

Biserica de la Saschiz, judetul Muress, alaturi de celelalte biserici din patrimoniul mondial UNESCO – Biertan, Valea Viilor, Prejmer, Viscri, Câlnic, Darju –, toate situate in Regiunea Centru, au fost construite in urma cu mai mult de cinci secole ssi sunt considerate de specialissti ca fiind printre cele mai frumoase ssi reprezentative biserici.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz a obtinut peste doua milioane de lei finantare nerambursabila pentru executarea de lucrari de reparatii ssi conservare, contractul fiind semnat la Alba Iulia.

”Cressterea atractivitatii turistice ssi a numarului de turissti, fie ei elevi, studenti, institutii de cultura, sassi, români sau straini, precum ssi dezvoltarea economica locala sunt doar o parte din rezultatele acestui proiect. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv in mediul online va fi un alt avantaj pe care il va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finantarii primite”, potrivit ADR Centru.

Reprezentantul Parohiei Evanghelice Saschiz, Johannes Halmen, alaturi de Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare nerambursabila, prin Programul Operational Regional 2014-2020.

”Patrimoniul cultural al Regiunii Centru este foarte bogat, cuprinzand numeroase cetati, vestigii antice, castele, palate, biserici, manastiri, raspândite pe o larga arie geografica. Potentialul turistic al acestor obiective este sub-exploatat, deoarece starea fizica a multora este necorespunzatoare, semnalizarea este deficitara, structurile de cazare turistica sunt insuficiente, iar in unele situatii ssi caile de acces sunt impracticabile. Pentru a da un impuls real dezvoltarii turismului cultural, sunt necesare actiuni concertate de conservare, restaurare ssi punere in valoare a cladirilor cu valoare arhitectonica ssi istorica. Noi, prin proiectele pe care le-am gestionat prin POR 2007-2013, ssi acum prin POR 214-2020, am reussit sa finantam ssi vom finanta, fie reabilitari de drumuri, fie modernizari de structuri turistice sau restaurari de obiective istorice, ssi astfel sustinem cressterea potentialului turistic, impulsionam deschiderea de noi activitati comerciale ssi dezvoltarea economica in zona, atragerea de noi turissti, conservându-ne astfel identitatea culturala”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top