Investitiile statului roman s-au prabusit: au scazut aproape la jumatate in primele sase luni ale anului

bani_degeaba.jpg

Cheltuielile statului roman pentru investitii in primele sase luni ale anului au scazut aproape la jumatate fata de perioada similara a anului 2016, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finante. Efectele scaderii dramatice a investitiilor in proiecte se vede si in piata, unde tot mai multe firme reclama lipsa marilor lucrari de infrastructura. Cheltuielile cu investitiile au fost sacrificate, potrivit cifrelor oficiale, in detrimentul cheltuielilor cu salariile si cu asistenta sociala.

In prima jumatate a acestui an, sub guvernul PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, cheltuielile pentru investitii (care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 6 miliarde lei (0,7% din PIB), in timp ce anul trecut au fost de 11 miliarde de lei (1,5% din PIB).

Este pentru prima oara in ultimii cinci ani cand diferentele de la an la an sunt atat de mari la cheltuielile de investitii.

In aceeasi perioada, deficitul bugetar a crescut de la 3,9 miliarde de lei in 2016 la 6,3 miliarde de lei.

Cifrele oficiale facute publice astazi confirma o realitate economica reclamata de actorii economici in ultimele luni: guvernul a inghetat practic marile proiecte de infrastructura (rutiera, feroviara, energie, sportive etc). Tot mai multe companii de constructii, atat romanesti cat si straine, isi vad planurile de afaceri afectate de tergiversarea lucrarilor deja antamate sau de intarzierea licitarii unor noi proiecte.

Europarlamentarul Siegfried Muresan (PMP) a criticat si el, intr-un comunicat, scaderea dramatica a investitiilor: „Veniturile la buget au crescut cu 8,8 miliarde de lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu toate acestea deficitul bugetar aproape s-a dublat, de la 3,9 miliarde de lei, la 6,3 miliarde de lei. Bani risipiti pe cheltuieli iresponsabile, nesustenabile economic, in timp ce cheltuielile cu investitiile, adica cele care contribuie la crearea de locuri de munca si la intarirea economiei pe termen lung, s-au redus la aproape jumatate in primele sase luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 11 miliarde lei la 6 miliarde de lei”.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top